Τα εμβόλια, η κυβέρνηση και… τα πίτουρα!

Γράφει ο Θάνος Οικονομόπουλος 

Δεν βγάζω νόημα. Κυκλοφορεί, από αξιόπιστες πηγές, ότι η κυβέρνηση θα «παγώσει» τα μέτρα και κυρίως την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών (πέραν υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας, που ήδη πέρασε από την Βουλή, με πρόβλεψη όμως δυνατότητας επέκτασης της και σε άλλους κλάδους εργαζομένων) μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Τότε, θα επανεκτιμήσει την κατάσταση με τα στοιχεία που θα υπάρχουν για βαθμό μεταδοτικότητας της πανδημίας, ρυθμό εμβολιασμών, εγγύτητα στο στόχο εξασφάλισης «τείχους ανοσίας» και θα αποφασίσει αν θα επεκτείνει την «υποχρεωτικότητα» και σε άλλους «κρίσιμους» κλάδους εργαζομένων, όπως πάσης φύσεως ένστολοι, εκπαιδευτικοί, λειτουργούς βασικών δημόσιων δομών, όπως λ.χ οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες. Αν τα πράγματα πάνε όπως όλοι ευχόμαστε, τότε δεν θα επιβληθεί επέκταση της υποχρέωσης εμβολιασμού.

Αν όμως, φευ, η εξέλιξη της πανδημίας δικαιώσει τις απαισιόδοξες προβλέψεις κάποιων επιστημόνων, στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, για ραγδαία επιδείνωση της , τότε όλα τα μέτρα συμπεριλαμβανομένης και της υποχρεωτικότητα εμβολιασμού θα εφαρμοσθούν πάραυτα και με αυστηρότατες κυρώσεις για όποιους «αρνητές».

Όχι, δεν βγάζω νόημα! Ποιο το… κακό, αν –άσχετα με τις εξελίξεις του τέλους Αυγούστου- είχαν υποχρεωθεί να εμβολιασθούν και οι συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, αλλά και άλλες, π.χ. οι απασχολούμενοι σε επαγγέλματα που υπάρχει προσέλευση κοινού; Γιατί η κυβέρνηση διστάζει στην επιβολή ενός μέτρου, με το οποίο συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφίας της Κοινής Γνώμης, συνηγορεί η επιστήμη και η λογική;

Ο εμβολιασμός, είναι επιστημονικό ζήτημα, όχι… πολιτικό! Αφορά την υγεία μιας ολόκληρης κοινωνίας, και δε χωρούν σκέψεις… πολιτικού κόστους, μη σύγκρουσης με συγκεκριμένες ομάδες αδέσποτων παραφρόνων, σκοτεινών ρευμάτων, αναχρονιστικών ιδεοληψιών αλλά και… καιροσκόπων πολιτικάντηδων!

Αν, ο μη γένοιτο, τα πράγματα επιδεινώνονται ραγδαία, όχι μόνο οι πολιτικάντηδες αλλά και οι ίδιοι οι «αρνητές» που θα μετρούν θύματα, θα τα βάλλουν με την κυβέρνηση που «δεν έκανε, έστω και με επιβολή, αυτό που έπρεπε»! Η πολιτεία, έχει την υποχρέωση να εξασφαλίζει το δικαίωμα στην ζωή όλων των πολιτών- ακόμη και των ηλιθίων, των καιροσκόπων.

Στην τελευταία συζήτηση στην Βουλή, όπου εγκρίθηκε η (περιορισμένη) υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, ο κ. Τσίπρας δεν περιορίσθηκε στο ευτελές και λαϊκίστικο ότι «η κυβέρνηση διχάζει την κοινωνία σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους…» αλλά προχώρησε και στην διατύπωση μιας «αρχής» που ουδείς πολιτικός στον κόσμο, πόσο μάλλον που να έχει διατελέσει πρωθυπουργός και να επαναδιεκδικεί την εξουσία, θα τολμούσε να εκστομίσει, πως η εφαρμογή του νόμου, δεν είναι υποχρεωτική, αλλά εναπόκειται στο τι πιστεύει, θέλει και θεωρεί η κοινωνία!

Δηλαδή; Όλοι αυτοί οι θρησκόληπτοι, αναχρονιστικοί, περιθωριακοί, οπαδοί του… σκότους και του ανορθολογισμού, είναι η… «κοινωνία» που έχει το δικαίωμα να κάνει ότι γουστάρει σε… άνω και κάτω πλατείες; Και η πολιτεία οφείλει να τους ανέχεται και σέβεται, σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας της πραγματικής κοινωνίας;

Η πανδημία είναι μια έκτακτη συνθήκη, η οποία όμως αν δεν αντιμετωπισθεί δυναμικά και αποφασιστικά μπορεί να εξελιχθεί σε «τακτική» απειλώντας εκατομμύρια ανθρώπους. Σε τέτοιες συνθήκες, η «ελευθερία» ή ο «σεβασμός» της μειοψηφίας των σκεπτικιστών και αρνητών του εμβολίου, στρέφεται ευθέως εναντίον της ζωής των υπολοίπων. Είναι δυνατόν η οποιαδήποτε πολιτεία να ανεχθεί κάτι τέτοιο;

Η κυβέρνηση διέπρεψε διεθνώς με το πώς αντιμετώπισε και διαχειρίσθηκε το πρώτο κύμα της πανδημίας. Στο δεύτερο και το τρίτο, μετά βίας έπιασε… την βάση. Ευκαιρία τώρα με το τέταρτο, που έχει στην φαρέτρα της και το εμβόλιο, να προβεί σε… διόρθωση ημαρτημένων…

Γράφοντας αυτές τις γραμμές, στο πίσω μέρος του μυαλού μου κυριαρχούσε τον καταπληκτικό σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην «Κ», όπου εμφανίζει την κυβέρνηση ως… γαλάζιες κότες σε κοτέτσι να τσιμπολογούν. Και μεταφέρει τον διάλογο δύο εξ αυτών: «στο ξαναλέω, είμαστε κοτούλες, γιατί η αντιπολίτευση είναι… πίτουρα» Ναι, αλλά εγώ θέλω να γίνω τίγρης απαντάει η άλλη, και την αποστομώνει η πρώτη «και τότε τι θα τρως βρε ζώον;»

Εμπνευσμένο σκίτσο, αρκεί να μην… εμπνέει και πολιτική στάση!
Πηγή: iefimerida.gr