Η ζωή του Sebastian Ludwig Felix Hensel, γιού της Fanny Mendelssohn και ανηψιού Felix Mendelssohn

Ο Sebastian Ludwig Felix Hensel (16 Ιουνίου 1830 – 13 Ιανουαρίου 1898) ήταν Γερμανός γαιοκτήμονας, επιχειρηματίας και συγγραφέας.

Sebastian Hensel (φωτογραφία της δεκαετίας του 1890)
Γράφει η ΄Εφη Αγραφιώτη
Ο Sebastian Ludwig Felix Hensel γεννήθηκε στο Βερολίνο στις 16 Ιουνίου 1830, ήταν γιος της Fanny Mendelssohn (1805–1847) και του Wilhelm Hensel (1794–1861).

Ο συνθέτης Felix Mendelssohn ήταν θείος του, ο φιλόσοφος Moses Mendelssohn προπάππους του. Ο Sebastian ήταν το μόνο παιδί των γονιών του που επέζησε.Τρεις συνθέτες σημαντικοί για τους Hensel ενέπνευσαν τα ονόματά του: Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven και ο θείος του Felix. Ο πρώτος ήταν η απόλυτη μουσική αυθεντία, το πάθος της μητέρας του.

Ως δώρο γενεθλίων για τα πρώτα του γενέθλια, στον Sebastian προσεφέρθη μια καντάτα για σοπράνο, άλτο, τετράφωνη χορωδία και ορχήστρα σύνθεση της μητέρας του.
Αφού αποφοίτησε από τη γεωργική σχολή στο Hohenheim το 1852, απέκτησε ένα ακίνητο στο Groß Barthen κοντά στο Königsberg το 1858. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε την Julie von Adelson (1836–1901), κόρη του Ρώσου γενικού προξένου στο Königsberg. Μαζί απέκτησαν πέντε παιδιά: τη Fanny Römer, (1857–1891, την Cécile Leo, (1858–1928), τον μετέπειτα φιλόσοφο Paul Hensel (1860–1930), τον μαθηματικό Kurt Hensel (1861–1948), και την Lili du Bois-Reymond, née Hensel (1864–1948), συγγραφέα.
Η τοποθεσία του κτήματος στα πεδινά του ποταμού Pregel είχε ολέθριες επιπτώσεις στην υγεία και η οικογένεια υπέφερε από κρίσεις πυρετού από τσιμπήματα εντόμων, οπότε ο Hensel αποφάσισε να πουλήσει το κτήμα.
Στο Βερολίνο, δέχτηκε τη θέση διευθυντή μιας νεοσύστατης εταιρείας γενικού εμπορίου.Το σχέδιο του για συγκέντρωση και απλούστευση του εφοδιασμού τροφίμων του Βερολίνου απέτυχε όμως, μετά από διαφωνίες με τους ιδιοκτήτες της εταιρίας.Για τον Hensel το πρόβλημα βρισκόταν στη «σοσιαλιστική άποψη ότι όλα θα έπρεπε ενδεχομένως να γίνονται από το κράτος και τον δήμο».
Λίγο αργότερα, έγινε συνιδιοκτήτης μιας κατασκευαστικής και μιας ξενοδοχειακής εταιρείας, η οποία έχτισε μεταξύ άλλων ξενοδοχείων, το περίφημο Grand Hotel Kaiserhof, το οποίο άνοιξε το 1875.
Grand Hotel Kaiserhof,
Έγραψε μια ενδιαφέρουσα ιστορία της οικογένειας Mendelssohn,  βασισμένη στα ημερολόγια και την αλληλογραφία μεταξύ των μελών της η οποία δημοσιεύτηκε και μεταφράστηκε. Υπάρχουν και διδακτορικές εργασίες που μετέπειτα την χρησιμοποίησαν.
Ο  Sebastian Ludwig Felix Hensel πέθανε στο Βερολίνο στις 13 Ιανουαρίου 1898. Τάφηκε δίπλα στις οικογένειες Μέντελσον Μπαρτόλντυ και στους γονείς του, στο νεκροταφείο Dreifaltigkeit στο Βερολίνο-Kreuzberg.