Ο Ντράγκι θα αποφασίσει τί θα γίνει με την Ελλάδα και κατά πόσον η χώρα θα μείνει εκτός αυτής της ποσοτικής χαλάρωσης.
Πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ, σε βάθος διετίας, εξέτασε την Τετάρτη το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times» και το πρακτορείο Bloomberg, πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, όπου αναμένεται να ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις για την πρώτη ποσοτική χαλάρωση στην ιστορία της Ευρωτράπεζας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές των FT και του Bloomberg, ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι πρότεινε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που θα έχει «δύναμη πυρός» περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ ανά μήνα. Το πρόγραμμα είτε θα έχει διάρκεια ενός έτους – και μέγεθος περίπου 600 δισ. – είτε περίπου 22 μηνών, φτάνοντας τα 1,1 τρισ.
Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, η Ελλάδα θα μπορεί να αντλήσει περί τα 14,9 δισ. ευρώ, ωστόσο η απόφαση θα θέτει ως προϋπόθεση για την ελληνική συμμετοχή τη συμφωνία για το νέο καθεστώς με την τρόικα.
«Δεν θα αποκλειστεί η χώρα αλλά θα πρέπει να είναι σε κάποιο πρόγραμμα και να αξιολογηθεί από τις αγορές», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση των εν λόγω πληροφοριών από την ΕΚΤ. Ωστόσο, αν το σενάριο του διετούς προγράμματος αληθεύει, θα καταδεικνύει μια επιθετική πρωτοβουλία ποσοτικής χαλάρωσης από τη Φρανκφούρτη, σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ και να ενισχυθούν η ρευστότητα και η οικονομική δραστηριότητα.
Άγνωστο πάντως παραμένει αν το αναμενόμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα έχει ως κύριο αγοραστή την ίδια την ΕΚΤ, ή αν την ευθύνη – και τα συνεπακόλουθα ρίσκα – θα επωμιστεί η εθνική κεντρική τράπεζα του κάθε κράτους-μέλους, ενδεχόμενο που θα μείωνε την «κοινοτικοποίηση» των κινδύνων, σε βάρος των πιο αδύναμων χωρών, όπως η Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν τελικά η ΕΚΤ αποφασίσει να λανσάρει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τα ομόλογα δεν θα αγοράζονται απευθείας από τα κράτη-μέλη (καθώς η Τράπεζα δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτεί χώρες), αλλά από ιδιώτες στη δευτερογενή αγορά.
Πηγή:www.skai.gr