Η Ελλάδα δεν θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) επειδή τα ελληνικά ομόλογα δεν πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel. Με την Άγγελα Μέρκελ συναντήθηκε την Τετάρτη ο Μάριο Ντράγκι.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοίνωσει ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων στην συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, χωρίς να συμπεριλάβει και ελληνικούς τίτλους, μεταδίδει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Το πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα θα προβλέπει ότι οι αγορές ομολόγων θα πραγματοποιούνται από την ίδια την κεντρική της τράπεζα και θα έχουν ανώτατο όριο το 20% με 25% του κρατικού της χρέους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, η Ελλάδα δεν θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα επειδή τα ελληνικά ομόλογα δεν πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια (σ.σ. είναι χαμηλής διαβάθμισης).

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο στο Spiegel. Μια τέτοια στρατηγική θα μετρίαζε τους φόβους της Γερμανίας ότι θα αναγκαστεί να καλύψει τις ζημίες, αν μια χώρα δεν καταφέρει να αποπληρώσει το χρέους της στην ΕΚΤ.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ δήλωσε στο Der Spiegel πως στηρίζει το σχέδιο να αγοράσει η κάθε κεντρική τράπεζα τα ομόλογα της χώρας της.

«Αν κάθε κεντρική τράπεζα αγόραζε μόνο τους τίτλους της χώρας της, αυτό θα μείωνε τον κίνδυνο να γίνει μια ανεπιθύμητη αναδιανομή των οικονομικών κινδύνων» είπε ο κ. Κνοτ, ο οποίος είναι επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας.

Βερολίνο: Επιβεβαιώνει το τετ-α-τετ Μέρκελ και Ντράγκι

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συναντήθηκε την Τετάρτη με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ενόψει της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας την ερχόμενη εβδομάδα.

«Ήταν μια από τις ανεπίσημες συναντήσεις που γίνονται τακτικά» δήλωσε Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Reuters την Παρασκευή. Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το τι συζήτησαν οι δύο αξιωματούχοι.

Η κα. Μέρκελ και ο κ. Ντράγκι εμφανίστηκαν την Τετάρτη σε συνέδριο που διοργάνωσε η γερμανική Die Welt στο Βερολίνο.

Αλέξανδρος Μανωλάτος
alexa@euro2day.gr