Εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας η συνάντηση σήμερα στη Γενεύη Μπάιντεν -Πούτιν 

Θεωρείται το πιο δύσκολο τμήμα της περιοδείας του Αμερικανού προέδρου εκτός ΗΠΑ με το συμβολικό σύνθημα  “America is back”. Η σημερινή συνάντηση στη Γενεύη του Τζο Μπάιντεν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να κρύβει εκπλήξεις, αν και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι μια “προεδρική συνάντηση γνωριμίας”, Η ατζέντα θα περιλαμβάνει τον έλεγχο των εξοπλισμών, τις κυβερνοεπιθέσεις και τις παρεμβάσεις σε εκλογές. Ενα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα που φαίνεται ότι επέδρασε δραματικά στις ΗΠΑ και επηρέασε ή και αλλοίωσε το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών, όταν τελικά εξελέγη ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ίδιοι πολιτικοί αναλυτές διατείνονται ότι το κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών αναμένεται να είναι τεταμένο, γεγονός που ενδεχομένως δικαιολογεί την πληροφορία ότι δεν θα παρατεθεί γεύμα και οι δύο ηγέτες θα προβούν σε χωριστές συνεντεύξεις τύπου.

Η συνάντηση ξεκίνησε μετά τις 2 το μεσημέρι – ώρα Ελλάδος –  στη Βίλα Λα Γκρανζ, μια κομψή έπαυλη μέσα σε ένα πάρκο 300 στρεμμάτων.

Ο Πούτιν έφτασε πρώτος στην έπαυλη  και μαζί με τον πρόεδρο της Ελβετίας περιηγήθηκαν στις εντυπωσιακές αίθουσες , προτού να ξεκινήσουν τις συνομιλίες στη βιβλιοθήκη με τα ιστορικά, δερματόδετα βιβλία – πολλά από αυτά είναι γραμμένα στα κινεζικά, τα γαλλικά, τα περσικά ή τα τουρκικά.

Μπάιντεν και Πούτιν συνοδεύονται από τους υπουργούς Εξωτερικών, τον Αμερικανό Άντονι Μπλίνκεν και τον Ρώσο Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και από τους διερμηνείς, ενώ στη συνέχεια οι αντιπροσωπείες θα διευρυνθούν.

Στη συνήθως ήσυχη πόλη έχουν αναπτυχθεί 3.000-3.500 αστυνομικοί και άλλα μέλη υπηρεσιών ασφαλείας.

Μεταξύ των χιλιάδων συγγραφέων, έργα των οποίων φυλάσσονται στην έπαυλη, είναι και ο Σαρλ Πικτέ ντε Ροσμόν, ο Ελβετός διπλωμάτης που συνέταξε τη διακήρυξη της ουδετερότητας της Ελβετίας – ένας από τους πιθανούς λόγους για τους οποίους επελέγη η Γενεύη για αυτή τη σύνοδο.