Παρά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας, στις αρχές του Δεκέμβρη, όπου βέβαια έδειξε τις προθέσεις του, οι Ελληνο- τουρκικές σχέσεις είναι στο χειρότερο σημείο από την κρίση στα Ίμια του Ιανουαρίου 1996.
Αφορμή το σοβαρό επεισόδιο τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στα Ίμια και τα παρελκόμενά του. Η εσκεμμένη ενέργεια των Τούρκων να επιχειρήσουν εμβολισμό σκάφους του ελληνικού Λιμενικού στα Ίμια, που ευτυχώς και κατά τύχη δε θρηνήσαμε θύματα, χάρη στους χειρισμούς του χειριστή του σκάφους του Λιμενικού, είναι το τελευταίο συμβάν, μετά από ανάλογη τουρκική επιχείρηση προ εβδομάδος εις βάρος του ελληνικού πολεμικού «Νικηφόρος». Και αποτελεί το αποκορύφωμα της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο τον τελευταίο καιρό, με καθημερινές παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου εθνικού χώρου, αλλά και πολεμοκάπηλες δηλώσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Άγκυρας.
Η ανησυχία επιτάθηκε έτι περαιτέρω καθώς και μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, αντί να πέσουν οι τόνοι, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε προκλητική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:
«Τα Ίμια (Καρντάκ αναφέρονται) και οι πέριξ βραχονησίδες ανήκουν στην Τουρκία.
Η Ελλάδα φέρει την ευθύνη για τις “επικίνδυνες κινήσεις” στην περιοχή που προκάλεσαν το επεισόδιο και την καλεί “να τις σταματήσει αμέσως”,
Η Αθήνα “παραπλανά το κοινό, όπως συνηθίζει, διαστρεβλώνοντας όπως πάντα τα γεγονότα”».
Στην δική του απάντηση, το ελληνικό ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι “η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία».
Η αγωνία, πάντως, κορυφώνεται και εκ του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ, αν και ενημερώθηκαν για το σκηνικό έντασης (όπως και ΝΑΤΟ και ΕΕ) από την επικίνδυνη πρόκληση των Τούρκων στα Ίμια, επέλεξαν να τηρήσουν ίσες αποστάσεις, σε αντίθεση με τον ρόλο που είχαν αναλάβει στα Ίμια 22 χρόνια πριν, και απλώς κάλεσαν Ελλάδα και Τουρκία «να τα βρουν μεταξύ τους», προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες «έχουν καθιερωμένα διπλωματικά κανάλια για την αντιμετώπιση θεμάτων του Αιγαίου…».
Την ίδια στιγμή εξάλλου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας Cumhuriyet η Τουρκία, μετά την πρόσφατη κρίση στα Ίμια αποφάσισε την κατασκευή στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο νησί Çavuş, που βρίσκεται στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού, πολύ κοντά στις επίμαχες βραχονησίδες.
Οι εκσκαφείς μεταφέρθηκαν ήδη στην παραλία Gumusluk για να ξεκινήσουν τις εργασίες τους.