Home 100 ώρες «κόλασης» στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα για την «τεχνική παράταση»

100 ώρες «κόλασης» στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα για την «τεχνική παράταση»

by bot

«Όλα για όλα» τα παίζει η Αθήνα – Ζητά τη συμμαχία των Ευρωπαίων κόντρα στο ΔΝΤ (Τρόικα) – Γιατί «τρέμουν» στην κυβέρνηση την… πολιτική παράταση του Μνημονίου – Σήμερα συνεδριάζει το Euroworking Group

Μόνη της σηκώνει πλέον το βάρος της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση, που δίνει διμέτωπο αγώνα εντός και εκτός Ελλάδος για να αποφύγει τα σκληρά μέτρα και την παράταση του Μνημονίου που θέλει να επιβάλλει στη χώρα μας η Τρόικα –και ειδικά το ΔΝΤ. Ενώ δηλαδή στην Αθήνα θα δίνει τη μάχη για την ψήφιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού, θα πρέπει ταυτόχρονα και στο εξωτερικό να προσπαθήσει να κάμψει την αδιαλλαξία του ΔΝΤ που ζητά ακόμα πιο σκληρά μέτρα για το 2015, αλλά και να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους όχι μόνο να την εμπιστευτούν ότι δεν χρειάζεται πρόσθετες παρεμβάσεις για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά και να τη στηρίξουν για να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία του το ΔΝΤ. Οι επόμενες 100 ώρες είναι κρίσιμες, από σήμερα μέχρι να ψηφιστεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός και, αμέσως μετά, να μεταβεί ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στις Βρυξέλλες για να διεκδικήσει μία «πολιτική συμφωνία», ώστε να μη μείνει ακάλυπτη χωρίς στήριξη η χώρα, από την 1η Ιανουαρίου.

Μετά την ακύρωση και της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους δανειστές, η διαπραγμάτευση για το ελληνικό ζήτημα μεταφέρεται για σήμερα στις «παγωμένες» Βρυξέλλες.

Εκεί, σε θερμοκρασίες «υπό το μηδέν», το Euroworking Group θα προετοιμάσει την ατζέντα των αποφάσεων του συμβουλίου Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. «Ψυχρό κλίμα» αναμένεται να συναντήσει εκεί και εκ μέρους των Ευρωπαίων ομολόγων του (που έχουν εκνευριστεί σοβαρά πλέον για τις καθυστερήσεις) ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, κ. Τάσος Αναστασάτος, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας με βάση τις οδηγίες που έλαβε από τον κύριο Χαρδούβελη αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η «γραμμή» και οι επόμενοι στόχοι της κυβέρνησης τώρα πλέον είναι:

– να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους εταίρους που ανησυχούν ότι η Αθήνα έχει δίκαιο να μη δέχεται να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα που της ζητά η Τρόικα. Θέλει να υποστηρίξει και να πείσει ότι δεν χρειάζονται πιέσεις για επιπλέον μέτρα που της ζητά η Τρόικα και το ΔΝΤ, αλλά αρκούν όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός που ψηφίζεται στη Βουλή, αλλά και οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει για πρόσθετα μέτρα, εφόσον χρειαστεί, στη διάρκεια του 2015.

– να εκθέσει το ΔΝΤ για την άτεγκτη και προκλητική στάση του που -όπως θεωρεί η Αθήνα- έχει μπλοκάρει τη διαπραγμάτευση

– να πείσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πως η ίδια είναι η πολιτική δύναμη στην Ελλάδα που εγγυάται την επίτευξη της σταθερότητας και των στόχων του ελληνικού προγράμματος, χωρίς να προβάλει πάντως στη φάση αυτή τον «πολιτικό κίνδυνο» των πρόωρων εκλογών στους εταίρους της (αυτό ενδεχομένως να το κάνει τη Δευτέρα στο Eurogroup ο κύριος Χαρδούβελης ή ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αν χρειαστεί, σε επικοινωνίες που θα επιδιώξει να έχει σε πολύ υψηλό επίπεδο).

– να προωθήσει η λύση μιας «πολιτικής συμφωνίας» για τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, πριν τη μετάβαση στην προληπτική γραμμή στήριξης στη μετά-Μνημόνιο εποχή.

artpointview.gr @ 2024