Στην αναθεώρηση της προοπτικής της Ελλάδας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, διαμορφώνοντας τη σε «αρνητική» από «σταθερή», εκτιμώντας ότι η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί εν όψει των εκλογών μπορεί να καθυστερήσει την πρόσβαση της χώρας στην αγορά και να βλάψει την ανάκαμψη της οικονομίας της.

Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο μπορεί να σημάνει επιστροφή στην ύφεση και εκτιμά ότι είναι πιθανό το σενάριο για τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου εκλογών, αν και θεωρεί πιθανή τη συμφωνία της νέας κυβέρνησης με την Τρόικα.

Οι δημοσκοπήσεις για την 25η Ιανουαρίου δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που έχει δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με τη δημιουργία κυβερνητικής πολιτικής, ενώ παράλληλα καθιστά τις προοπτικές αβέβαιες, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο οίκος αξιολόγησης.

Αν και ο Fitch εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικα, καθώς υπάρχουν ισχυρά κίνητρα και από τις δύο πλευρές, σημειώνει ότι υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των προτάσεων πολιτικής και των δύο πλευρών, κάτι που ενδέχεται να περιπλέξει περαιτέρω τις διαπραγματεύσεις.

«Ενα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο έως το καλοκαίρι δεν είναι στις προσδοκίες του Fitch, αλλά κάτι τέτοιο θα αύξανε τον κίνδυνο χρηματοδοτικών προβλημάτων και την επιστροφή στην ύφεση», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του οίκου, διατηρώντας την αξιολόγηση της Ελλάδας σε «Β».

Αναφέρεται επίσης ότι από το 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετριάσει την πολιτική του στάση, αφού πλέον τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ παράλληλα έχει δεσμευτεί να τηρήσει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς τους πιστωτές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης η διεξαγωγή και δεύτερου γύρου εκλογών αποτελεί πιθανό σενάριο.

«Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα αναμένεται να επιδεινώσουν τις τριβές μεταξύ και εντός των πολιτικών κομμάτων, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση ενός αδύναμου κυβερνητικού συνασπισμού. Εναλλακτικά, ο αρχικός σχηματισμός ενός συνασπισμού θα μπορούσε να αποδειχθεί κάτι το ακατόρθωτο, όπως συνέβη το 2012», υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ο Fitch.

Ο οίκος εκτιμά επίσης ότι η οικονομία σημείωσε ανάπτυξη το 2014 κατά 0,5%, με τον ρυθμό αυτόν να αυξάνεται στο 1,5% το 2015.