Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ: τι είπαν γι αυτόν διαπρεπείς άνθρωποι της μουσικής

Γράφει η`Εφη Αγραφιώτη 

Καθώς έφτασε η 28η Ιουλίου, ημέρα θανάτου του Μεγάλου Κάντορα, σκέφτηκα να μη γράψω τίποτε περισσότερο από μερικές σκέψεις διαπρεπών ανθρώπων της μουσικής:

LEIPZIG, GERMANY – JUNE 12, 2014: Johann Sebastian Bach grave in the Thomaskirche St Thomas church where he was choir director from 1723 until his death in 1750

«Συγκρινόμενος με τον Μπαχ είμαι, κατ’ ουσίαν, άνεργος!»(Ένιο Μορικόνε)

«Ο Θεός είναι Θεός και ο Μπαχ είναι Μπαχ!» (Εκτόρ Μπερλιόζ)

«Εάν έμπαινε ποτέ το ερώτημα υπάρχει άραγε συνθέτης που έγραψε μουσική χωρίς ανθρώπινα ελαττώματα, η απάντηση θα ήταν ομόφωνη: ο Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ! –(Άαρον Κόπλαντ).

«Όχι Ρυάκι, αλλά Ωκεανός έπρεπε να σημαίνει το όνομά του!» (Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, κάνοντας λογοπαίγνιο. Η λέξη Βach στα γερμανικά σημαίνει ρυάκι)

«Η Μουσική χρωστάει στον Μπαχ όσα η Θρησκεία στο Δημιουργό της» (Ρόμπερτ Σούμαν)

«Ο Μπαχ είναι ένας αστρονόμος που με τη βοήθεια μαθηματικών πράξεων, βρίσκει τα μεγαλοπρεπέστερα άστρα!»(Φρεντερίκ Σοπέν)

«Μελετάτε Μπαχ. Εκεί θα βρείτε τα πάντα!»(Γιοχάνες Μπραμς)

«Ο Μπαχ είναι ο Κολοσσός της Ρόδου, κάτω από τον οποίο όλοι οι μουσικοί πέρασαν και οι επόμενοι θα συνεχίσουν να περνάνε. Ο Μότσαρτ είναι όμορφος, ο Ροσσίνι μεγαλόπρεπος, όμως ο Μπαχ είναι περιεκτικός: έχει πει όλα όσα έπρεπε να ειπωθούν. Εάν χανόταν όλη η Μουσική που έχει γραφεί έως σήμερα, έπρεπε να ξαναγραφεί με βάση τον Μπαχ!»(Σαρλ Γκουνώ)

«Δεν είχα την παραμικρή ιδέα ότι η ιστορική εξέλιξη της Μουσικής και η σημερινή μοντέρνα οφείλουν τα πάντα στον Μπαχ!» (Νικολάι Ρίμσκυ-Κόρσακοφ)

«Το μεγαλύτερο θαύμα στη Μουσική είναι η ύπαρξη του Ι.Σ Μπαχ» (Ρίχαρντ Βάγκνερ)

«Ω, ευτυχισμένα τέκνα του Βορρά, που μεγαλώσατε στην αγκαλιά του Μπαχ, πόσο σας ζηλεύω!» (Τζουζέπε Βέρντι)

«Ο Μπαχ είναι ένας καλόκαρδος θεός, στον οποίο οι μουσικοί οφείλουν να προσεύχονται για να ξεφύγουν από τη μετριότητα»(-Κλωντ Ντεμπυσσύ)

«Στον Μπαχ, τα ζωτικά κύτταρα της Μουσικής είναι ενωμένα όπως το Σύμπαν στον Θεό!» (Γκούσταβ Μάλερ)

«Σε συναγωνισμό με τον Μπαχ, ακόμα και ο πλέον χαρισματικός συνθέτης, έρχεται δεύτερος ήδη από την εκκίνηση!»(Πάουλ Χίντεμιτ)

«Ο Μπαχ είναι τερματικό σημείο. Τα πάντα οδηγούν προς αυτόν!»(Άλμπερτ Σβάιτσερ)

«Ο Μπαχ είναι η αρχή και το τέλος όλης της Μουσικής!»(Μαξ Ρέγκερ)

«Τα έργα του είναι εξαιρετικά πολύτιμα, υπάρχουν τόσες συνθέσεις του άγνωστες στο πλατύ κοινό, γεμάτες ευφυΐα, εφευρετικότητα, μυστήριο!» -(Κ.Χ.Στοκχάουζεν)