47
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ το βιβλίο του Γιώργου Μπούτλα
O σεβασμός της αυτονομίας των ασθενών και των υποκειμένων της έρευνας, εμφανίζεται ως πρωταρχική επιταγή της ιατρικής ηθικής μετά τις θηριωδίες των Ναζί ιατρών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τη διεθνή κατακραυγή, που συνόδευσε την αποκάλυψή τους. Σε αυτό το βιβλίο επιχειρείται μια σφαιρική προσέγγιση της συναίνεσης του ενημερωμένου ασθενή. Εκτίθενται αρχικά τα ιστορικά στοιχεία της εμφάνισης, εξέλιξης και κυριαρχίας της, στην ιατρική πρακτική και τη νομική και φιλοσοφική θεωρία. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η κυρίαρχη σήμερα στη Βιοηθική μορφή της, μέσα από τα έργα Principles of Biomedical Ethics των Beauchamp και Childress και A History and Theory of Informed Consent των Faden και Beauchamp.
Στο τελευταίο κεφάλαιο, επιχειρείται η επίλυση των εντάσεων που πιστώθηκαν στην κυρίαρχη άποψη, μέσω της Καντιανής φιλοσοφίας, αποβλέποντας σε μια μορφή συναίνεσης, ως δυνητικού σημείου σύγκλισης των υπερβολικών αξιώσεων της νεωτερικής αυτονομίας και του παραδοσιακού ιατρικού πατερναλισμού.
Ο Γιώργος Μπούτλας σπούδασε Ιατρική στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στην Ορθοπαιδική, την οποία εξασκεί μέχρι σήμερα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στην Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας του Τμήματος Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (νυν Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης) του ΕΚΠΑ και διδάκτορας του ιδίου τμήματος.
Τα φιλοσοφικά του ενδιαφέροντα αφορούν την Ηθική Φιλοσοφία με επικέντρωση στην Καντιανή Ηθική και την Εφαρμοσμένη Ηθική. Έχει δημοσιεύσει άρθρα του σε φιλοσοφικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους και έχει συμμετάσχει σε φιλοσοφικά συνέδρια.
*Ο Γιώργος Μπούτλας είναι ορθοπαιδικός, μέλος του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και διδάσκει φιλοσοφία ως εντεταλμένος λέκτορας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.