ΜΙΛΗΣΤΕ, ΖΗΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΔΟΘΕΙ. ΠΑΡΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ!

Γράφει η Τσεσμελή Ειρήνη
Πρόεδρος Συλλόγου Μονογονεϊκή Οικογένεια και Γυναίκα

Μετά τις εξελίξεις των πρόσφατων γεγονότων που έχουν απασχολήσει όχι μόνο τον εγχώριο αλλά και τον διεθνή Τύπο και έχουν αναστατώσει την κοινή γνώμη, σε σχέση με τον τραγικό θάνατο που επεφύλαξε ο άντρας και σύζυγος στη νεαρή σύζυγο του, στερώντας τη μητέρα από το παιδί τους, είναι χρέος μας να τοποθετηθούμε και να ζητήσουμε την προσοχή του κράτους μέριμνας και δικαίου εν σχέσει με τη διαμεσολάβηση της συνεπιμέλειας και την πάταξη της ενδοοικογενειακής βίας.

Δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας που οδηγεί στον θάνατο και δυστυχώς τα θύματα δεν έχουν μιλήσει ή ακόμη κι εάν το έχουν κάνει δεν έχουν ακουστεί, διότι η εικόνα του άντρα με τον οποίο μοιράζονται τη ζωή τους παραπλανεί τον κοινωνικό περίγυρο. Τον τελευταίο καιρό όλοι μιλάμε για την ενδοοικογενειακή βία που είναι ένας βαρυσήμαντος παράγοντας για την ενίσχυση της προστασίας των γυναικών και των παιδιών, κατά κύριο λόγο. Από επικοινωνίες που έχει ο Σύλλογός μας Μονογονεϊκή Οικογένεια και Γυναίκα με γυναίκες από όλη την Ελλάδα διαπιστώνουμε ότι όλες όσες βιώνουν ενδοοικογενειακή βία δεν τολμούν να μιλήσουν είτε όταν το κάνουν πολλές είναι οι περιπτώσεις που σταματούν την επικοινωνία διότι τρομοκρατούνται στην ιδέα μήπως τις καταλάβει ο σύζυγος τους ότι μιλούν. Ο φόβος κυριαρχεί.

Παράλληλα, για όσες καταφέρνουν να αποδεσμευτούν με ένα διαζύγιο λόγω  των παιδιών, παρατηρείται το φαινόμενο να συνεχίζονται οι παράλογές συμπεριφορές και η δημιουργία προβλημάτων από τους  πρώην σύζυγους, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και εάν αυτοί βρίσκονται σε άλλη σχέση.

Δεν σας κρύβω ότι σε συνομιλίες που έχω με τα ΜΜΕ για τη δημοσιοποίηση του θέματος των μονογονεϊκών οικογενειών, ώστε μέσα από τα κανάλια να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, τα θύματα δεν
θέλουν να μιλήσουν διότι πολλές εξ αυτών έχουν δηλώσει ότι φοβούνται τις αντιδράσεις του πρώην συζύγου τους.

Ο άνθρωπος από τη φύση του είναι ελεύθερος και η προστασία της ζωής είναι ζωτικής σημασίας, πρωτεύον καθολικό και αναφαίρετο δικαίωμα.

Προτρέπουμε λοιπόν όλες τις γυναίκες που υπόκεινται σε ενδοοικογενειακή βία, είτε σε όποιας μορφής βία, ακόμη και όταν βρίσκονται εκτός γάμου, να ζητήσουν βοήθεια είτε στην γραμμή 15900 του womensos ή από τον Σύλλογό μας Μονογονεϊκή Οικογένεια και Γυναίκα στο τηλέφωνο 2111179425. Βρισκόμαστε σε άμεση επικοινωνία με την Υφυπουργό Οικογένειας την κ. Συρεγγέλα, πρώην Γεν. Γραμματέα Ισότητας των δύο φύλων που είναι αρωγός μας και πρωτοστατεί σε δράσεις και νομοθετήσεις κατά της ενδοοικογενειακής βίας.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα πρέπει το κράτος να θέσει ως πρώτο πυλώνα εν σχέσει με την συνεπιμέλεια είναι το πρόβλημα ότι η ενδοοικογενειακή βία πολλές φορές ασκείται με τη μορφή ψυχολογικής και ψυχικής βίας από τον άντρα, χωρίς να υπάρχουν σημάδια εμφανή. Αυτός ήταν και ο λόγος που ζητήσαμε τη στήριξη στη διαμεσολάβηση από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχιάτρους, διότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ενώ ο σύζυγος δείχνει ευγενικός, με κατανόηση και φροντίδα, από την άλλη πλευρά ασκεί ψυχική και ψυχολογική βία στη σύζυγό του. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείξει η δικαιοσύνη, επειδή ο άνθρωπος πολλές φορές δεν είναι αυτό που πραγματικά δείχνει.

Προσωπικό παράδειγμα: Είχα ραντεβού στη ΔΟΥ Καλλιθέας και είδα ένα ζευγάρι
ηλικιωμένο στην είσοδο. Ο σύζυγος χωρίς να τον γνωρίζω, καλημέρισε, ήταν ευγενέστατος και μπήκαμε και οι τρεις μας στο ασανσέρ. Μέσα στο ασανσέρ τσίμπαγε την γυναίκα του και την απειλούσε, βρίζοντας την σιγανά χωρίς εγώ βέβαια να γνωρίζω το θέμα. Η γυναίκα, με τρόμο στα μάτια, λούφαξε χωρίς να μιλά, ενώ ο σύζυγός της συνέχιζε, στριμώχνοντας την στη γωνία μπροστά στα μάτια μου, να την βρίζει ψιθυριστά και να την τσιμπάει. Αμέσως επενέβην και του είπα ότι θα φωνάξω την αστυνομία γιατί συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον
τρόπο, σε δημόσιο χώρο. Αμέσως άλλαξε τρόπο συμπεριφοράς και είπε ότι ήταν αστείο, ενώ η γυναίκα δεν μίλησε καθόλου. Σας λέω λοιπόν ότι ενώ φαινόταν ευγενέστατος στον έξω κόσμο, μπροστά μου ξεδιάντροπα έδειξε τι κάνει στη γυναίκα του και την οικογένειά του. Είναι βέβαια υποχρέωσή μου να αναφέρω ότι ενδοοικογενειακή βία υφίστανται οι γυναίκες κυρίως και τα παιδιά, που είναι συγκριτικά ανίσχυρα άτομα, λογω φύλου και ηλικίας.

 

Όπως είδαμε, η ψυχολογική βία στα τελευταία στάδια οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον θάνατο εάν το άτομο συνεχίζει να παραμένει σε νοσηρό περιβάλλον. Οι γυναίκες βιάζονται και κακοποιούνται και η πολιτεία πρέπει να προβεί σε άμεση στήριξη και προστασία των γυναικών και των παιδιών τους.

ΜΙΛΗΣΤΕ, ΖΗΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΔΟΘΕΙ. ΠΑΡΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ! Μην αφήσετε κανέναν να φτάσει στα τελικά στάδια διότι δεν έχει επιστροφή!!! Κάντε το για τα παιδιά σας, για να συνεχίσουν μια ομαλή ζωή γιατί για τα παιδιά σας το παράδειγμα είστε όλοι εσείς. Ο Σύλλογός μας κατέθεσε σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης τα εξής. Οι συζυγοκτόνοι να απομακρύνονται από τα παιδιά τους, αφού αφαίρεσαν τη ζωή του ανθρώπου που τα έφερε στη ζωή. Τότε και τα παιδιά κινδυνεύουν σε κάθε περίπτωση. Άλλωστε δεν είναι δυνατόν τα παιδιά να μην κληρονομούν στοιχεία χαρακτήρα και χαρακτηριστικά και των δύο γονιών. Αυτό σημαίνει ότι στο παιδί τους θα βλέπουν στοιχεία του ανθρώπου που αφαίρεσαν την ζωή του. Αυτό να είναι απόλυτο και μη αναστρέψιμο. ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ
ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ. Κανένα παιδί δεν θέλει καμία σχέση με τον γονέα που αφαίρεσέ την ζωή του άλλου γονιού χωρίς κανένα λόγο. Οι συζυγοκτόνοι να μην έχουν δικαίωμα κανένα επάνω στα παιδιά τους, ποτέ ξανά. Στην περίπτωση αυτή τα παιδιά να δίδονται στους παππούδες είτε σε κοντινούς συγγενείς, αφού ελεγχθούν από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και εάν το παιδί είναι σε ηλικία που μπορεί να ερωτηθεί να ερωτείται.

Τέλος εκείνοι οι σύζυγοι που κακοποιούν τις γυναίκες και τα παιδιά να απομακρύνονται εκτός εάν τα παιδιά συμφωνούν να υπάρχει επικοινωνία με τον πατέρα τους. Μόνο τότε να μπορεί να τα βλέπει. Οι άνθρωποι που κακοποιούν σε καμία περίπτωση δεν δίνουν καλά πρότυπα στα παιδιά τους και σε καμία περίπτωση τα παιδιά δεν θα έχουν ψυχική ισορροπία. Ακόμη και τα ζώα στην φύση προστατεύουν τα μωρά τους και απομακρύνουν τα
βλαπτικά ζώα από τα παιδιά τους!!!!

 

Τσεσμελή Ειρήνη
Πρόεδρος Συλλόγου Μονογονεϊκή Οικογένεια & Γυναικά