Σουηδία: Η κυβέρνηση προχωρά σε περικοπές φόρων και αύξηση των αμυντικών δαπανών

H κυβέρνηση της Σουηδίας υποσχέθηκε περικοπές φόρων ύψους 339 δισ. κορονών (28,49 δισ. ευρώ) και περισσότερες δαπάνες για την πρόνοια, την άμυνα και το δικαστικό σύστημα στον προϋπολογισμό του 2024.

Πάντως, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης, οι δαπάνες πρέπει να περιοριστούν για να συμβάλουν στη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Επειτα από την ανάληψη των καθηκόντων του πέρυσι, ο κεντροδεξιός συνασπισμός έχει βρεθεί αντιμέτωπος με σειρά προκλήσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Η εκτίναξη του πληθωρισμού και η αύξηση των επιτοκίων έχουν μειώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και έχουν φρενάρει την οικονομία, ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε τη χώρα σε ενέργειες για ενίσχυση της άμυνάς της και ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Η οικονομική πολιτική επικεντρώνεται στη στήριξη των νοικοκυριών και της κοινωνικής πρόνοιας και ταυτόχρονα στην υλοποίηση ιστορικών επενδύσεων τόσο στο δικαστικό σύστημα όσο και στην άμυνα», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Ελίζαμπεθ Σβάντεσον.


Κρίση στα ακίνητα και ύφεση
Επειτα από χρόνια ισχυρής ανάπτυξης και αύξησης του πλούτου, πολλά νοικοκυριά δυσκολεύονται να πληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων, που είναι τρεις φορές υψηλότερα σε σχέση με τις αρχές του 2022.

Οι τιμές των κατοικιών έχουν καταρρεύσει και συνολικά ο κλάδος έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα.

Οι επενδυτές έχουν τρομάξει και η σουηδική κορόνα έχει βυθιστεί στο πιο αδύναμο επίπεδο που είχε ποτέ έναντι του ευρώ.

Για να αμβλύνει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τις φορολογικές πιστώσεις για τους εργαζομένους και να μειώσει τους δασμούς στα καύσιμα.

«Αν η ύφεση βαθύνει, η δύναμη της σουηδικής οικονομίας μάς επιτρέπει να δράσουμε, εφόσον κριθεί απαραίτητο», εξήγησε η Σβάντεσον – Elisabeth Svantesson

Αύξηση της βίας
Εν τω μεταξύ, η βία λόγω της δράσης συμμοριών έχει ενταθεί, ενώ η αβεβαιότητα σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και η οργή των μουσουλμάνων για την καύση του Κορανίου στη Σουηδία ανάγκασαν την υπηρεσία ασφαλείας να αναβαθμίσει τον κίνδυνο για την απειλή κατά της χώρας στο δεύτερο υψηλότερο στάδιο, υποδεικνύοντας «υψηλό επίπεδο» κινδύνου επίθεσης.

Η Σβάντεσον δήλωσε ότι οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν το επόμενο έτος, καθώς η Σουηδία κινείται προς την επίτευξη του στόχου του ΝΑΤΟ για το 2% του ΑΕΠ.

Πηγή: Reuters