Η στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας διορθώνει τα στοιχεία της και ανακαλύπτει μια “καλύτερη” οικονομία.

Οι αναθεωρήσεις των οικονομικών στοιχείων είναι συνηθισμένες. Είναι σπάνιο οι διορθώσεις σε ήδη δημοσιευμένα στοιχεία να αποτελούν μεγάλη είδηση. Αλλά είναι επίσης σπάνιο οι στατιστικολόγοι του Office for National Statistics (ons), του οργανισμού που παράγει τα επίσημα στοιχεία της Βρετανίας, να κάνουν δραματικές προσαρμογές. Την περασμένη εβδομάδα, στην πραγματικότητα, βρήκαν σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες ΑΕΠ κρυμμένες πίσω από έναν καναπέ.

Σε μια ενημέρωση την 1η Σεπτεμβρίου, το Office for National Statistics (ons)  ξαναέγραψε την πρόσφατη οικονομική ιστορία της Βρετανίας.

Προηγουμένως τα επίσημα στοιχεία είχαν δείξει ότι η οικονομία, στο τέλος του 2021, εξακολουθούσε να είναι 1,2% κάτω από το προ της πανδημίας μέγεθός της. Τώρα αναφέρεται ότι η εθνική παραγωγή εκείνη την εποχή ήταν στην πραγματικότητα κατά 0,6% υψηλότερη. Όπως έσπευσε να επισημάνει η κυβέρνηση, οι αναθεωρήσεις έχουν αξιοσημείωτο αντίκτυπο στις επιδόσεις της Βρετανίας σε σχέση με τους ομολόγους της. Για μεγάλο μέρος των τελευταίων δύο ετών η Βρετανία φαινόταν να είναι παγκόσμιος ουραγός, με την ασθενέστερη ανάπτυξη από οποιαδήποτε άλλη από την ομάδα G7 των κορυφαίων πλούσιων οικονομιών. Μετά τις αναθεωρήσεις, οι επιδόσεις της, αν και ελάχιστα αστρικές, φαίνονται πιο αξιοσέβαστες. Η Βρετανία έχει ξεπεράσει τη Γερμανία, για παράδειγμα, και έχει επιτύχει ρυθμό συγκρίσιμο με αυτόν της Γαλλίας.

Οι αριθμοί του ΑΕΠ υπόκεινται πάντα σε αναθεώρηση καθώς καθίστανται διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες και θα πρέπει, θεωρητικά τουλάχιστον, να γίνονται πιο ακριβείς όσο περνάει ο καιρός. Οι τελευταίες επικαιροποιήσεις σηματοδοτούν μια μεγάλη απόλυτη προσαρμογή, αλλά δεν είναι ασυνήθιστες σε σχέση με τις υποκείμενες μεταβολές του ΑΕΠ στις οποίες αναφέρονται. Το μέγεθος των διακυμάνσεων της εθνικής παραγωγής το 2020 και το 2021 δεν είχε πρόσφατο προηγούμενο. Για το λόγο αυτό, οι αναλογικά φυσιολογικές αναθεωρήσεις αθροίζουν μεγάλες αλλαγές στα κεντρικά στοιχεία. Ακόμη και χωρίς τις άγριες διακυμάνσεις του ΑΕΠ, η πανδημία ήταν μια δύσκολη περίοδος για την κατάρτιση των στοιχείων. Για παράδειγμα, με πολλούς εργαζόμενους παγιδευμένους στα σπίτια τους, οι επιχειρήσεις δεν έθεσαν ως προτεραιότητα τη συμπλήρωση εντύπων για τους επίσημους στατιστικολόγους.

Μια μεγάλη προσαρμογή αφορά τη δημιουργία αποθεμάτων.  To Office for National Statistics (ons) υπολογίζει τώρα ότι το 2020 οι εταιρείες πρόσθεταν στα αποθέματα που δεν είχαν πουλήσει, αντί να τα εξαντλήσουν. Αυτή η συσσώρευση αποθεμάτων σήμαινε ότι η αναφερόμενη πτώση του ΑΕΠ ήταν λιγότερο σοβαρή από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί: 10,4% αντί για 11%.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η ανάπτυξη το 2021 αυξήθηκε από 7,6% σε 8,7%. Ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις για το τρέχον έτος βασίζονταν κυρίως στα στοιχεία του κύκλου εργασιών που ανέφεραν οι εταιρείες, το Office for National Statistics (ons) έχει πλέον πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς έρευνες. Αυτές επιτρέπουν να εξετάζει τις εισροές και τις εκροές των διαφόρων τομέων με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με μια επικαιροποιημένη μεθοδολογία ώστε να ανταποκρίνεται στα πιο πρόσφατα διεθνή στατιστικά πρότυπα, την οδήγησε στο να πιστεύει ότι τα περιθώρια κέρδους το 2021 ήταν γενικά υγιέστερα από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως. Αυτό σήμαινε ότι τα κέρδη, το εισόδημα και το Α.Ε.Π. ήταν υψηλότερα από ό,τι είχε γίνει αρχικά αντιληπτό.

Η μεταβολή στο επίπεδο του Α.Ε.Π. ήταν μεγάλη, αλλά επικεντρώθηκε κυρίως σε δύο τρίμηνα: το δεύτερο τρίμηνο του 2020, κοντά στην έναρξη της πανδημίας, και το δεύτερο τρίμηνο του 2021, κατά τη διάρκεια της επαναλειτουργίας μετά την εξάπλωση των εμβολίων. Η γενική πορεία της ανάκαμψης παραμένει αμετάβλητη, αν και η αρχική πτώση της παραγωγής ήταν λίγο λιγότερο απότομη από ό,τι φοβόταν κάποτε και η πρώτη ανάκαμψη αποδείχθηκε κάπως ταχύτερη.

Εξίσου σημαντικές με τις μεταβολές στους γενικούς αριθμούς είναι και οι υποκείμενες μεταβολές στην τομεακή σύνθεση της ανάπτυξης. Στο χονδρικό εμπόριο, η μεταβολή της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (μέτρο της αξίας των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται από έναν τομέα) το 2021 αναθεωρήθηκε προς τα πάνω από μόλις 2,7% σε 32,4%. Η αύξηση της παραγωγής των υπηρεσιών υγείας ανυψώθηκε από 34,6% σε 57,1%. Αυτό αντικατοπτρίζει την καλύτερη λογιστική αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της εξάπλωσης των εμβολίων, του προγράμματος test-and-trace και της πιο ισχυρής ανάκαμψης στις τακτικές υπηρεσίες υγείας από ό,τι θεωρούνταν κάποτε. Η γενική εικόνα είναι ότι ο τομέας των υπηρεσιών τα πήγε καλύτερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, αν και οι τομείς της μεταποίησης, των κατασκευών και της γεωργίας είχαν χειρότερες επιδόσεις.

Οι αναθεωρήσεις βοηθούν να εξηγηθούν κάποιες μυστηριώδεις ιδιορρυθμίες των πρόσφατων οικονομικών επιδόσεων της Βρετανίας. Το Office for Budget Responsibility (obr), ο δημοσιονομικός παρατηρητής της κυβέρνησης, δυσκολευόταν να συμβιβάσει τις εκπληκτικά ελαστικές φορολογικές εισπράξεις με τη χλιαρή οικονομική ανάπτυξη. Οι αναθεωρήσεις έλυσαν αυτόν τον γρίφο. Ωστόσο, δεν είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές στις προβλέψεις του obr για τη δημοσιονομική εικόνα: κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει μείωση των φόρων ή ενίσχυση των δαπανών ως αποτέλεσμα. Η κάποτε εξίσου αινιγματική δύναμη των προσλήψεων τώρα επίσης βγάζει περισσότερο νόημα.

Το Office for National Statistics -ΟΝS – επιθυμεί να επισημάνει ότι είναι ένας από τους πρώτους εθνικούς οργανισμούς στατιστικής που επικαιροποιεί τις εκτιμήσεις του για το 2020 και το 2021 υπό το πρίσμα των καλύτερων δεδομένων για τις τομεακές εισροές και εκροές. Άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα τους επόμενους μήνες, και οι δικοί τους ρυθμοί ΑΕΠ ενδέχεται επίσης να αναθεωρηθούν (αν ναι, πιθανώς και προς τα πάνω). Οι καλύτερες επιδόσεις της Βρετανίας σε σχέση με τους ομολόγους της, επομένως, ενδέχεται να μην διαρκέσουν για πολύ.

Πριν το ONS ξαναγράψει την ιστορία του 2020 και του 2021, οι επιδόσεις της οικονομίας έμοιαζαν άθλιες. Μετά τις αναθεωρήσεις των στοιχείων φαίνεται απλώς φτωχή. Το γεγονός ότι η παραγωγή κατάφερε να ξεπεράσει την προ της πανδημίας κορύφωση στο τέλος του 2021 είναι καλοδεχούμενο. Αλλά ακόμη και τώρα οι συγκριτικές επιδόσεις είναι στην καλύτερη περίπτωση μέτριες. Η κατήφεια μπορεί να ήταν υπερβολική, αλλά η οικονομική αφήγηση δεν έχει αλλάξει ριζικά.

the economist