Η Αννίτα Εκμπεργκ πέθανε σήμερα στη Ρώμη σε ηλικία 83 ετών, ύστερα από σύντομη παραμονή της σε νοσοκομείο της ιταλικής πρωτεύουσας.

 

Η πρώην μις Σουηδία πέρασε στο θεατρικό και κινηματογραφικό κοινό ως η σεξοβόμβα θεά, εξαιτίας του ρόλου της σε ταινία του Φελίνι, τη δεκαετία του 60. Η ηθοποιός βρισκόταν για χρόνια καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι, ύστερα από ατύχημα που είχε.  Γεννήθηκε το 1931 στο Μάλμο της Σουηδίας, το έκτο παιδί μιας οικογένειας με οκτώ παιδιά.  Ο πατέρας ήταν αυστηρός Προτεστάντης και εναντιωνόταν στις βλέψεις της. Εκείνη στα 20 της και μετά την ανάδειξη της ως μις Σουηδία ταξίδευσε ως την Αμερική όπου έλαβε μέρος στα καλλιστεία για την ανάδειξη της Μις Κόσμος. Δεν κέρδισε τον τίτλο, αλλά κατάφερε, έστω και χωρίς καλά αγγλικά να υπογράψει συμβόλαιο με την Universal Pictures. Η εταιρία την έστειλε στην Ιταλία όπου έπαιξε στο πλευρό του Χένρι Φόντα την άπιστη σύζυγο και Πόλεμος και Ειρήνη.(1956).

Anita Ekberg
Anita Ekberg
 Στη Ρώμη συνάντησε τον Φελίνι και πήρε το ρόλο στην περίφημη ταινία La Dolce Vita

Η ηθοποιός πέθανε φτωχή.  `Αγνωστοι της είχαν κλέψει τα κοσμήματα της και το σπίτι της είχε καταστραφεί από πυρκαγιά με αποτέλεσμα να μετακινηθεί σε οίκο ευγηρίας. Παρ όλα αυτά συνέχισε να είναι ενεργή και άνοιξε εκείνη το φεστιβάλ Φελίνι στο ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ, το 2013line break