Οι μνήμες είναι πάντα εδώ...
Οταν στις αρχές του 2012, η Ολλανδή δικηγόρος και δημοσιογράφος Roxane Van Iperen και ο σύντροφός της Joris Lenglet , αγόρασαν ένα εξοχικό σπίτι στα περίχωρα του Αμστερνταμ , δεν φαντάζονταν ποτέ , ότι καθώς προχωρούσαν οι εργασίες ανακαίνισης θα ανακάλυπταν διπλούς τοίχους, διπλά πατώματα, κρυψώνες , ψεύτικα ντουλάπια, ψεύτικες πόρτες , κλπ
Ηταν φανερό , ότι το σπίτι αυτό είχε χρησιμοποιηθεί σαν κρησφύγετο την περίοδο του Β! Πολέμου…
Ψάχνοντας και ρωτώντας παντού για την ιστορία του σπιτιού, ανακάλυψαν ότι σ΄αυτό κατοικούσαν οι Εβραίες αδελφές Rebekka ( Lien ) και Marianne ( Janny) Brilleslijper και ότι κατά τον Πόλεμο ήταν το καταφύγιο, ο κρυψώνας τους και συγχρόνως κέντρο υποδοχής των Εβραίων που προσπαθούσαν να διαφύγουν απο τις συλλήψεις και τον θάνατο .
Οι αδελφές , γεννημένες στο Αμστερνταμ το 1912 και το 1916 απο οικογένεια μικροαστών , ανακάλυψαν απο πολύ νωρίς τη μουσική που τις βοήθησε να ανακαλύψουν ένα άλλο σύμπαν , παγκόσμιο, ουμανιστικό, πολιτικό και πνευματικό , που αποτέλεσε και την βάση της αντιστασιακής δράσης τους τα χρόνια του πολέμου ….
Η R.V. I , στο υπέροχο βιβλίο της Ενα καταφύγιο για την Ελπίδα ( Un Refuge pour l’ Espoir ) περιγράφει τα παιδικά και νεανικά τους χρόνια , την σύλληψή τους και την τρομακτική τους εμπειρία από τα στρατόπεδα του Auschwιtz και του Bergen Belsen
Σ’ αυτό το τελευταίο, συναντήθηκαν και συνδέθηκαν με φιλικούς δεσμούς με τις αδελφές Frank – την Margot και την Anne , που έμελλε πολύ σύντομα να πεθάνουν απο τις κακουχίες . Ηταν απο τους ελάχιστους ανθρώπους που θυμούνται τις αδελφές τον Μάρτιο του 1945 , τις φρόντισαν στις τελευταίες στιγμές τους και ήταν παρούσες στην ταφή τους ….
H Janny , έγινε γνωστή το 1988 , όταν σε ένα ντοκυμανταίρ της ολλανδικής τηλεόρασης , διηγήθηκε τους τελευταίους μήνες της ζωής της Αννας Φράνκ.
Το βιβλίο , best seller στη Γαλλία αυτόν τον καιρό, δεν είναι μόνο μία αυθεντική μαρτυρία για εκείνη την τρομερή περίοδο της εξόντωσης των Εβραίων, αλλά και ένας ύμνος στη Ζωή και στην Ελπίδα.