Κεράσια, οι πρωταγωνιστές του καλοκαιριού μας

Το καλοκαίρι είναι εδώ και μαζί με αυτό και τα φρούτα που απολαμβάνουμε κάθε τέτοια εποχή του χρόνου. Μπορεί τα καρπούζια, τα πεπόνια και οι φράουλες να έχουν την τιμητική τους όμως τα κεράσια είναι οι πρωταγωνιστές. Άλλωστε δεν είναι λίγα τα οφέλη τους στην υγεία μας. Ποια είναι αυτά;

Περιέχουν θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και βιταμίνες

Η βιταμίνη C είναι σημαντική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και του δέρματος. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην εύρυθμη πεπτική λειτουργία, τροφοδοτώντας το πεπτικό σύστημα με ωφέλιμα εντερικά βακτήρια και ενισχύοντας την κινητικότητα του εντέρου.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Το υψηλό αντιοξειδωτικό τους περιεχόμενο συμβάλλει στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, κατάσταση που συνδέεται με πολλές χρόνιες παθήσεις και πρόωρη γήρανση. Επίσης, μειώνουν αποτελεσματικά τη φλεγμονή, προστατεύουν από τα καρδιακά νοσήματα, τον διαβήτη και τη νοητική εξασθένιση.

Ενισχύουν την αποκατάσταση μετά την άσκηση

Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις των κερασιών μπορούν να ανακουφίσουν από τον μυϊκό πόνο, τις βλάβες και τη φλεγμονή που προκαλεί η άσκηση. Ακόμη, αποτρέπουν την απώλεια δύναμης σε αθλητές όπως οι ποδηλάτες και οι μαραθωνοδρόμοι ενώ ενισχύουν την απόδοση στην προπόνηση.

Ωφελούν την καρδιακή υγεία

Τα κεράσια προστατεύουν την καρδιά και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μόλις 154 γραμμάρια κερασιών παρέχουν το 10% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας σε κάλιο, το μέταλλο που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και των φυσιολογικών καρδιακών παλμών.

Βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου

Τα κεράσια περιέχουν μελατονίνη, μία ουσία που βοηθά στην ρύθμιση του κύκλου του ύπνου. Μελέτη έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν κεράσια για επτά ημέρες βίωσαν σημαντικές αυξήσεις στα επίπεδα μελατονίνης, τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.