Η σημαντική αξία της σωματοτροπίνης, της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης

Η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη (Human Growth Hormone ή HGH) ή σωματοτροπίνη είναι μια πρωτεΐνη που απελευθερώνεται από την υπόφυση, έναν αδένα που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου.

Είναι απαραίτητη για πολλές βασικές λειτουργίες στο σώμα, όπως η ανάπλαση των κυττάρων, η μυϊκή ανάπτυξη, η ανάπτυξη των οστών, ο μεταβολισμός του λίπους, η υγεία του ανοσοποιητικού, οι καλές αθλητικές επιδόσεις και η ρύθμιση της διάθεσης.

Όταν πέφτουν τα επίπεδα της ορμόνης, επηρεάζεται η ποιότητα ζωής, με αποτέλεσμα το άτομο να παίρνει βάρος ή να γίνεται πιο ευάλωτο σε διάφορες παθήσεις. Η αυξητική ορμόνη βοηθά τα παιδιά να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν σε υγιείς ενήλικες.

Δείτε στις παρακάτω εικόνες φυσικούς τρόπους για να αυξήσετε την ανθρώπινη αυξητική ορμόνη.

Μειώστε το σωματικό λίπος: Οι παχύσαρκοι είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλά επίπεδα αυξητικής ορμόνης, γι’ αυτό κινδυνεύει η υγεία τους. Αυτό ισχύει κυρίως για όσους έχουν λίπος στην κοιλιά, έδειξε μελέτη παρατήρησης. Όσοι είχαν τριπλάσιο λίπος στην κοιλιά συγκριτικά με τα άτομα της ομάδας ελέγχου, παρήγαγαν μέσα σε ένα 24ωρο τη μισή ποσότητα αυξητικής ορμόνης.
Κάντε διαλείπουσα νηστεία: Μελέτες έχουν δείξει ότι η διαλείπουσα νηστεία αυξάνει τα επίπεδα αυξητικής ορμόνης. Αρκεί μία ημέρα διαλείπουσας νηστείας για να αυξήσετε τα επίπεδα της ορμόνης κατά 300%.
Επαρκής ύπνος: Η παραγωγή αυξητικής ορμόνης μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου και συγκεκριμένα στη φάση REM (rapid eye movement). Αυτή η φάση του ύπνου χαρακτηρίζεται από την ταχεία κίνηση των ματιών. Εκδηλώνεται περίπου ανά 1,5 ώρα και συνοδεύεται από τις γοργές κινήσεις των βολβών των ματιών. Μερικοί έφηβοι παράγουν μέχρι και 40 φορές περισσότερη αυξητική ορμόνη στον ύπνο τους από ό,τι κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Συμπλήρωμα μελατονίνης: Η μελατονίνη συνδέεται με τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Ο καλός ύπνος συνεπάγεται μεγαλύτερη παραγωγή μελατονίνης από το σώμα. Πριν πάρετε συμπλήρωμα συμβουλευτείτε γιατρό.
Αποφεύγετε το φαγητό πριν τον ύπνο: Είναι γνωστό ότι η ινσουλίνη εμποδίζει την απελευθέρωση της αυξητικής ορμόνης τη νύχτα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τρώτε βραδινό δύο έως τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο. Τα επίπεδα ινσουλίνης αυξάνονται μετά την κατανάλωση υδατανθράκων ή πρωτεϊνών.
Περιορίστε τη ζάχαρη: Όταν η ινσουλίνη ανεβαίνει, η αυξητική ορμόνη μειώνεται. Αποφεύγετε την κατανάλωση υδατανθράκων και ζάχαρης, που εκτός από μείωση της ορμόνης, συμβάλλουν στην παχυσαρκία, η οποία επίσης προκαλεί μείωση της αυξητικής ορμόνης.
Υψηλής έντασης άσκηση: Αν και όλες οι μορφές άσκησης βοηθούν, η συγκεκριμένη είναι η πιο αποτελεσματική για την αύξηση της ορμόνης. Για να έχει αποτέλεσμα όμως, πρέπει να γίνεται τακτικά.