Αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ

Η Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ. Ανεπιβεβαίωτες αναφορές και βίντεο φαίνεται να δείχνουν ενόπλους να ανοίγουν πυρ στη συνοριακή πόλη Σντερότ.

Οι δραματικές εξελίξεις του Σαββάτου είναι η πιο σοβαρή ανάφλεξη στην ασταθή περιοχή από τότε που το Ισραήλ και η Χαμάς έδωσαν αιματηρή 10ήμερη μάχη το 2021.

Καθώς ηχούσαν οι προειδοποιητικές σειρήνες στο νότιο και κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα για πόλεμο, καθώς ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των αξιωματούχων ασφαλείας.

Σε δήλωσή του, ο Μοχάμαντ Ντέιφ, στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς στη Γάζα, ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας επιχείρησης για την απελευθέρωση του ευαίσθητου τεμένους αλ-Άκσα της Ιερουσαλήμ, όπου τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται αύξηση των εβραϊκών επισκεπτών λόγω των εβραϊκών εορτών. Πρόσθεσε ότι “αυτό είναι μόνο το πρώτο στάδιο” των νέων προσπαθειών της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

“Προειδοποιήσαμε τον εχθρό να μην συνεχίσει την επίθεσή του κατά του τζαμιού αλ Άκσα … Η εποχή που ο εχθρός μας έβαλε εναντίον μας χωρίς απάντηση έχει περάσει ανεπιστρεπτί.  Καλώ τους Παλαιστίνιους απανταχού της Δυτικής Οχθης και εντός της Πράσινης Γραμμής να εξαπολύσουν επίθεση χωρίς αυτοσυγκράτηση. Βγείτε στους δρόμους. Καλώ τους μουσουλμάνους παντού να εξαπολύσουν επίθεση”, είπε.

Σε απάντηση στις επιθέσεις, οι οποίες φαίνεται να αιφνιδίασαν τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF), το Ισραήλ κήρυξε κατάσταση πολέμου. “Ορισμένοι τρομοκράτες έχουν διεισδύσει στο ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας”, ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι στην περιοχή γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους.

“Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας θα υπερασπιστούν τους Ισραηλινούς πολίτες και η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς θα πληρώσει βαρύ τίμημα για τις ενέργειές της”, αναφέρεται.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι θα συναντηθεί με κορυφαίους αξιωματούχους ασφαλείας τις επόμενες ώρες, ενώ έχουν κινητοποιηθεί έφεδροι στρατιώτες.