H νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Google ενσωματώνει περισσότερες επιλογές για την ασφάλεια του χρήστη

Το Android 5.0 με το παρατσούκλι Lollipop είναι πλέον σταδιακά διαθέσιμο για τα νεότερα Nexus και κάποια premium μοντέλα των περισσότερων κατασκευαστών. Εκτός από τις αισθητικές αλλαγές στο περιβάλλον χρήσης, ενσωματώνει περισσότερες ρυθμίσεις ασφαλείας.

 Μια από αυτές είναι ο ορισμός κάποιας άλλης «έμπιστης» συσκευής με δυνατότητα σύνδεσης μέσω Bluetooth (όπως ένα smartwatch, κάποιο ηχείο ή το σύστημα επικοινωνίας του αυτοκινήτου), προκειμένου το smartphone ή το tablet να μην κλειδώνει αυτόματα όταν είναι συνδεδεμένο μαζί της. Το ίδιο μπορεί να γίνει και κάποιο NFC tag, έτσι ώστε η συσκευή να παραμένει ξεκλείδωτη όταν είναι σε επαφή μαζί. Η ενεργοποίηση της σχετικής λειτουργίας γίνεται από τις ρυθμίσεις, το μενού «Ασφάλεια» και την επιλογή «Smart Lock», αφού πρώτα εισάγουμε το pin ή το μοτίβο που έχουμε ορίσει για το ξεκλείδωμα της συσκευής.

Σύμφωνα με αναφορές χρηστών, άλλη μια δυνατότητα του Smart Lock είναι και ο ορισμός (βάσει WiFi) ενός χώρου ως ασφαλή, ώστε και πάλι η συσκευή να μην κλειδώνει αυτόματα όταν βρίσκεται εντός της εμβέλειας του. Πάντως, η σχετική δυνατότητα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη με την αναβάθμιση στη νέα έκδοση του Android και φαίνεται πως απαιτεί κάποια επιπλέον ενημέρωση των υπηρεσιών του Google Play.

Για τον καλύτερο και ασφαλέστερο έλεγχο της συσκευής είναι πλέον δυνατή η εναλλαγή μεταξύ του βασικού χρήστη και κάποιου «επισκέπτη», στην περίπτωση που θελήσουμε να τη δώσουμε για λίγο σε κάποιον άλλον.

Θέτοντας τη συσκευή σε κατάσταση «επισκέπτη» (από το μενού των γρήγορων ρυθμίσεων, αγγίζουμε στην πάνω δεξιά γωνία το εικονίδιο με το προσωπικό μας avatar), μπορούμε καταρχάς να επιλέξουμε αν θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων. Από εκεί πέρα είναι ορατές μόνος οι βασικές εφαρμογές του λειτουργικού συστήματος (Chrome, Hangouts, Μουσική, Παιχνίδια κ.α), ενώ η πρόσβαση απαιτεί την εισαγωγή των στοιχείων κάποιου λογαριασμού της Google. Επιλέγοντας «κατάργηση επισκέπτη», τα στοιχεία αυτά διαγράφονται, οπότε γίνεται επιστροφή στον βασικό χρήστη της συσκευής.

Το Android Lollipop φέρνει αλλαγές και στην οθόνη κλειδώματος, όπου μπορούν πλέον να προβάλλονται όλες οι σχετικές ειδοποιήσεις για εισερχόμενα μηνύματα, τη δραστηριότητα μας στα social media και διάφορα άλλα. Και πάλι, προς αποφυγή κάθε αδιάκριτου βλέμματος, είναι δυνατή η ρύθμιση απόκρυψης του περιεχομένου μιας ειδοποίησης. Ετσι, πατώντας το πλήκτρο ενεργοποίησης της συσκευής, από την οθόνη κλειδώματος μπορούμε στιγμιαία να ελέγξουμε τις προσωπικές μας ειδοποιήσεις, να τις διαγράψουμε (σύροντας αριστερά ή δεξιά) ή να τις διαβάσουμε με διπλό άγγιγμα και αφού εισάγουμε τον κωδικό ή το μοτίβο για το ξεκλείδωμα της συσκευής.

Πλέον, με τη νέα έκδοση του Android, μπορούμε να ορίσουμε και ειδοποιήσεις προτεραιότητας, προκειμένου να λαμβάνουμε σχετικές ηχητικές επισημάνσεις για εκδηλώσεις, κλήσεις και μηνύματα, ακόμα και όταν έχουμε ορίσει τη συσκευή σε κατάσταση λειτουργίας «μην ενοχλείτε». Η πρόσβαση στο σχετικό μενού γίνεται από την κεντρική οθόνη, πατώντας κάποιο από τα πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης. Η επιλογή «Προτεραιότητα» μας επιτρέπει να κάνουμε όλες τις σχετικές ρυθμίσεις, όπως και το διάστημα της ημέρας ή της νύχτας, στη διάρκεια του οποίου η συσκευή μας θα παραμένει σιωπηλή –εκτός βέβαια από την περίπτωση ειδοποιήσεων που έχουμε θέσει σε προτεραιότητα.

Η Google έκρυψε στο Lollipop και ένα easter egg, το οποίο ξεκλειδώνει ένα παιχνίδι τύπου Flappy Bird. Από τις ρυθμίσεις, επιλέγουμε «Σχετικά με το τηλέφωνο» (ή tablet) και, στη συνέχεια, πατάμε τη γραμμή με την ένδειξη «Εκδοση του Android» κάμποσες φορές συνεχόμενα. Οταν δούμε ένα μεγάλο γλειφιτζούρι να εμφανίζεται στην οθόνη, πιέζουμε στο κέντρο του περίπου πέντε φορές και στη συνέχεια κρατάμε πατημένο το δάχτυλό μας σε αυτό.