Έργα Τέχνης και Λευκάδιος Χέρν στη δημοπρασία της Loudos Auctions!

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Ένα ιδιαίτερα ταλαντούχο παιδί, ο Θάνος Λούδος, είναι το νέο αστέρι στις δημοπρασίες έργων τέχνης και πολύτιμων αντικειμένων. Με σπουδές στο Οικονομικό τμήμα του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης και με μεταπτυχιακά στην τέχνη της δημοπρασίας, ο Θάνος Λούδος υπό την καθοδήγηση του μέντορά του, συλλέκτη Τάκη Ευσταθίου, έχει εισβάλει δυναμικά στο χώρο των δημοπρασιών με την εταιρεία Loudos Auctions, δημοπρατώντας έργα Ελλήνων κλασικών αλλά και μοντέρων καλλιτεχνών.

Την Πέμπτη 29 Ιουλίου, ο Θάνος Λούδος διαδικτυακά θα δημοπρατήσει έργα σύγχρονης τέχνης, αντικείμενα που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 αλλά και βιβλία της σπάνιας συλλογής του συλλέκτη Τάκη Ευσταθίου, τα οποία επικεντρώνονται κυρίως στο έργο του Ιρλανδο-Ιαπωνέζου συγγραφέα και ποιητή Λευκάδιου Χέρν.

Η δημοπρασία σε διαδικτυακή πλατφόρμα

 

Την Πέμπτη 29 Ιουλίου στις 20:00 θα λάβει χώρα η καλοκαιρινή δημοπρασία του Οίκου Δημοπρασιών Loudos Auctions με τον πρωτοποριακό τρόπο του «Live Online» (ζωντανή δημοπρασία μέσω διαδικτύου).

Η δημοπρασία περιλαμβάνει 3 κατηγορίες:

α) Μοντέρνα & Σύγχρονη τέχνη

Ξεχωρίζει ο «Νέος με Φουλάρι» του Αλέκου Φασιανού (λαχνός 6) με τιμή εκκίνησης 2,500 ευρώ, το σχέδιο της Χρύσας του 1965 με προέλευση απευθείας την καλλιτέχνη (λαχνός 10), με τιμή εκκίνησης 2,000 ευρώ, ο «Ιησούς» του Άγγελου (λαχνός 11) με τιμή εκκίνησης 5,000 ευρώ, ο «Παρθενώνας» του Λασηθιωτάκη (λαχνός 16) με τιμή εκκίνησης 1,000 ευρώ, τα «λουλούδια» του Τσίνγκου (λαχνός 20) με τιμή εκκίνησης 1,800 ευρώ.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν προσελκύσει έργα Ελλήνων της διασποράς όπως ο Μιχαήλ Μιχαηλίδης, ο Μιχαήλ Λεκάκης, ο Γεράσιμος Σκλάβος, με τις πολύ ελκυστικές τιμές εκτίμησης που προτείνονται.

Επιπλέον θα δημοπρατηθούν έργα με σημαντικές υπογραφές καλλιτεχνών που πλέον δε βρίσκονται πλέον εν ζωή όπως Γιώργος Μαυροΐδης, Πάνος Φειδάκης, Γιάννης Μόραλης, Γιώργος Σικελιώτης, Παύλος Σάμιος, Jean Xceron, Hubert Berke, Nelly’s, Γιάννης Μαλτέζος, Επαμεινώνδας Θωμόπουλος, Αντώνης Θεοδωρίδης Εμμανουήλ κα.

Επίσης θα δημοπρατήθουν έργα πιο σύγχρονων καλλιτεχνών όπως του Τάσου Μαντζαβίνου, Βαγγέλη Ρήνα, Γιάννη Κόττη, Γιώργου Χουλιαρά, Αλέξη Βερούκα, Παναγιώτη Τούντα, Περικλή Γουλάκου, Κώστα Σιαφάκα, Δημήτρη Μπέζα, Τίμου Μπατινάκη, Κώστα Παπανικολάου, Γιάννη Αδαμάκη κα.

Για 3η συνεχόμενη δημοπρασία μετά απο το πολύ μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον των δύο προηγούμενων δημοπρασιών, περιλαμβάνονται έργα Ρωσική Πρωτοπορίας της Συλλογής Κωστάκη.

Ξεχωρίζει ο «Πειρασμός του Αγίου Αντωνίου» του Vladimir Ovchinnikov, έργο του 1977, λάδι σε καμβά, 75 x 60 εκ με τιμή εκτίμησης 32,000 με 36,000 ευρώ.

Δύο έργα σε χαρτί του αγαπημένου φίλου του Κωστάκη, Anatoly Zverev, τον οποίο ο Κωστάκης αποκαλούσε «ο Ρώσος Van Gogh» με τιμή εκτίμησης 4,000 με 5,000 ευρώ το καθένα και ένα έργο του Nikolai Gritzyuk με τιμή εκκίνησης 4,000 ευρώ.

β) Φιλελληνικά Αντικείμενα, Αντίκες, Design & Κοσμήματα

Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει 55 λαχνούς, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν αντικείμενα με θέμα τα 200 χρόνια απο την Ελληνική επανάσταση ή με Ελληνικό και Οθωμανικό ενδιαφέρον, όπως το μπρούντζινο επίχρυσο ρολόι με Οθωμανό πολεμιστή που ξεκινάει στα 350 ευρώ ή το ζευγάρι Ελλήνων από πορσελάνη, στυλ Jacob-Petit που χρονολογείται γύρω στο 1830-1850 με τιμή εκκίνησης 500 ευρώ.

Επίσης θα δημοπρατηθούν «Ευρωπαϊκές» αντίκες, όπως πίνακες, γαλλικά ρολόγια και αντικείμενα 19ου και αρχών 20ου αιώνα.

Στα estates ξεχωρίζει η συλλογή της  Ίννας Κωστάκη, κόρης του συλλέκτη Γεωργίου Κωστάκη, θα δημοπρατηθούν σημαντικά αντικείμενα της συλλογής της όπως ένας Ορθόδοξος Ρωσικός σταυρός 19ου αιώνα σε σμάλτο με τιμή εκτίμησης 1,200 με 1,600 ευρώ.

Η κατηγορία αυτή κλείνει με τον λαχνό 110, ένα lot Iταλικού Design, τραπέζι που σχεδιάσε ο Marco Zanuso για την Zanotta και 8 καρέκλες Alias Design, απο τη συλλογή του καλλιτέχνη Μιχαήλ Μιχαηλίδη.

γ) Η συλλογή Βιβλίων του Τάκη Ευσταθίου

Η τελευταία κατηγορία περιλαμβάνει μέρος της συλλογής σπάνιων βιβλίων του συλλέκτη Τάκη Ευσταθίου με έμφαση τη Ιαπωνία και το έργο του Λευκάδιου Χέρν.

Μετά την πώληση του σετ των 5 Ιαπωνικών Παραμυθιών που μετέφρασε στα Αγγλικά ο Λευκάδιος Χέρν, προς 3,390 ευρώ (η τιμή εκκίνησης ήταν 1,000 ευρώ), στην εαρινή δημοπρασία του Loudos Auctions, τιμή ρεκόρ για αυτό το σετ, ο συλλέκτης εμπιστεύτηκε τον Οίκο Δημοπρασιών Loudos Auctions για να δημοπρατήσει περισσότερα βιβλία της συλλογής του.

Τα highlights της κατηγορία είναι το πορταίτο του Λευκάδιου Χέρν (λαχνός 111), ζωγραφκή σε scroll ή Kakejiku γύρω στο 1930, με προέλευση τη συλλογή του P.D Perkins σε άριστη κατάσταση και με το γνήσιο κουτί το οποίο φέρει και το όνομα του καλλιτέχνη στα Ιαπωνικά (天真) και αφιέρωση στον P.D. Perkins με τιμή εκκίνησης μόλις 800 ευρώ.

Στην κατηγορία αυτή θα δημοπρατηθούν επίσης βιβλία του Λευκάδιου Χέρν, κυρίως πρώτες εκδόσεις, σπάνιες μεταφράσεις του Λευκάδιου Χέρν στα Ιταλικά και στα Γαλλικά, Ιαπωνικά Παραμύθια 19ου αιώνα σε crepe χαρτί που έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά απο τον Chamberlain ή την James, εκδόσεις Hasegawa με τιμές εκκίνησης απο μόλις 30€. Τέλος ξεχωρίζει ο λαχνός 151, ενα Ιαπωνικό ερωτικό βιβλίο «Shunga», γύρω στο 1800 με τιμή εκτίμησης 80 με 120 ευρώ.

Οι πληροφορίες σχετικά με τη δημοπρασία βρίσκονται στο website του οίκου δημοπρασιών: https://loudos.gr/el/project/art-antiques-design-book-auction-summer2021/

Μπορείτε να κατεβάσετε τον κατάλογο σε μορφή PDF στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://loudos.gr/wp-content/uploads/2021/07/29-July-2021-Loudos-Auctions.pdf

Η ζωντανή μετάδοση θα πραγματοποιηθεί στο Lazart Hotel της Zeus International χωρίς επισκέπτες.

Τρόποι συμμετοχής στη δημοπρασία:

Live Online Bid: Δυνατότητα συμμετοχής στη δημοπρασία ζωντανά με ταυτόχρονη παρακολούθηση ζωντανής ροής (live streaming) της δημοπρασίας από υπολογιστή, κινητό ή tablet με πολύ απλή και εύκολη διαδικασία εγγραφής. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και τους συνδέσμους θα βρείτε στον ηλεκτρονικό κατάλογο της δημοπρασίας.

Absentee Online Bid: με εγγραφή ή σύνδεση στο loudos.gr, συμπληρώνοντας το μέγιστο χτύπημα (max bid) για τον κάθε λαχνό που επιθυμείτε να αποκτήσετε στον ηλεκτρονικό κατάλογο της δημοπρασίας.

Τηλεφωνική συμμετοχή: συμπληρώνοντας τη φόρμα τηλεφωνικής συμμετοχής που βρίσκεται στο website του Οίκου Δημοπρασιών.

Γραπτή συμμετοχή: συμπληρώνοντας τη φόρμα γραπτής συμμετοχής που βρίσκεται στο website του Οίκου Δημοπρασιών.

 

Justine’s Blog