Μισέλ Εζέν Σεβρέλ (Michel-Eugène Chevreul) (1786-1889) Διαπρεπής Γάλλος  καθηγητής χημείας και οι απόψεις του για τα… καπέλα!

Χριστίνα Φίλιππα, ερευνήτρια δημοσιογράφος 

Ποια γυναίκα, όσο και ανεπτυγμένη φαντασία να διέθετε,  θα τολμούσε να ζητήσει την στυλιστική άποψη για την αγορά του καπέλου της από έναν διαπρεπή καθηγητή πανεπιστημίου της Χημείας;

Η και αντίστροφα, ποιος θα φανταζόταν ότι ένας διαπρεπής καθηγητής χημείας με τόσες ερευνητικές επιτυχίες στον τομέα της οργανικής χημείας, θα συνέγραφε πραγματεία με τις απόψεις του για το στυλ, τα χρώματα και την διακόσμηση των καπέλων που ταιριάζουν σε κάθε τύπο γυναίκας;

Ο Σεβρέλ υπήρξε μέγας ερευνητής και καθηγητής χημείας στο πανεπιστήμιο των Παρισίων. Είναι γνωστός για την έρευνά του στα λίπη. Παρασκεύασε την μαργαρίνη και ήταν ο πρώτος που είπε ότι από τα λίπη, με την προσθήκη αλκαλικών ενώσεων, παράγεται σαπούνι και μια αλκοόλη που την ονόμασε γλυκερίνη.  Ανακάλυψε την ύπαρξη της κρεατίνης (1832) και της χοληστερίνης στους ζωικούς ιστούς και υπήρξε πρωτοπόρος στη μελέτη της γεροντολογίας. Ο ίδιος πέθανε σε ηλικία 102 ετών.

Το 1824 ανέλαβε υπεύθυνος βαφείου στο εργοστάσιο Gobelin (παραγωγός των βασιλικών ταπισερί). Το 1839 έγραψε μια εξαιρετική πραγματεία με θέμα «οι βασικές αρχές της αρμονίας και της αντίθεσης των χρωμάτων», την λεγόμενη «παραίσθηση του Σεβρέλ» και οι μελέτες του για τα χρώματα επηρέασαν πολλούς ιμπρεσιονιστές ζωγράφους της εποχής του.

Μετά το θάνατό του, στο αρχείο του βρέθηκε εργασία με τις απόψεις του για τα καπέλα  που αρμόζουν στα διάφορα γυναικεία πρόσωπα.

Η εφημερίδα «Χρόνος» στις 7 Ιανουαρίου 1907 χάριν των αναγνωστριών της, μετέφρασε και δημοσίευσε σε πρωτοσέλιδο άρθρο την εργασία αυτή .

Γράφει ο Σεβρέλ:

« Το μαύρο καπέλο με πτερά ή άνθη λευκά ή ροζ πηγαίνει εις τας ξανθάς. Εν τούτοις, δεν πηγαίνει άσχημα και εις τας μελαχροινάς αν και δι αυτάς είναι καλύτερον το χρώμα των πτερών ή των ανθέων να είναι πορτοκαλί».

«Το λευκό καπέλο πηγαίνει μόνον εις τας λευκοχρόους ή ροδοχρόους γυναίκας. Όμως τα καπέλα από γάζα, κρεπ και τούλι πηγαίνουν εις όλους τους χρωματισμούς των προσώπων».

«Δια τας ξανθάς το λευκό καπέλο χρειάζεται άνθη ροζ και προπάντων μπλε. Αι μελαχροιναί πρέπει να αποφεύγουν το μπλε, να προτιμούν δε το κόκκινο, το ροζ και το πορτοκαλί».

«Τα καπέλα ανοικτού χρώματος μπλε, πηγαίνουν εις τας ξανθάς και είναι καλύτερον να στολίζονται με άνθη κίτρινα ή πορτοκαλιά, αλλ΄όχι και με ρόζ ή βιολέτ: Το πράσινο καπέλο εξαίρει τα λευκά ή ελαφρώς ροδόχροα πρόσωπα».

«Οσον αφορά το ροζ καπέλο δεν πρέπει να πλησιάζει πολύ με το δέρμα. Πρέπει να χωρίζεται απ αυτό με μίαν γαρνιτούραν λευκήν ή πράσινην.»

«Το κόκκινο καπέλο δεν το συμβουλεύομεν παρά εις τας κυρίας αι οποίαι εχουν χρώμα προσώπου βαθύ ρόδινον.

«Γενικώς αι κυρίαι ας αποφεύγουν τα κίτρινα και τα πορτοκαλιά καπέλα. Ας είναι πολύ επιφυλακτικαί εις τα χρώματος βιολετί, εκτός εάν χωρίζεται με μαλλια κίτρινα ή με γαρνιτούρες επίσης κίτρινες.

Το ίδιο συμβαίνει και δια τα κίτρινα καπέλα, αν και  μπορούν να τα φορέσουν μόνο αι μελαχροιναί με στολίσματα μπλε ή βιολετί μεταξύ του καπέλου και του προσώπου».

Στον πύργο του Άιφελ είναι γραμμένα 72 ονόματα κορυφαίων  Γάλλων επιστημόνων και μεταξύ αυτών βρίσκεται και το όνομα του Μισέλ Σεβρέλ.

Εφημερίδα «Χρόνος»  7 Δεκεμβρίου 1907. σ 1.