Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών υποχώρησε τη Δευτέρα το ευρώ εν μέσω προσδοκιών επέκτασης του προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με στόχο την καταπολέμηση των αποπληθωριστικών πιέσεων, καθώς οι οικονομίες της περιοχής δίνουν μάχη για την ανάπτυξη.
Ειδικότερα, αυτή την ώρα το ευρώ σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,4% έναντι του δολαρίου στα 1,1954 δολάρια, ενώ νωρίτερα βρέθηκε να διολισθαίνει έως και τα 1,1857 δολάρια, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2006.
Αναλυτές υποστηρίζουν, σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, πως ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi δέχεται ισχυρές πιέσεις να προχωρήσει σε ένα ευρύ πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, γνωστό ως ποσοτική χαλάρωση, γεγονός που θα αύξανε τον ισολογισμό της Τράπεζας κατά 1 τρισ. ευρώ.
Η παραπάνω προοπτική επιδρά θετικά στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, ασκώντας καθοδικές πιέσεις προς νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει την ελκυστικότητα του ευρώ. Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πραγματοποιηθεί σε δύο εβδομάδες, στις 22 Ιανουαρίου.
“Ο χρόνος εξαντλείται για την ανακοίνωση ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ”, σχολίασε ο Mitul Kotecha, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής συναλλαγματικών ισοτιμιών στην Barclays στη Σιγκαπούρη, προβλέποντας ότι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα θα υποχωρήσει έως τα 1,17 δολάρια στο τέλος α’ τριμήνου για να αγγίξει τα 1,07 δολάρια έως τα τέλη του έτους.
Στο μεταξύ, σε δημοσίευμά του το Σάββατο το γερμανικό περιοδικό Spiegel, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, ανέφερε πως, σε αντίθεση με την προηγούμενη στάση της, η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αφήσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, αν χρειαστεί.
“Υπάρχει κάποια ανησυχία γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά δεν θα απέδιδα εκεί τηνσημερινή πτώση του ευρώ επειδή δεν υπάρχουν καινούργιες εξελίξεις επί του θέματος”, σχολίασε ο Richard Grace, επικεφαλής του τμήματος συναλλαγματικών ισοτιμιών στην Commonwealth Bank.
Πηγή:www.capital.gr