Home Kenneth Willardt, λύσε το αίνιγμα

Kenneth Willardt, λύσε το αίνιγμα

by bot

 Την πρώτη φορά που ο φωτογράφος Kenneth Willardt ήρθε στη Νέα Υόρκη (2003) νοίκιασε ένα στούντιο με δύο δωμάτια στο Τσέλσι. Είχε τελειώσει σχολή φωτογραφίας στη Δανία και είχε αποφασίσει να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.

Εντεκα χρόνια αργότερα, το αρχικό στούντιο φιλοξενεί τα γραφεία και την γκαλερί του, όπου παρουσιάστηκε πριν μερικές εβδομάδες το πρώτο του βιβλίο The Beauty Book, το οποίο κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο από τις εκδόσεις teNeues. Πάνω από 1000 φωτογραφίες σε ένα γιγάντιο κολάζ που καλύπτει όλο τον τοίχο για να του θυμίζει τις μέρες που περίμενε να του χαμογελάσει η τύχη. Επίμονος, πεισματάρης, Σκανδιναβός στον χαρακτήρα και την άποψη, φωτογράφιζε πάντα με την αυστηρότητα που δούλευε δημιουργώντας μια ερωτική –σεξουαλική, για την ακρίβεια– ποιητικότητα.

«Την πρώτη φορά που είδα τις φωτογραφίες του Newton πάγωσα», δήλωσε στο Time. «Ηταν αυτό που ήθελα, αλλά με ενοχλούσε η απόσταση». Αποφασίζει, λοιπόν, να εστιάσει σε κοντινά, την ένταση της εικόνας. Ο συνδυασμός της προτεσταντικής αυστηρότητας με τον ερωτισμό τού άνοιξε τον δρόμο πρώτα στα περιοδικά Vogue Japan/China & Brazil, Allure, Glamour και στη συνέχεια, στις καμπάνιες των μεγαλύτερων οίκων μόδας και ομορφιάς Max Factor, Shiseido, Victoria’s Secret. Και το βιβλίο είναι απόδειξη ότι τα κατάφερε.

Πάνω από 170 φωτογραφίες σε 300 σελίδες με όλα τα κορίτσια, από την Gigi Hadid στη Lady Gaga με τη Laetitia Casta στο εξώφυλλο, τις Jennifer Lopez, Claudia Schiffer, Adriana Lima, Bar Refaeli, Lara Stone, Georgia May Jagger, Alessandra Ambrosio και μερικούς άντρες (Mads Mikkelsen, Hugh Laurie), με υλικό που συγκέντρωσε από το αρχείο του σε τρεις εβδομάδες. «Το πιο δύσκολο», συνεχίζει, «ήταν να πείσω την Αpple για το Kenneth Willardt app που συνοδεύει το βιβλίο και με το οποίο μπορείς να κατεβάσεις παρασκήνια από τις φωτογραφήσεις. Υπάρχει ακόμα πολύ πουριτανισμός απέναντι στο γυμνό. Μου φαίνεται παράδοξο γιατί η ομορφιά είναι κάτι πολύ προσωπικό και πολύ οικουμενικό παράλληλα. Εχει ένταση, δύναμη, πάθος, σεξ και μακάρια ηρεμία».

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕΞΙ
«Ο Mads Mikkelsen», εξηγεί ο Willardt, «έχει πρόσωπο με πολλές γωνίες, βλέμμα που κοιτάει στο βάθος και ένα αίνιγμα που ποτέ δεν καταφέρνεις να ανακαλύψεις». Εδώ με την κληρονόμο της ομώνυμης αυτοκρατορίας Lydia Hearst. Πάνω η Georgia May Jagger.

Δημοσιεύτηκε στο PAPER, τεύχος 41 – Ιανουάριος 2015

  • Kenneth Willardt: Λύσε το αίνιγμα
  • Kenneth Willardt: Λύσε το αίνιγμα

Πηγή, Homme

artpointview.gr @ 2024