H υπερφορολόγηση, το κυνηγητό των οφειλετών του δημοσίου είτε με το «καρότο» (οικειοθελής αποκάλυψη εισοδημάτων, ρυθμίσεις χρεών κλπ) είτε με το μαστίγιο (κατασχέσεις), η υπερσυγκράτηση των δαπανών του δημοσίου, η ετεροχρονισμένη είσπραξη μιας δόσης του ΕΝΦΙΑ που κανονικά έπρεπε να εισπραχθεί μέσα στο 2017 αλλά και η καθυστερημένη ενίσχυση των εσόδων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αποτυπώθηκαν έντονα στα πρώτα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018.

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα τα στοιχεία του Ιανουαρίου από τα οποία προκύπτει εκτίναξη του πρωτογενούς πλεονάσματος σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού στα 1,883 δις. ευρώ έναντι στόχου μόλις 722 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά καλές επιδόσεις στην φετινή εκτέλεση του προϋπολογισμού ενόψει των διαπραγματεύσεων για την 4η αξιολόγηση στις οποίες αναμένεται να κυριαρχήσουν οι συζητήσεις για το δημοσιονομικό του 2019 (το οποίο συνδέεται με τις δημοσιονομικές επιδόσεις του 2018).

Τα καθαρά έσοδα σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού έκλεισαν 891 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο ενώ στις δαπάνες εμφανίστηκε υπερσυγκράτηση ύψους 215 εκατ. ευρώ. Έτσι, φτάσαμε και στο πρωτογενές αποτέλεσμα των 1,883 δις. ευρώ έναντι στόχου 722 εκατ. ευρώ για τον πρώτο μήνα της φετινής χρονιάς. Τα έσοδα σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού, διαμορφώθηκαν στα 4,784 δις. ευρώ έναντι στόχου 3,893 δις. ευρώ με τα έσοδα του Ιανουαρίου 2017 να διαμορφώνονται στα 4,164 δις. ευρώ.

Και σε επίπεδο τακτικού προϋπολογισμού (όπου δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων τα οποία είχαν μεγάλη υπεραπόδοση έναντι του στόχου τον Ιανουάριο) εμφανίστηκε υπεραπόδοση 387 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού, ανήλθαν στα 3,176 δις. ευρώ περίπου 215 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο των 3,391 δις. ευρώ. Πέρυσι τον Ιανουάριο, οι δαπάνες είχαν ανέλθει στα 3,326 δις. ευρώ

πηγη