America is back! ΗΠΑ και Βρετανία δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τους ιστορικούς δεσμούς τους.

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του Τζο Μπάιντεν που βρίσκεται στην Κορνουάλη στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των G7 επιχειρούν να πείσουν τους Ευρωπαίους συμμάχους ότι έχουν πλέον ξεφύγει από την εποχή Τραμπ και όλα τίθενται πλέον σε νέες σταθερές βάσεις. 

 

Τη δέσμευση για ενίσχυση των ιστορικών δεσμών των χωρών τους εξέφρασαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο πρώτο τετ α τετ που είχαν την Πέμπτη, στο οποίο φάνηκε να παραμερίζουν – τουλάχιστον δημοσίως – τις πολιτικές διαφορές τους.

Αν και ακανθώδη ζητήματα όπως το Brexit και το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας σκιάζουν τις διμερείς σχέσεις, οι δύο ηγέτες εκφράστηκαν με θερμά λόγια μετά τη συνάντησή τους στο Κάρμπις Μπέι της Κορνουάλης, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της G7. Απαθανατίστηκαν να συνομιλούν σε χαλαρή διάθεση συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, με την Τζιλ Μπάιντεν να φοράει ένα σακάκι που είχε κεντημένη πάνω της τη λέξη «Αγάπη».

se-thermo-klima-para-ta-agkathia-to-proto-tet-a-tet-mpainten-tzonson0

Σε δηλώσεις τους μετά τις συνομιλίες ο Μπόρις Τζόνσον εξήρε τις «άφθαρτες» και «ουσιαστικές» σχέσεις των δύο χωρών, τονίζοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ συμμερίζονται την ίδια πίστη στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη διατλαντική συμμαχία. «Είναι μια σχέση που έχει αντέξει στον χρόνο και υπήρξε σημαντικός παράγοντας της ειρήνης και της ευημερίας τόσο στην Ευρώπη όσο και σε όλο τον κόσμο», είπε. Νωρίτερα πάντως ο ίδιος είχε δηλώσει πως προτιμά έναν νέο όρο για τη λεγόμενη «ειδική σχέση» μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

«Ανανεώσαμε τη δέσμευσή μας να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές αξίες που μοιράζονται τα έθνη μας και οι οποίες αποτελούν ισχυρό θεμέλιο της συνεργασίας μας» δήλωσε από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Τζο Μπάιντεν επιθυμεί να αξιοποιήσει το ταξίδι του για να διαβεβαιώσει τους Ευρωπαίους συμμάχους του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αξιόπιστος εταίρος, αλλάζοντας σελίδα στην πολιτική που χάραξε ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ. Ξεκινώντας την ευρωπαϊκή περιοδεία του είχε δηλώσει την Τετάρτη πως οι «ΗΠΑ επέστρεψαν».

Σε ό,τι αφορά το επίμαχο ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει την βρετανική κυβέρνηση ότι κάθε παραβίαση της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1998 θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στην εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, στην οποία προσβλέπει ο Τζόνσον. Ερωτηθείς αν ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε τις ανησυχίες του, ο κ. Τζόνσον απάντησε αρνητικά: «Όχι, ο πρόεδρος δεν είπε τίποτα τέτοιο».

Τι δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος για την ..επιστροφή των ΗΠΑ 

Ο κ. Μακρόν δήλωσε πως ο πρόεδρος Μπάιντεν «σίγουρα» έπεισε τους συμμάχους ότι «οι ΗΠΑ επέστρεψαν».

«Νομίζω ότι είναι υπέροχο να έχουμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ μέλος της ομάδας και πολύ πρόθυμο να συνεργαστεί», δήλωσε ο κ. Μακρόν στη Σύνοδο των G7 στην Κορνουάλη. «Αυτό που δείχνετε είναι ότι η ηγεσία ταυτίζεται με τη συνεργατικότητα», είπε απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο.

Η παρατήρηση του κ. Μάκρον απηχεί εκείνη του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον που χαιρέτισε τον Μπάιντεν την Πέμπτη ως «μια μεγάλη ανάσα καθαρού αέρα».

Ούτε ο κ.Μ ακρόν ούτε ο κ. Τζόνσον τράβηξαν μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ του κ. Μπάιντεν και του κ. Τραμπ, αν και οι δύο επαίνεσαν τον ξεκάθαρα συνεργατικό τόνο του Μπάιντεν και αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπήρξε ανακούφιση αφού ο Τραμπ κατά καιρούς απεδείχθη πολύ δύσκολος συνεργάτης για τους εταίρους του.

Ο κ. Μπάιντεν, που ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο αν η Αμερική επέστρεψε, στράφηκε στον Μάκρον και γνέφοντας με τα γυαλιά ηλίου του προς τον Γάλλο πρόεδρο ότι πρέπει να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση.

«Ναι σίγουρα», είπε ο κ. Μακρόν. «Είναι υπέροχο να έχουμε έναν πρόεδρο των ΗΠΑ που είναι μέλος του συλλόγου και πολύ πρόθυμος να συνεργαστεί».

Ο Τζο Μπάιντεν συμφώνησε.

«Όπως έχω ξαναπεί, έχουμε μείνει πίσω», είπε ο κύριος Μπάιντεν. «Τα πράγματα πάνε, νομίζω, καλά και, όπως λέμε στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα.»

Ο κ. Μπάιντεν πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πολύ έντονα τη συνοχή της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση – στόχος πολλών κριτικών από τον Τραμπ κατά την προεδρία του 2017-2021.

«Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια απίστευτα ισχυρή και ζωντανή οντότητα, που έχει να κάνει πολύ με την ικανότητα της Δυτικής Ευρώπης όχι μόνο να χειρίζεται τα οικονομικά της ζητήματα αλλά να είναι η ραχοκοκαλιά στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μπάιντεν.

 CNBC και Politico