40
TWOMINUTES ANGIE
Θα ήταν υπερβολή να ισχυριστώ ότι η Jacoline Vinke, η συγγραφέας τριών βιβλίων και δημιουργός της επιτυχημένης ιστοσελίδας smallhotelsingreece.com, μπορεί και να γνωρίζει την Ελλάδα καλύτερα από μένα κι εσένα.
Όμως, σκέψου ότι εδώ και δεκαπέντε χρόνια γυρίζει όλη τη χώρα και καταγράφει τα πιο όμορφα μικρά ξενοδοχεία, σημειώνοντας ποιο σερβίρει καλό πρωινό, ποιο είναι το πιο ταιριαστό για τον χειμώνα, ποιο προσφέρει τις πιο πολλές δυνατότητες για τρέκινγκ, μαθήματα μαγειρικής ή ιππασία… Ή σε ποιο μαγειρεύει κάθε Χριστούγεννα μια χωριανή με τέτοια τέχνη, που θα τη ζήλευαν και φτασμένοι σεφ! «Πλέον πολλά μικρά ξενοδοχεία προσφέρουν όχι μόνο ένα εξαιρετικό πρωινό, μια πανδαισία τοπικών προϊόντων και γεύσεων, αλλά καλλιεργούν τους δικούς τους λαχανόκηπους και σερβίρουν καλό και νόστιμο, φρέσκο, ελληνικό φαγητό.
Η Ελλάδα οδεύει προς το να γίνει ένας ισχυρός γαστρονομικός προορισμός!». Το 1998 που γύρισε με την οικογένειά της από το Παρίσι, όπου εργαζόταν ως Οικονομολόγος Περιβάλλοντος, όπως μου εξηγεί «τα πιο πολλά μικρά ελληνικά ξενοδοχεία που επισκέπτονταν τα Σαββατοκύριακα ήταν απλά καταλύματα, ένα δωμάτιο με άνετα κρεβάτια, ντους και κάτι για πρωινό. Αλλά μέσα σε ελάχιστο χρόνο όλα άλλαξαν και σύντομα εμφανίστηκαν οι πρώτοι ανακαινισμένοι πύργοι, αναστηλωμένα ιστορικά κτίρια, πετρόχτιστα αναπαλαιωμένα σπίτια, όπως και μερικά νεόχτιστα, με πανέμορφους κήπους και ευρύχωρα, ευχάριστα δωμάτια!
Μοντέρνα ή παραδοσιακά, απλά ή πολυτελή, ξεφύτρωναν παντού, προσφέροντας περισσότερη άνεση, καλύτερα λουτρά και… θέρμανση, καθώς και νοστιμότερο πρωινό, με πίτες και σπιτικές μαρμελάδες, χωρίς όμως ακόμα να τολμούν να προσφέρουν ιδιαίτερο φαγητό στα εστιατόριά τους…».
Mηλιά. Φωτο: Julia Klimi «Eκτός ορισμένων εξαιρέσεων», θυμάται, «όπως η Μηλιά, στα Χανιά. Το πρώτο εντελώς οικολογικό μικρό ξενοδοχείο που πρόσφερε “slow food” φαγητό, τότε που ακόμα κανείς δεν γνώριζε καν το διεθνές διατροφικό κίνημα Slow Food − κρέατα ελευθέρας βοσκής, άγρια μανιτάρια, εποχικά φρούτα και λαχανικά, γάλα από τα τριγύρω αγριοκάτσικα, τσάι του βουνού.
Τα πάντα εκεί ήταν οργανικά και φρέσκα εκτός από τον καφέ και το βούτυρο, που δεν μπορούσαν ακόμα να φέρουν τη γεύση τους στο σημείο που ιδανικά θα ήθελαν εκείνοι. Τα δοκίμασα όλα −κάπως διστακτικά ακόμα τότε, πρέπει να παραδεχτώ− και ήταν όλα τόσο νόστιμα!».
www.smallhotelsingreece.com/hotels/crete/milia
Ενώ τώρα; «Πλέον πολλά μικρά ξενοδοχεία προσφέρουν όχι μόνο ένα εξαιρετικό πρωινό, μια πανδαισία τοπικών προϊόντων και γεύσεων, αλλά καλλιεργούν τους δικούς τους λαχανόκηπους και σερβίρουν καλό και νόστιμο, φρέσκο, ελληνικό φαγητό. Η Ελλάδα οδεύει προς το να γίνει ένας ισχυρός γαστρονομικός προορισμός!». Από τις δικές της, προσωπικές σημειώσεις γεννήθηκαν το 2002 τα βιβλία «Μοναδικά μικρά ξενοδοχεία στην Ελλάδα» και «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα» με 222 μικρά ξενοδοχεία της χώρας μας!
Και τα δύο είναι μεταφρασμένα στα αγγλικά με υπέροχες φωτογραφίες και πληροφορίες που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ταξιδευτή και, βέβαια, αποτελούν ένα ενδιαφέρον δώρο για τους αγγλόφωνους φίλους. Από όλα αυτά τα ξενοδοχεία, για τα οποία γνωρίζει τα πάντα, ανανεώνοντας τις πληροφορίες της με ετήσιες επισκέψεις, της ζητήσαμε να μας προτείνει μερικά για τις γιορτές που, όμως, εκτός από ευχάριστη διαμονή, να σερβίρουν και εξαιρετικό φαγητό, για όποιους θέλουν φέτος να γευτούν τις τοπικές συνταγές της Ελλάδας στο γιορτινό τους πιάτο!
Να ποια ξεχώρισε: Κοντά στο Ρέθυμνο, στην Κρήτη, βρίσκεται το «πετράδι στο στέμμα» της κρητικής εξοχής και φιλοξενίας, το Kapsaliana Village Hotel, ένα υπέροχο ιστορικό κτίριο και λιοτρίβι που μεταμορφώθηκε σε ένα πολυτελές εξοχικό ησυχαστήριο. Το εστιατόριο του σερβίρει ελληνικές και κρητικές νοστιμιές, ακολουθώντας την παράδοση, αλλά ξεφεύγοντας πού και πού με πινελιές δημιουργικής φαντασίας. Ο πιστοποιημένος ελαιογνώστης σεφ Βασίλης Λεωνίδου μαγειρεύει με αγαθά από τον δικό τους κήπο ή τις κοντινές στην περιοχή φάρμες
www.smallhotelsingreece.com/hotels/crete/kapsaliana-village-hotel Kapsaliana Village Hotel Kapsaliana Village Hotel Kapsaliana Village Hotel Kapsaliana Village Hotel
Ταξιδεύοντας στη Μάνη, ούσα ακόμα στο στάδιο της έρευνας για τα τελευταία μου βιβλία, γεύτηκα ένα από τα καλύτερα πρωινά σε ένα μικρό, στυλάτο ξενοδοχείο που λειτουργεί σε ένα κτίριο του 18ου αιώνα στο ιστορικό χωριό Κοίτα, το Citta dei Nicliani, με μόλις οκτώ δωμάτια και υπέροχες βεράντες με θέα τη θάλασσα.Οι Αθηναίοι ιδιοκτήτες του εγκατέλειψαν την πόλη και τώρα απολαμβάνουν τους περιπάτους τους στη φύση μαζεύοντας κάππαρη, σπαράγγια, θαλασσινό αλάτι, μάραθο και μυρωδικά, φτιάχνοντας τις δικές τους ελιές και μαρμελάδες (με ιδιαίτερα επιτυχημένες αυτές με ντομάτα και κολοκύθα). Το σπιτικό ριζότο με μανιτάρια που δοκίμασα για βραδινό ήταν εξαιρετικό, αλλά το πρωινό την επομένη ήταν απίστευτο: ομελέτα με μυρωδικά και σπαράγγια, καπνιστό χοιρινό μαγειρεμένο σε κρασί, τηγανητό φασκομηλο, γιαούρτι με ντόπια γλυκά του κουταλιού, φρέσκο τυρί με μέλι και τοπικά γλυκάκια.
www.smallhotelsingreece.com/hotels/peloponnese-and-kythira/citta-dei-nicliani Citta dei Nicliani Citta dei Nicliani Citta dei Nicliani Citta dei Nicliani Citta dei Nicliani Citta dei Nicliani
Μια επίσης υπέροχη γαστρονομική εμπειρία που είχα ενώ ταξίδευα στην Πελοπόννησο ήταν στο Eumelia, ένα οικολογικό, απίστευτα άνετο εξοχικό ξενοδοχείο, με πέντε μόνο μικρά πανέμορφα σπιτάκια καταμεσής σε έναν ελαιώνα στη Λακωνία, με εκατοντάδες οπωροφόρα δένδρα, αμπελώνες, παραγωγικά ζώα, λαχανόκηπους και καλλιέργειες μυρωδικών τριγύρω τους. Φρέσκο ψωμί από τον κοντινό φούρνο για πρωινό, όπως και αυγουλάκια από τις χαρούμενες κοτούλες του αγροκτήματος, μαρμελάδες από τα δικά τους φρούτα, βιολογικό γάλα, μέλι, γιαούρτι, σαλάμι και τυριά της περιοχής. Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στους κήπους του αγροκτήματος και να διαλέξουν τι θέλουν να γευτούν, αλλά τις μέρες των γιορτών τη φροντίδα των γευμάτων (που μαγειρεύονται εξ ολοκλήρου με φρέσκα βιολογικά και ντόπια προϊόντα και σερβίρονται στο μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι για όλους τους επισκέπτες) αναλαμβάνει σεφ που παραδίδει και μαθήματα μαγειρικής σε όσους το επιθυμούν.
www.smallhotelsingreece.com/hotels/peloponnese-and-kythira/eumelia Eumelia Eumelia
Για μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία αξίζει να επισκεφθείτε το ξενοδοχείο Kinsterna Hotel στους λόφους δίπλα στη Μονεμβασιά. Το κτίριο του 13ου αιώνα, αναπαλαιωμένο στην εντέλεια, έχει μετατραπεί σε ένα πολυτελές spa με πανέμορφα δωμάτια, εξαιρετικό φαγητό και χαλαρή ατμόσφαιρα. Είναι ένα από τα πιο απίθανα ξενοδοχεία της Ελλάδας. Έχει τον δικό του ελαιώνα, λαχανόκηπο, αμπέλια και οπωροφόρα δένδρα που προσφέρουν απλόχερα τα αγαθά τους για τα γεύματα του Kinsterna. Λειτουργούν δύο εστιατόρια, ένα all-day και το πιο σικάτο και γκουρμέ Kinsterna restaurant, που σερβίρει ό,τι πιο φρέσκο και εκλεκτό διαθέτει η περιοχή καθώς και το δικό τους ελαιόλαδο.
www.smallhotelsingreece.com/hotels/peloponnese-and-kythira/kinsterna Kinsterna Kinsterna Kinsterna Kinsterna
Μια ακόμα καλή χριστουγεννιάτικη πρόταση; Το ξενοδοχείο The Lost Unicorn στην Τσαγκαράδα είναι ένας φιλόξενος συνδυασμός ελληνικού χωριού και αγγλικής εξοχής, όπως ακριβώς και οι ιδιοκτήτες του! Διακόσμηση με ιδιαίτερο χαρακτήρα και φιλική ατμόσφαιρα. Ο σεφ Χρήστος Μάρτζος και η Αγγλίδα σύζυγός του Κλερ σερβίρουν πρωινό english-style αλλά και βραδινό εμπνευσμένο από τη Μεσόγειο και το Πήλιο. Κάστανα, καρύδια, άγρια μανιτάρια, μυρωδικά, αχλάδια, φιρίκια, μέλι, όλα εμφανίζονται στο μενού του Χρήστου, με πρωταγωνιστές τη σούπα κάστανο και τη γαλλική tarte tatin.
www.smallhotelsingreece.com/hotels/thessaly/the-lost-unicorn
The Lost Unicorn The Lost Unicorn Και, τέλος, ένα φανταστικό οικογενειακό ξενοδοχείο στις πλαγιές του Ολύμπου, το Κτήμα Μπέλλου, που προσφέρει όχι μόνο ένα ζεστό καλωσόρισμα και άνετη διαμονή αλλά και πεντανόστιμη κουζίνα. Χορταστικές πίτες και νόστιμα κέικ, φρεσκοφουρνισμένο ψωμί, ομελέτες, λουκουμάδες με μέλι, ρυζόγαλο και γιαούρτι σερβίρονται πριν ξεκινήσετε την πρωινή σας πεζοπορία στα όμορφα μονοπάτια της περιοχής. Λίγη άσκηση είναι απαραίτητη, γιατί το βράδυ στρώνεται ένα πανέμορφο τραπέζι με ελληνικά σιγομαγειρεμένα φαγητά αλλά και με μερικές πιο μοντέρνες εκδοχές τους, όπως σαλάτα λάχανο με τριμμένη κολοκύθα, ξινόμηλο, μαύρες σταφίδες και ντρέσινγκ μανταρινιού, κεφτεδάκια μαύρου χοίρου τηγανητά με μια εκπληκτική σάλτσα από τσάι Ολύμπου και, για το τέλος, Αρμενοβίλ με τριμμένα μπισκότα μαρέγκας και καραμελωμένα αμύγδαλα.
www.smallhotelsingreece.com/hotels/macedonia-thrase/ktima-bellou
Κτήμα Μπέλλου Κτήμα Μπέλλου
Το βιβλίο «Μοναδικά μικρά ξενοδοχεία στην Ελλάδα» πωλείται μόνο στα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου και μπορεί να παραγγελθεί ηλεκτρονικά στο www.papasotiriou.gr/product/monadikamikraksenodoxiastinelada.
Πηγή: www.lifo.gr