Το μπρόκολο είναι μέλος της οικογένειας των Σταυρανθών (Κραµβοειδή) λαχανικών. Επειδή το λαχανικό αυτό αποτελείται από πολλά τμήματα παρέχει ποικιλία γεύσεων. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η έντονη μυρωδιά που αναδύεται όταν μαγειρεύεται. Η γεύση του μπρόκολου είναι κάτι ενδιάμεσο μεταξύ λάχανου και κουνουπιδιού. Το μπρόκολο παρέχει λίγες θερμίδες (τα 85 γρ. μπρόκολο έχουν 28 Kcal).
Ιστορία του μπρόκολου
Το μπρόκολο έχει τις ρίζες του στην Ιταλία. Broccolo στα ιταλικά ονομασία σημαίνει «λάχανο βλαστάρι». Στους αρχαίους ρωμαϊκούς χρόνους, εξελίχθηκε από το άγριο λάχανο, ένα φυτό που έμοιαζε τότε περισσότερο με λάχανο παρά με μπρόκολο. Εξαπλώθηκε στην Εγγύς Ανατολή, όπου εκτιμήθηκε για τα βρώσιμα κεφάλια και κοτσάνια του και στη συνέχεια επανήλθε στην Ιταλία, όπου καλλιεργήθηκε περαιτέρω. Το μπρόκολο εισήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες την εποχή της αποικιοκρατίας, που διαδόθηκε από τους Ιταλούς μετανάστες που έφεραν μαζί τους αυτό το σπουδαίο λαχανικό στο Νέο Κόσμο. Οι Η.Π.Α έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο και ακολουθούν η Ιταλία, όπου είναι ιδιαίτερα αγαπητό και η Ισπανία. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε πολύ η καλλιέργεια αφού αυξήθηκε και η ζήτηση.
Οφέλη για την υγεία
Δεν είναι τυχαίο ότι περισσότερες από 300 ερευνητικές μελέτες έχουν διεξαχθεί γύρω από αυτή την προστατευτική δράση του μπρόκολου, τηνθρεπτική του αξία και την ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου, καθώς και με τα προβλήματα μεταβολισμού στο σώμα (οξειδωτικό στρες, φλεγμονή).
|
Επιλογή, Συντήρηση, Χρήση
Πως διαλέγω καλό μπρόκολο
Διαλέξτε σκούρα καταπράσινα και συμπαγή κεφαλάκια μπρόκολου που να είναι απαλλαγμένα από κίτρινες αποχρώσεις. Αυτά που είναι κομμένα μέρες πριν, είναι μαραμένα και μαλακά. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να έχουν πάνω τους άνθη, διότι αυτό δείχνει ότι είναι υπερβολικά ώριμα.
Πως να το συντηρείτε
Τοποθετήστε το μπρόκολο σε μια πλαστική σακούλα και απομακρύνετε τον αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο. Αποθηκεύστε το μπρόκολο στο ψυγείο, όπου θα συντηρηθεί για 10 ημέρες. Μην πλένετε το μπρόκολο, πριν την αποθήκευση, διότι η έκθεση του σε νερό ενθαρρύνει την αλλοίωση. Δεδομένου ότι η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C αρχίζει να διασπάται γρήγορα, εφόσον κοπεί το μπρόκολο, είναι καλύτερο είναι να το καταναλώσετε μέσα σε μια-δυο μέρες. Το μαγειρεμένο μπρόκολο που έχει περισσέψει, πρέπει να τοποθετείται σε ερμητικά κλειστό δοχείο και να φυλάσσεται στο ψυγείο, όπου συντηρείται για 2-3 ημέρες.
Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης
Απολαύστε το μπρόκολο με όποιο τρόπο σας αρέσει, ωμό, σωτέ, στον ατμό ή στο φούρνο, με ζυμαρικά, σαν ζεστή σαλάτα, συνοδευτικό ψαρικών, λευκών κρεάτων και γενικότερα ψητών. Ακόμα και μόνο του με λαδολέμονο είναι απλώς υπέροχο. Το μπρόκολο με το βράσιμο χάνει το 66% των συστατικών του ενώ στον ατμό μόλις 47%.
Μία μερίδα μπρόκολο βραστό 85 γρ. περιέχει:
Νερό | (gr.) |
77.7 |
Ενέργεια | (Kcal) |
28 |
Πρωτεΐνες | (gr.) |
3.26 |
Λιπαρά | (gr.) |
0.44 |
Υδατάνθρακες | (gr.) |
2.65 |
Φυτικές Ίνες | (gr.) |
2.4 |
Ασβέστιο | (mg) |
100 |
Σίδηρο | (mg) |
1.08 |
Μαγνήσιο | (mg) |
23 |
Φώσφορο | (mg) |
70 |
Κάλιο | (mg) |
292 |
Νάτριο | (mg) |
48 |
Ψευδάργυρο | (mg) |
0.46 |
Βιταμίνη C | (mg) |
31.4 |
Θειαμίνη | (mg) |
0.144 |
Ριβοφλαβίνη | (mg) |
0.119 |
Νιασίνη | (mg) |
1.713 |
Βιταμίνη B-6 | (mg) |
0.187 |
Βιταμίνη A | (IU) |
3853 |
Τόνι Νζέιμ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος