ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Οι Σλοβάκοι θα εκλέξουν φιλορώσο πολιτικό στις εκλογές του Σαββάτου;

Το Σάββατο οι Σλοβάκοι προσέρχονται στις κάλπες σε μια εκλογική αναμέτρηση που έχει οδηγήσει Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον σε αναμμένα κάρβουνα. Ο πανούργος αριστερός, λαϊκιστής πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος θέλει να τερματίσει τη στήριξη προς τη γειτονική Ουκρανία και να εμποδίσει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, κατεβαίνει στις εκλογές και είναι στήθος με στήθος με το φιλελεύθερο κόμμα Προοδευτική Σλοβακία.

Ο Φίτσο έχει διατελέσει δύο φορές πρωθυπουργός. Αποπέμφθηκε το 2018 εν μέσω ισχυρισμών ότι συνεργάτες του είχαν δολοφονήσει έναν ερευνητή δημοσιογράφο επειδή είχε αναφερθεί στη διαφθορά. Έκτοτε, οι Σλοβάκοι έχουν βρεθεί με ασταθείς υπηρεσιακές κυβερνήσεις.

Ο Φίτσο ανέβηκε στις δημοσκοπήσεις εν μέρει παίζοντας με την ιστορική πανσλαβική συγγένεια των Σλοβάκων για τη Ρωσία, η οποία, όπως λένε ορισμένοι, έχει ενισχυθεί από τις πρόσφατες εκστρατείες ρωσικής επιρροής. Έχει επίσης υποσχεθεί να πατάξει τη μετανάστευση.

Τόσο οι επικριτές όσο και οι υποστηρικτές του πιστεύουν ότι ο Φίκο θα μπορούσε να προσπαθήσει να γίνει ένας “ανελεύθερος” Ευρωπαίος ηγέτης στα πρότυπα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Δεδομένων των απαιτήσεων ομοφωνίας της ΕΕ για σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες, μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Ρόμπερτ Φίτσο θα μπορούσε να περιπλέξει τις μελλοντικές πρωτοβουλίες της Ένωσης για την επέκταση της ΕΕ ή τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας – ιδίως σε μια συνεργασία με τη Βουδαπέστη.

Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει το Σάββατο, η κατακερματισμένη ψήφος σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο να σχηματιστεί μια ιδεολογικά συνεκτική κυβέρνηση. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει τυχόν ριζοσπαστικές αλλαγές υπό τον Φίτσο – αλλά θα μπορούσε επίσης να υπονομεύσει μια φιλελεύθερη κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, η ισχυρή παρουσία του Φίκο αποτελεί ήδη έναν πιθανό μήνυμα για ρωγμές στην πολιτική της ΕΕ για την Ουκρανία, ακόμη και μεταξύ των στενότερων Ευρωπαίων γειτόνων του Κιέβου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό: Πώς η Σλοβακία έγινε ανεξάρτητη χώρα χωρίς αιματοχυσία; Διαβάστε την αναδρομή μας στο ασυνήθιστο “βελούδινο διαζύγιο” εδώ.

GZERO Daily