Το ζεύγος Κλούνεϊ πουλάει τη βίλα στο Κόμο. Κουράστηκε πια με τόσους παπαράτσι.

Για τον Μαρκ Τουέιν, ήταν ένας “παράδεισος ήρεμης ανάπαυσης”, ενώ ο Πέρσι Μπάισι Σέλεϊ είπε ότι “ξεπερνά οτιδήποτε άλλο έχω δει ποτέ σε ομορφιά”. Ακόμα κι έτσι, η λίμνη Κόμο φαίνεται να έχει χάσει την επιρροή της στον Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος προσπαθεί να πουλήσει τη βίλα του έναντι του ποσού των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο  Τζορτζ Κλούνεϊ αγόρασε τη Villa Oleandra του 18ου αιώνα από την οικογένεια Heinz, τους κατασκευαστές κέτσαπ ντομάτας, το 2002 έναντι 11,7 εκατομμυρίων ευρώ. Τις τελευταίες εβδομάδες είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι ο πρωταγωνιστής του Ocean’s Eleven, ο οποίος είναι 62 ετών, και η σύζυγός του, Αμάλ, 45 ετών, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήθελαν να την πουλήσουν για να ξεφύγουν από την προσοχή των παπαράτσι.

Πρόσφατα διευθύνων σύμβουλος ενός από τα πιο γνωστά κτηματομεσιτικά γραφεία της βόρειας Ιταλίας επιβεβαίωσε ότι ο Κλούνεϊ αναζητά τρόπο να φύγει από το Κόμο. “Αυτή τη φορά είναι αλήθεια”, δήλωσε στο εβδομαδιαίο περιοδικό Oggi ο Yasemin Baysal, ο οποίος διευθύνει την Engel & Volkers στο Κόμο.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι ανώνυμο πρακτορείο στο Μιλάνο κλήθηκε να προβεί στην πώληση, προσθέτοντας ότι οι πελάτες είχαν επικοινωνήσει με το γραφείο για πληροφορίες σχετικά με το ακίνητο.

Το Κόμο, που βρίσκεται κοντά στα ιταλοελβετικά σύνορα, είναι διάσπαρτο με βίλες χτισμένες στο στυλ Liberty με καταρρακτώδεις κήπους που πλαισιώνουν τις ακτές και τα μονοπάτια του βουνού με υπέροχη θέα. Εδώ και πολύ καιρό είναι ένα δημοφιλές σημείο για χαλάρωση: Ο Πλίνιος ο νεότερος έχτισε εκεί τις βίλες του Κωμωδία και Τραγωδία τον 1ο αιώνα μ.Χ.

Ο Κλούνεϊ αγόρασε το δικό του κομμάτι της λίμνης και τη Villa Oleandra, 3.000 τ.μ., έναντι 11,7 εκατομμυρίων ευρώ το 2002 και έκτοτε περνάει εκεί τα περισσότερα καλοκαίρια του. Το 2004 αγόρασε την παρακείμενη Villa Margherita για 8 εκατομμύρια ευρώ, συνδέοντας τα ακίνητα με μια γέφυρα.

Η Villa Oleandra διαθέτει οικόπεδο 8.500 τ.μ., λαχανόκηπο, πισίνα και βεράντα που εκτείνεται στη λίμνη. Η έπαυλη των 25 δωματίων διαθέτει επίσης κινηματογράφο, γυμναστήριο και γήπεδο μπάσκετ και περισσότερες από δώδεκα κρεβατοκάμαρες. Ο Κλούνεϊ προσέφερε τη βίλα ως σκηνικό για την ταινία Ocean’s Twelve, στην οποία πρωταγωνίστησε.
Η βίλα Oleandra διαθέτει οικόπεδο 8.500 τ.μ., λαχανόκηπο, πισίνα και βεράντα που εκτείνεται στη λίμνη

Μεταξύ των επισκεπτών της βίλας περιλαμβάνονται ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ, η Τζένιφερ Λόπεζ, οι Ομπάμα και οι συνάδελφοι του Κλούνεϊ, η Τζένιφερ Άνιστον και ο Ματ Ντέιμον.

Οι ντόπιοι κάτοικοι του Laglio, ενός χωριού 900 κατοίκων, έχουν αγαπήσει τον Κλούνεϊ. Μετά την αγορά της βίλας του απονεμήθηκε τιμητικά η υπηκοότητα και το 2021 γιορτάστηκε ως ήρωας όταν επισκέφθηκε χωριά κατά μήκος της λίμνης που είχαν καταστραφεί από πλημμύρες και κατολισθήσεις, βοηθώντας στον καθαρισμό.

“Αυτή η πόλη ήταν πάντα ισχυρή και θα συνεχίσει να είναι”, δήλωσε τότε για το Laglio στο τηλεοπτικό κανάλι TG1. “Αυτό το μέρος είναι ανθεκτικό”.

Ενώ το Κόμο δεν ήταν καθόλου υποβαθμισμένο πριν από την άφιξη του Κλούνεϊ, ωστόσο ενέπνευσε κι άλλους να ακολουθήσουν, με πολυτελή ξενοδοχεία και κτηματομεσίτες να πολλαπλασιάζονται λόγω του “φαινομένου Κλούνεϊ”.

“Ο Κλούνεί ήταν για το Laglio ό,τι η Brigitte Bardot για το Saint Tropez και ο Karim Aga Khan για την Costa Smeralda”, δήλωσε πέρυσι στη La Repubblica ο Roberto Pozzi, τότε δήμαρχος του Laglio, καθώς ο Κλούνεϊ γιόρταζε πέρυσι τα 20 χρόνια από την αγορά του ακινήτου. Παραδέχθηκε ότι η άφιξη του ηθοποιού ανέβασε τις τιμές.

Το Κόμο άρχισε να συγκαταλέγει μεταξύ των θαυμαστών του και Ρώσους ολιγάρχες. Πέρυσι, η αστυνομία κατάσχεσε δύο ακίνητα αξίας 8 εκατομμυρίων ευρώ από τον Βλαντιμίρ Σολοβιόφ, τηλεοπτικό παρουσιαστή και μέλος του “μαγικού κύκλου” του Πούτιν, κατά μήκος της λίμνης, προτού βάνδαλοι ψεκάσουν με σπρέι τις λέξεις “δολοφόνος” και “όχι πόλεμος” στην είσοδο ενός στο Λοβένο κοντά στο Μενάτζιο.

Στο Κόμο, η παρουσία των φωτογράφων των σκανδαλοθηρικών εφημερίδων – paparazzi- αποτέλεσε πρόβλημα. Το 2015 ο Pozzi εισήγαγε πρόστιμα ύψους έως και 500 ευρώ για όποιον πλησίαζε την είσοδο της βίλας ή πλησίαζε σε απόσταση 100 μέτρων το ακίνητο μέσω της λίμνης. Δύο χρόνια αργότερα, ο Κλούνεϊ κατέθεσε μήνυση εναντίον του γαλλικού περιοδικού Voici επειδή δημοσίευσε φωτογραφίες των μικρών του διδύμων.

Με πληροφορίες από τους Times του Λονδίνου