Τα καλύτερα κτίρια παγκοσμίως για το 2015 επέλεξε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων προκειμένου να τα τιμήσει με το Βραβεία Τιμής AIA.

Τα κτίρια επιλέγονται με βάση τόσο την εσωτερική τους αρχιτεκτονική όσο και την εξωτερική τους από κορυφαίους αρχιτέκτονες.

Δείτε μερικά από τα κτίρια που έχουν προταθεί για βραβείο:

1. Η Δημόσια Βιβλιοθήκη του Cambridge σχεδιάστηκε το 1889 αλλά το μέγεθός του δεν ήταν επαρκές για τους 2.000 καθημερινούς επισκέπτες του. Έτσι, δημιουργήθηκε μια ακόμη πτέρυγα 76.000 τετραγωνικών ποδιών η οποία είναι γυάλινη, δημιουργώντας ένα τεράστιο, ανοιχτό και φιλόξενο χώρο για όλους.

2.Το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο στη Δανία, φιλοξενούνταν στο Κάστρο Kronberg στο Έλσινορ ωστόσο, έπαψε πια να βρίσκεται εκεί και έτσι αυτό ήταν η αφορμή για να αλλάξει και ο εσωτερικός του χώρος. Πλέον βρίσκεται δίπλα από μια άδεια δεξαμενή, σχηματίζοντας μια πολυεπίπεδη σχεδίαση η οποία περιλαμβάνει μικρά μονοπάτια.

3. Το State Capitol στο Σπρίνγκφιλντ του Ιλινόις χτίστηκε την περίοδο 1868-1888 από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Alfred Piquenard. Η δυτική του πλευρά ανακαινίσθηκε πλήρως πρόσφατα και το κτίριο έχει και πάλι την παλιά του αίγλη.

4. Το ερευνητικό κέντρο Νανοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας είναι κατασκευασμένο από γυαλί και ατσάλι και διαθέτει τρία επίπεδα.

5. Το Memorial Stadium που βρίσκεται στο campus του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια χτίστηκε το 1923. Ωστόσο, το τελευταίο καιρό έμοιαζε εγκαταλελειμμένο εξαιτίας της κακής συντήρησης που γινόταν. Σήμερα όμως, το κτίριο έχει βρει την παλιά του λάμψη αποκτώντας νέες αθλητικές εγκαταστάσεις.

6. Ένα τραπέζι μήκους 1.100 ποδιών είναι αρκετά μεγάλο για να χωρέσουν 175 εργαζόμενοι του Ομίλου The Barbarian Group αλλά και αρκετά πρωτότυπο.

7. Ένα νέο εμπορικό κέντρο δημιουργήθηκε στο Newport Beach Civic Center. Διαθέτει μια νέα οροφή 100.000 τετραγωνικών ποδιών για να σκεπάσει το δημαρχείο και μια βιβλιοθήκη 17.000 τετραγωνικών ποδιών. Επίσης διαθέτει και γκαράζ.

8. Για την κατασκευή του Memorial Museum που δημιουργήθηκε εις μνήμη των θυμάτων της 9ης Σεπτεμβρίου οι σχεδιαστές χρησιμοποίησαν τέσσερις βασικές αρχές: την μνήμη, την αυθεντικότητα, την κλίμακα και το συναίσθημα. Το Μουσείο είναι χτισμένο στα θεμέλια που ήταν αρχικά οι Δίδυμοι Πύργοι.

9.Το δικηγορικό γραφείο Arent Fox’s στην Ουάσιγκτον δημιουργήθηκε από το μηδέν και διαθέτει καινοτόμα χαρακτηριστικά όπως γυαλί και φώτα LED.

10.Το νέο LeFrak Center στο Prospect Park του Μπρούκλιν, επεκτάθηκε κατά 75.000 τετραγωνικά πόδια, και διαθέτει διπλό παγοδρόμιο και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις κοντά στη λίμνη.