Το ενδεχόμενο ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ως αποτέλεσμα της χθεσινής έκβασης προκάλεσε “βουτιά” έως και 11% στην ελληνική αγορά και φόβισε τους επενδυτές, οι οποίοι πλέον “βλέπουν” ότι η πιθανότητα του Grexit αυξάνεται δραματικά.

Σύμφωνα με τον δείκτη διασπασης της Ευρωζώνης (break up index) της Sentix, οι αγορές βλέπουν τριπλάσια πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ (18,8%) σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2014 (5,9%).

O δείκτης διάσπασης της Ευρωζώνης ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2013, στο 19,9% , ποσοστό που σύμφωνα με τη Sentix σημαίνει ότι το 1/5 των επενδυτών αναμένει τουλάχιστον μία χώρα της Ευρωζώνης να βγει από το ευρώ το 2015.

Μάλιστα, όλοι οι θεσμικοί επενδυτές (100%) περιμένουν ότι αυτό το μέλος θα είναι η Ελλάδα ενώ και το ποσοστό για τους ιδιώτες επενδυτές που περιμένουν το ίδιο είναι αυξημένο στο 89,6%.

Αντίθετα, παρά το υψηλό ενδεχόμενο Grexit ο δείκτης της Sentix για τη μετάδοση στην Ευρωζώνη ( Contagion Index) υποχώρησε στο 34,3%, σε χαμηλό από τον Δεκέμβριο του 2012. Αυτό δείχνει ότι η συνολική σταθερότητα της Ευρωζώνη έχει βελτιωθεί κι ότι οι επενδυτές θεωρούν την περίπτωση της Ελλάδας μεμονωμένη.