Φεστιβάλ Φιλίππων/ Ορέστης του Ευριπίδη 31 Ιουλίου&1η Αυγούστου

Ο Γιάννης Κακλέας στην πρώτη του σκηνοθεσία αρχαίας ελληνικής τραγωδίας καταπιάνεται με τον Ορέστη  του Ευριπίδη, σε μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά. Ένα έργο γεμάτο σφοδρές συγκρούσεις, ανατροπές, απολογίες και έντονο πολιτικό προβληματισμό. Ένα έργο που δεν σταματά να θέτει συνεχώς ερωτήματα για τις σχέσεις των γενεών και των φύλων, της κοινωνικής συνοχής και της επιβίωσης των νέων σ’ έναν κόσμο που καθορίζεται από παράγοντες έξω από τους ίδιους. Στον ομώνυμο ρόλο ο ‘Αρης Σερβετάλης.

 

4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΟΜΑΔΑ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ

Η Ομάδα Σημείο Μηδέν σε συνδιοργάνωση με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, παρουσιάζουν στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Φιλίππων, την Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου. Η παράσταση είναι αποτέλεσμα πολύμηνου εργαστηρίου πάνω στην αρχαία Τραγωδία, που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2018. Για τις ανάγκες της ερευνητικής διαδικασίας και της παράστασης δημιουργήθηκε νέα μετάφραση από τον Δημήτρη Δημητριάδη.

[Θεατρική παράσταση]

 

7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΦΟΙΝΙΣΣΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

 

Ο Ευριπίδης στις Φοίνισσες συνθέτει ένα πολυπρόσωπο οικογενειακό και πολιτικό δράμα για την αδελφοκτόνα μάχη Ετεοκλή και Πολυνείκη, στρέφοντας παράλληλα το ενδιαφέρον των θεατών σε αξίες όπως η δικαιοσύνη, η ισότητα και η ισοτιμία.

 

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τις Φοίνισσες σε μια σύγχρονη σκηνοθεσία του Γιάννη Μόσχου, που καταθέτει τη δική του παραστασιακή εκδοχή του έργου και επιχειρεί να αναδείξει τις μεθοδεύσεις που οδηγούν τους λαούς σε καταστροφικές διχόνοιες και εμφύλιες διαμάχες.  Στην παράσταση συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, ο Αργύρης Ξάφης, ο Γιώργος Γλάστρας, ο Θάνος Τοκάκης και ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης στον ρόλο του Κρέοντα.

[Θεατρική παράσταση]

 

11 & 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΟΘΕΛΛΟΣ ΤΟΥ WILLIAM SHAKESPEARE ΘΕΑΤΡΟΧΩΡΟΣ

 

Ένα από τα σπουδαιότερα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, το αξεπέραστο ερωτικό δράμα του William Shakespeare σκηνοθετούν ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας με τον Γιάννη Μπέζο στον ομώνυμο ρόλο. Το εξαιρετικά δημοφιλές έργο θα παρουσιαστεί σε μετάφραση του Διονύση Καψάλη και με πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού.

[Θεατρική παράσταση]

 

20 & 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ Η ΕΝ ΤΑΥΡΟΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

 

Τί σημαίνει να είσαι εξόριστος και ξένος; Πώς ξεφεύγει ο άνθρωπος από το παρελθόν και τη μοίρα του; Μέσα στα συντρίμμια του Πελοποννησιακού Πολέμου, σε μια περίοδο κρίσης – που θυμίζει, με έναν τρόπο, τη σημερινή – ο Ευριπίδης γράφει την Ιφιγένεια η εν Ταύροις, εξυμνώντας το μεγαλείο της αδερφικής αγάπης και τις μεγάλες αξίες που βλέπει να χάνονται. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Γιώργος Νανούρης, ο οποίος συνεργάζεται και πάλι με την Λένα Παπαληγούρα, τον Μιχάλη Σαράντη,αλλά και με τη Χάρις Αλεξίου που συμμετέχει για πρώτη φορά σε παράσταση αρχαίου δράματος.

[Θεατρική παράσταση]

 

28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΟΥ ANTOINE DE SAINT-EXUPERY ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΘΕΑΤΡΑ

 

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αδάμης, φτιάχνει μια παράσταση για τα παιδιά με χιούμορ κι ευαισθησία και θυμίζει σε όλους μας όσα έχουμε κρυμμένα στην ψυχή μας από τότε που ήμασταν κι εμείς παιδιά. Ο Μικρός  Πρίγκιπας, που ζει σε έναν μικρό πλανήτη μαζί με τρία ηφαίστεια και ένα τριαντάφυλλο νοιώθει  μόνος και ξεκινά ένα ταξίδι μαγικό για να βρει φίλους… Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης, που χρόνια ονειρεύεται τον ρόλο,  μοιράζεται με τα παιδιά μια ιστορία για την φιλία, την αγάπη, και την αλήθεια.

[Παιδική παράσταση]

 

30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΦΛΟΥΡΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας

 

Η παράσταση διαπραγματεύεται το ερώτημα  «τι θα σώζαμε σήμερα σε περίοδο κινδύνου».  Έμπνευση στάθηκε η επιχείρηση Απόκρυψης των αρχαιοτήτων όλων των Μουσείων της χώρας το 1940.  Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού, συνδυάζει το αφηγηματικό στοιχείο από ντοκουμέντα της εποχής της Απόκρυψης, με τη μυθοπλασία: εικόνες ενός σύγχρονου κόσμου σε περίοδο αποσύνθεσης, φθοράς, εικόνες ανθρώπων χαμένων στην άγνοια και την εικονική πραγματικότητα, ανθρώπων που ερμηνεύουν τη ζωή με όρους NETFLIX. Πρόκειται για σύγχρονα, αντι-ηρωικά πρόσωπα που μπαίνουν  στην ορχήστρα του Αρχαίου Θεάτρου και αυτή η τολμηρή και ριψοκίνδυνη επιλογή, ίσως ανοίγει έναν  δρόμο για τη διερεύνηση της σχέσης μας με την αρχαιότητα. Τι είναι τα  αγάλματα για τα αγόρια των γυμναστηρίων, για τις καθαρίστριες των μουσείων, για τα παιδιά των κλαμπ και των μπαρ της παραλίας, για όλα τα πρόσωπα που περπατούν σήμερα μπροστά από τα μνημεία και τα αρχαία θέατρα; Αυτός ο ανοίκειος συνδυασμός ντοκουμέντου, χιούμορ, λαϊκής κουλτούρας, επιστημονικής φαντασίας μέσα στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου είναι μια τολμηρή και ερευνητική καλλιτεχνική παρέμβαση, στην ανίχνευση της δικής μας σχέσης  με τον πολιτισμό του τόπου μας.

[Θεατρική παράσταση]

 

Φωτογραφία από την παράσταση της Λώρα Τέσμαν

 

1 & 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ / ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΛΚΗ

Μια περιπλάνηση στο κείμενο του Διονυσίου Σολωμού, ένα μουσικό έργο στο Ανάμεσα του τραγουδιού και της κενής σιωπής, σε σκηνοθεσία Ρηνιώς Κυριαζή.

 

«Tο ποιητικό σώμα του Σολωμού φανερώνεται να θέλει και να μπορεί να αποφύγει τη συντριβή με την οδύνη των λέξεών του που δεν δύνανται να υποστηρίξουν τον εαυτό τους, ριγμένες στο Ανάμεσα, και μένοντας εκεί ακροβατώντας, εναλλάσσοντας την παρουσία τους με απουσία και την απουσία τους με παρουσία. Ο Σολωμός δεν έχει λέξεις «ουράνια δωρεά», κι ούτε λαό να τις απλώσει τυλιγμένες στο τραγούδι. Έχει σπαράγματα λέξεων, και ένα έργο επικινδυνότατο, το οποίο επιτελεί στο Ανάμεσα του τραγουδιού και της κενής σιωπής» (Στέφανος Ροζάνης).

[Θεατρική παράσταση]

 

4 & 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΤΡΕΙΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ, ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ ΚΑΙ ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ / ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΛΑΪΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ»

Ένα πρόγραμμα από την Ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» με τραγούδια του Θεοδωράκη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, Τάσου Λειβαδίτη και Μανόλη Αναγνωστάκη. Τραγούδια αντίστασης, εξέγερσης, τραγούδια μελωδικά, λυρικά, ερωτικά, τραγούδια για μιαν άνοιξη που δεν ήρθε ποτέ αλλά και για τις «χρυσές πολιτείες που ξανοίγονται μπρος μας λουσμένες στην αλήθεια και στο αίθριο το φως». Τρεις ποιητές και ένας συνθέτης. Ασυμβίβαστοι ποιητές, αγωνιστές, μαχητές της Ελευθερίας. Τα τραγούδια της συναυλίας θα ερμηνεύσουν ο Δημήτρης Μπάσης, η Ρίτα Αντωνοπούλου, η Σαββέρια Μαργιολά και ο Παναγιώτης Πετράκης που συμμετέχει με τον διπλό ρόλο του ερμηνευτή και ηθοποιού.

[Συναυλία]