O βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας ποιητής και συγγραφέας `Ερμαν `Εσσε

O Έρμαν Έσσε, γεννημένος σαν σήμερα το 1877, ήταν συγγραφέας και ποιητής, βραβευμένος το 1946 με το βραβείο Γκαίτε και το 1947 με Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η επαφή του με τη λογοτεχνία ξεκίνησε ως αναζήτηση διεξόδου από τα ψυχολογικά του προβλήματα. Η απασχόλησή του ως βιβλιοπώλη του έδωσε την ευκαιρία να μελετήσει φιλοσοφία και να συγγράψει έργα με σχετικές επιρροές.

Κεντρικό θέμα του έργου του είναι η υπαρξιακή θρησκευτική προβληματική του ανθρώπου. Στα έργα του (Ντέμιαν, Σιντάρτα, Ο λύκος της στέπας, κ.α.) συναντώνται συχνά μοτίβα του γερμανικού ρομαντισμού, θέματα από την ινδική και κινεζική φιλοσοφία και ψυχαναλυτικές θεωρίες.

Καταγόταν από οικογένεια κληρικών και μεγάλωσε υπομένοντας μεγάλη καταπίεση απ’ την οικογένειά του. Το γεγονός αυτό τον ωθούσε συχνά σε συγκρούσεις με τους γονείς του με αποτέλεσμα να φύγει από το σπίτι σε νεαρή ηλικία. Άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα στην Ευαγγελική Θεολογική Σχολή στο Maulbronn Abbey το 1891. Την επόμενη χρονιά όμως επέδειξε επαναστατικό χαρακτήρα και έφυγε από τη σχολή. Την ίδια χρονιά, αφού αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, βρέθηκε σε ένα ίδρυμα στο Bad Boll ενώ αργότερα εισάχθηκε για κάποιο διάστημα σε ψυχιατρείο.

Ο Έσσε έπασχε από κατάθλιψη, όπως και ο πατέρας του Johannes Hesse. Όταν δε το 1902 η μητέρα του Marie Gundert πέθανε από μια μακρά και επίπονη ασθένεια, ο ίδιος δεν παραβρέθηκε στην κηδεία προκειμένου να μη χειροτερέψει η ψυχική του υγεία. Το 1916 ο θάνατος του πατέρα του, η σχιζοφρένεια της συζύγου του και η σοβαρή ασθένεια που αντιμετώπιζε ο γιός του τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει τη στρατιωτική του θητεία στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο προκειμένου να κάνει ψυχοθεραπεία. (πηγή:tvxs)

Το 1904 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα, “Πήτερ Κάμεντσιντ”. Είναι διάσημος για πολλά έργα του όπως “Κάτω από τον τροχό”, “Κνουλπ”, “Ντέμιαν”, “Σιντάρτα”, “Ο λύκος της στέπας”, “Νάρκισσος και Γκόλντμουντ”, “Το παιχνίδι με τις γυάλινες πέρλες”. Τα περισσότερα έργα του είναι αυτοβιογραφικά και έχουν ως επίκεντρο την ανθρώπινη ύπαρξη.

Ο Έσσε απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών στις 9 Αυγούστου του 1962.

Έχει πει:
• Όταν μισούμε έναν άνθρωπο, τον μισούμε για κάτι που μας θυμίζει τον εαυτό μας. Κάτι που δεν έχουμε κι εμείς μέσα μας, δεν μπορεί ποτέ να μας συγκινήσει.

• Το πουλί αγωνίζεται για να βγει από το αυγό. Το αυγό είναι ο κόσμος του. Αυτός που θέλει να γεννηθεί, πρέπει πρώτα να καταστρέψει έναν κόσμο.

• Ζω μέσα στα όνειρά μου. Κι άλλοι άνθρωποι ζουν μέσα σε όνειρα, μόνο που δεν είναι τα δικά τους.

Eπιμ: Δ.Ντζαδήμα // www.fractalart.gr