Δεν ακούμε πια τόσο συχνά το όνομά της, αλλά η ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι πάντα παρούσα και διεκδικεί.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στην κλιματική αλλαγή και οι βαριές συνέπειές της στις κοινωνίες επαναφέρουν στο προσκήνιο τη νεαρή Γκρέτα, τη δημοφιλέστερη ακτιβίστρια στον κόσμο, η οποία είχε το θάρρος – το νεαρόν της ηλικίας ίσως; – να στραφεί εναντίον του Τράμπ και από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών θα ξεσπάσει φωνάζοντας λόγια λόγια λόγια – μπλα μπλα μπλα  – και καμιά πράξη.

Πού βρίσκεται όμως σήμερα η Γκρέτα και τι ετοιμάζει;

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν σταμάτησε ποτέ τις «Παρασκευές για το μέλλον», απλά πλέον τα φώτα της δημοσιότητας δεν βρίσκονται πάνω της. Κάθε Παρασκευή βρίσκεται στους δρόμους. Είναι η 264η φορά που το κάνει, από τότε που ξεκίνησε τη σχολική απεργία για το κλίμα. Τον Αύγουστο του 2018, τρεις εβδομάδες πριν από τις σουηδικές εκλογές, διοργανώνει καθημερινές καθιστικές διαμαρτυρίες έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο, απαιτώντας επείγουσα δράση για την κλιματική κρίση.

Πλέον, το όνομά της δεν γίνεται πια πρωτοσέλιδο. To 2019 βρισκόταν ανάμεσα στους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του κόσμου σύμφωνα με τους Times, ενώ προτάθηκε και για βραβείο Νόμπελ. Επίσης, η διαρκής διαμάχη που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ, γνωστό πολέμιο της ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή, ανέβασε κι άλλο τη δημοτικότητά της και έκανε γνωστότερο το φλέγον πρόβλημα του 21ου αιώνα.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 απάντησε «μπλα μπλα μπλα» προς τους παγκόσμιους ηγέτες. Στην ουσία, δεν βρίσκεται πλέον στην επικαιρότητα, γιατί πέτυχε τον στόχο της από τα 14 της. Και ποιος ήταν αυτός; Να επικοινωνήσει την έλλειψη δράσης γύρω από ένα πρόβλημα που βρίσκεται μπροστά μας.

Εξάλλου, πλέον δεν είναι μαθήτρια. Υπενθυμίζεται, πως πήρε το απολυτήριο λυκείου της φέτος, στα 20 της χρόνια. Όμως, στην αποφοίτησή της τον Ιούνιο υποσχέθηκε ότι θα εξακολουθήσει να συμμετέχει στις διαδηλώσεις τις Παρασκευές. Και τήρησε την δέσμευσή της. Από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχει σταματήσει να διαδηλώνει.

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η τελευταία εμφάνισή της
Την περασμένη Παρασκευή, η ακτιβίστρια για το κλίμα χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ανακοινώσει ότι το «Fridays for Future», το παγκόσμιο κίνημα απεργίας για το κλίμα, θα πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του κινήματος, οι απεργοί απαιτούν τον τερματισμό της χρηματοδότησης των ορυκτών καυσίμων, τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, επενδύσεις σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποζημιώσεις για τις κοινότητες που έχουν πληγεί από την κλιματική κρίση.

Η 20χρονη με μια φωτογραφία της στο Instagram, όπου την ακολουθούν σχεδόν 15 εκατ. άτομα παγκοσμίως, έκανε γνωστή την είδηση, γράφοντας πως «μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο ακραία καιρικά φαινόμενα και αρνητικά ρεκόρ, ο κόσμος εξακολουθεί να προετοιμάζεται για την κλιματική καταστροφή. Χρειαζόμαστε ακτιβιστές για το κλίμα τώρα, περισσότερο από ποτέ. Στις 15 Σεπτεμβρίου θα απεργήσουμε και πάλι για την κλιματική δικαιοσύνη, για το τέλος των ορυκτών καυσίμων».

Η Γκρέτα δημοσίευσε και άλλη φωτογραφία στην οποία απαθανατίζεται να κρατά ένα πλακάτ που πάνω γράφει – κεντρική φωτογραφία. – την εξής δήλωση του επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες: «Οι ακτιβιστές για το κλίμα απεικονίζονται μερικές φορές ως επικίνδυνοι ριζοσπάστες. Αλλά οι πραγματικά επικίνδυνοι ριζοσπάστες είναι οι χώρες που αυξάνουν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων. Η επένδυση σε νέα ορυκτά καύσιμα είναι ηθική και οικονομική τρέλα».

Σωτήρης Βαλάρης lifo.gr