Η τελευταία μεγάλη συνέντευξη της Μέρκελ λίγο πριν αποχωρήσει. Η “προίκα” της στην Ευρώπη
Στην τελευταία μεγάλη συνέντευξη Τύπου ως καγκελάριος, η Αγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε παραλείψεις και απογοητεύσεις, μεταξύ άλλων στην πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και στην εφαρμογή της ψηφιοποίησης, ενώ στα επιτεύγματά της συμπεριέλαβε τη μείωση της ανεργίας. Η συνέντευξη δεν αναλώθηκε σε νοσταλγικές αναδρομές, δεδομένης της διπλής κρίσης που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Γερμανία: της κρίσης των πλημμυρών, που έχουν κοστίσει περισσότερες από 170 ζωές, καθώς και του κορωνοϊού, ο οποίος, όπως είπε η καγκελάριος, παρουσιάζει «και πάλι μια ανησυχητική δυναμική εκθετικής αύξησης». «Κάθε εμβολιασμός μετράει», τόνισε.
Η συνέντευξη Τύπου περιελάμβανε πολλές άβολες ερωτήσεις σχετικά με την κλιματική κρίση. Λόγω του υποβάθρου της στη Φυσική, η Μέρκελ ασχολείται με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής από τη δεκαετία του 1990. «Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όχι μόνο πρέπει να σταθεροποιηθούν, αλλά και να μειωθούν το ταχύτερο δυνατόν», είχε γράψει στην εφημερίδα FAZ το 1995, ως υπουργός Περιβάλλοντος. Αργότερα βαφτίστηκε «η καγκελάριος του κλίματος». Και όμως, επί των ημερών της η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία πέτυχε να καθυστερήσει την επιβολή ορίων στους ρύπους και εκτέλεσε τη μεγάλη απάτη με τους κινητήρες ντίζελ, που μετέθεσε χρονικά το πέρασμα στην ηλεκτροκίνηση, ενώ η παραγωγή ενέργειας από ρυπογόνο λιγνίτη συνεχίζεται.
«Εχω ξοδέψει πολλή ενέργεια για την προστασία του κλίματος. Παρ’ όλα αυτά έχω αρκετή επιστημονική αντίληψη του θέματος ώστε να βλέπω ότι τα αντικειμενικά δεδομένα απαιτούν να επιταχύνουμε», είπε. Η κ. Μέρκελ αναγνώρισε τη συμβολή της οργάνωσης Fridays for Future, που πιέζει για δραστικότερα μέτρα κατά της κλιματικής κρίσης, αλλά είπε ότι «δεν είναι οι μόνοι στη χώρα που έχουν άποψη. Η δουλειά μας ως πολιτικών είναι να βρίσκουμε συναινέσεις».
Ως προς την πανδημία, η καγκελάριος σημείωσε ότι «τα δεδομένα πρέπει να καθοδηγούν τη συζήτηση. Αλλιώς κινδυνεύουν τα θεμέλια του Διαφωτισμού». Ερωτηθείσα για το γεγονός ότι ο πιθανός διάδοχός της, υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών Αρμιν Λάσετ, είχε επαινέσει τη στάση του ακροδεξιού κόμματος AfD ως προς την επιστήμη, η Μέρκελ απάντησε ότι πλέον «όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει εκθετική αύξηση». «Με τον Αρμιν Λάσετ βλέπουμε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο», ξεκαθάρισε.
Φεύγει με δώρα στην Ευρώπη και τη Γερμανία
Η Ανγκέλα Μέρκελ με την τελευταία της επίσκεψη στο Λευκό Οίκο ουσιαστικά έσβησε τις δυσάρεστες σχέσεις της χώρας με την προεδρία Τραμπ και άνοιξε τον δρόμο για να άρουν οι ΗΠΑ τους δραστικούς περιορισμούς στις επισκέψεις Ευρωπαίων εξαιτίας του κορωνοϊού.
Ταυτόχρονα Ουάσιγκτον και Βερολίνο ανακοίνωσαν συμφωνία στη χρόνια διαμάχη για τον ρωσογερμανικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. Η Γερμανία δεσμεύεται να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία εάν ο αγωγός χρησιμοποιηθεί από τη Μόσχα ως εργαλείο πολιτικής πίεσης στην Ουκρανία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους αίρουν την απειλή κυρώσεων στις γερμανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Στο μέτωπο των ευρωτουρκικών σχέσεων και στο Κυπριακό, η Ανγκελα Μέρκελ αφήνει «μικρότερα βήματα επιτυχίας», όπως χαρακτήρισε την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Αθήνας – Αγκυρας