Βρετανία: Οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες, ακόμη κι αν έρχονται από “πορτοκαλί” χώρα θα εισέρχονται χωρίς καραντίνα.

Ημέρα ορόσημο η 19 Ιουλίου για τους ταξιδιώτες που θέλουν να ταξιδεύσουν στη Βρετανία ή για Βρετανούς που θα επιστέψουν στη χώρα τους μετά από διακοπές εκτός. Ακόμη κι αν προέρχονται από χώρες που η Βρετανία σήμερα κατατάσσει στις πορτοκαλί χώρες – η Ελλάδα – κι όχι στις πράσινες.Η είδηση δημοσιεύεται στον βρετανικό Τύπο και αναμένεται να υπάρξει επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση. 

Από τις 19 Ιουλίου, οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες, που θα επιστρέφουν στην Αγγλία, από τις χώρες που έχουν συμπεριληφθεί στην «πορτοκαλί λίστα» της Βρετανίας, θα αποφεύγουν την καραντίνα.

Στις πορτοκαλί χώρες σήμερα περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Αυτό ανέφεραν οι Times, καθώς οι αεροπορικές εταιρίες προετοιμάζονται για να ελέγχουν για πρώτη φορά την κατάσταση εμβολιασμού των επιβατών στις πτήσεις προς τη Βρετανία.

 Αρχικά, η οδηγία θα αφορά μόνο τα ταξίδια προς Αγγλία, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον καθορίζει την πολιτική υγείας για την Αγγλία, αλλά όχι για τη Σκωτία, την Ουαλία ή τη Βόρεια Ιρλανδία. Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει την Πέμπτη για να οριστικοποιήσει το μέτρο, που θα επιτρέψει στους ανθρώπους να ταξιδεύουν από πορτοκαλί προορισμούς, χωρίς να χρειάζεται να απομονώνονται έως και για 10 ημέρες. Επί του παρόντος, οι ταξιδιώτες, που φτάνουν από μία χώρα, που βρίσκεται στην πορτοκαλί λίστα, απαιτείται να μπαίνουν σε απομόνωση μόλις φθάνουν στη Βρετανία. Remaining Time-0:34 Fullscreen Mute Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς θα ανακοινώσει την Πέμπτη, την αλλαγή των κανόνων, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Sun», η οποία ανέφερε επίσης ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να κάνουν ένα διαγνωστικό τεστ πριν επιστρέψουν στην Αγγλία και ένα PCR τεστ τη δεύτερη ημέρα από την άφιξή τους.

Ο Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε τα σχέδια του τη Δευτέρα, αναφορικά με το τελευταίο βήμα χαλάρωσης του lockdown κατά της COVID-19 στην Αγγλία, συμπεριλαμβανομένης και της κατάργησης της κοινωνικής αποστασιοποίησης, τις μάσκες και τον τερματισμό της τηλεργασίας.

Η πρόθεσή του να καταργήσει σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους τη μάσκα, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από ειδικούς και τον δήμαρχο του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, που προειδοποιούν ότι, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία εξαπλώνεται ταχύτατα στη χώρα, είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο.

Η εμπορική ένωση ταξιδιωτικών πρακτόρων στη Βρετανία (ABTA), που εκπροσωπεί 4.300 εμπορικές επωνυμίες τουριστικών επιχειρήσεων παρότρυνε την κυβέρνηση να εφαρμόσει προτάσεις για τη χαλάρωση των κανόνων της καραντίνας για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες, που επισκέπτονται χώρες που έχουν συμπεριληφθεί στην πορτοκαλί λίστα, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, Ισπανία και η Γαλλία.

Η Βρετανία έχει το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρώπη και από τα υψηλότερα στον κόσμο, καθώς μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, 86,2% των ενηλίκων είχαν λάβει μία δόση του εμβολίου κατά της COVID-19, ενώ το 64,3% είχε λάβει δύο δόσεις.

Πηγή: Protagon.gr