Βρέθηκε ο κλεμμένος Πικάσο της Εθνικής Πινακοθήκης, ο οποίος είχε κάνει φτερά το 2012. Μαζί του είχε κλαπεί ένας Μοντριάν (ανεμόμυλος Στάμμερ) κι ένα σχέδιοτων αρχών του 17ου αιώνα που αποδίδεται στην Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια. Το σχέδιο εντοπίστηκε κατεστραμένο

Οι δύο πίνακες που είχαν αφαιρεθεί από την Εθνική Πινακοθήκη πριν 9 χρόνια, ένας του Πικάσο και ένας του Μοντριάν, βρίσκονται στα χεριά της ελληνικής αστυνομίας, μετά τον εντοπισμο τους απο το 2ο τμήμα του ΥΔΕΖΙ

Ο πίνακας βρέθηκε στην ανατολική Αττική, και συγκεκριμένα σε χαράδρα της Κερατέας ενώ ο  49 χρονος δράστης ζούσε στο Πόρτο Ραφτη. Ο δράστης ή ένας εκ των δραστών έχει προσαχθεί στη ΓΑΔΑ και σήμερα Τρίτη, ο κ. Χρυσοχοίδης και η Λίνα Μενδώνη θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

Η «κλοπή του αιώνα» όπως είχε χαρακτηριστεί, συνέβη τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου 2012, όταν ένας ψηλός και λεπτός άντρας μπήκε στην Εθνική Πινακοθήκη και αφαίρεσε «χειρουργικά» -με έναν κόφτη- τον πίνακα του Πάμπλο Πικάσο που φιλοτεχνήθηκε το 1939, με τίτλο «Γυναικείο Κεφάλι».

Στο πίσω μέρος του καμβά ο Πικάσο είχε κάνει το 1949 χειρόγραφη αφιέρωση στον ελληνικό λαό για την προσφορά του στον πόλεμο κατά του ναζισμού. Ο δημιουργός του έργου χάρισε το 1949 το «Γυναικείο Κεφάλι» στη χώρα μας για να αποτίσει φόρο τιμής τους Έλληνες πολεμιστές.

 

Ο ψηλός άντρας αφαίρεσε τον πίνακα και διέφυγε με τη βοήθεια συνεργού του. Ο μόνος που πρόλαβε να τον δει ήταν ο μοναδικός φύλακας της Πινακοθήκης, ο οποίος δε μπόρεσε μέσα στο σκοτάδι να συγκρατήσει τα χαρακτηριστικά του. Λίγες ώρες πριν από τη διάρρηξη είχε σημάνει δύο φορές ο συναγερμός της Πινακοθήκης.