Η ζωή είναι μεγαλύτερη από την αγάπη
Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη //
Είμαι πολύ περήφανη να σας ανακοινώσω πως ένα επικό έργο μου, το μυθιστόρημα ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ θα κυκλοφορήσει σύντομα στην Αμερική, καθώς πρόσφατα υπέγραψα συμφωνία με τον μεγιστάνα Τζον Κατσιματίδη προκειμένου να γίνει η έκδοση στην αγγλική γλώσσα αλλά και να επανεκδοθεί στα ελληνικά. Ο Τζον είναι φίλος μου τα τελευταία 15 χρόνια και η συνεργασία αυτή, που μπορεί να οδηγήσει και σε κινηματογραφική παραγωγή μέσα στον επόμενο χρόνο, με κάνει πραγματικά υπερήφανη.
Ταυτόχρονα με τη μυθιστορηματική βιογραφία την οποία συνέγραψα το 2009 και η οποία θα επανεκδοθεί με τίτλο «11 ΓΑΜΟΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΘΥΣΙΑ» θα κυκλοφορήσει και η βιογραφία του Τζόν Κατσιματίδη, την οποία συνέγραψε ο βραβευμένος δημοσιογράφος και φίλος Ellis Henican. Ένα δίδυμο βιογραφικών βιβλίων θα σκιαγραφήσει την προσωπικότητα του Τζον Κατσιματίδη που ήρθε από την Νίσυρο σε ηλικία 6 μηνών στην αγκαλιά της μάνας του και του πατέρα του, έζησε φτωχά παιδικά χρόνια στη Νέα Υόρκη, αλλά χάρη στην οξυδέρκεια και την τόλμη του σήμερα είναι ένας από τους δισεκατομμυριούχους της Αμερικής και του κόσμου με το βλέμμα πάντα στραμμένο στη Νίσυρο.

 

Με τον Τζόν είχαμε γνωριστεί μέσα από τη βιογραφία του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος (καθότι διετέλεσε πρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής εκείνα τα πέτρινα χρόνια). Στη συνέχεια, δεθήκαμε μέσα από τα παιδιά μας, που έχουν γίνει στενοί φίλοι. Ο Τζόν έχει επισκεφθεί τη Λευκάδα μας και πολλές φορές ερίζουμε περί την ομορφιά των νησιών μας. Εκείνος μιλάει για τη Νίσυρο της Ανατολής κι εγώ για τη Λευκάδα της Δύσης.

Με τον Κατσιματίδη, ήρθαμε πιο κοντά από ποτέ μέσα από τη μυθιστορηματική βιογραφία της μητέρας του υπό τον τίτλο «Για την Αγάπη των Άλλων». Σεμνύομαι να αναφέρω πως ο Τζόν

γνώρισε την πραγματική ιστορία της μάνας του και της μητρικής του οικογένειας μέσα από το μυθιστόρημά μου, το οποίο βασίζεται απολύτως στην ρεαλιστική αφήγηση της πρωτοξαδέλφης του Δέσποινας Εμμανουηλίδη.

Ο Τζόν με την οικογένειά του μου έκαναν την τιμή να παρευρεθούν στην παρουσίαση του βιβλίου το σωτήριον έτος 2009 στο ξενοδοχείο King George, όπου συγκινημένος σκούπιζε τα δάκρυά του πάνω στο πόντιουμ. Προσωπικά, είμαι περήφανη για τον άνθρωπο, που κατόρθωσε από ένα παιδί φτωχών μεταναστών να γίνει μεγιστάνας στην Αμέρικα, που κρατάει το παιδικό χαμόγελο της νιότης ανέγγιχτο και που δρομολογεί τη ζωή του σε μια καριέρα που έχει φώτα, αίγλη, χρήμα αλλά και ψυχή. Γιατί οΤζον ποτέ δεν ξέχασε τη Νίσυρο και την Ελληνικότητά του κι όλο εκεί γυρνάει για πάντα!

Τελικά, αποδείχθηκε πως η ζωή είναι μεγαλύτερη από την αγάπη, πως ο καρπός ενός γάμου από συμβιβασμό έγινε η μεγαλύτερη ιστορία επιτυχημένου Έλληνα στην Αμέρικα. Ένα μικρό βιογραφικό του Τζόν Κατσιματίδη Ο Τζόν Κατσιματίδης είναι η προσωποποίηση του αμερικάνικου όνειρου. Γεννήθηκε στη Νίσσυρο το 1948 και ταξίδεψε με τους γονείς του στην Αμέρικα σε ηλικία 6 μηνών. Με λιγοστά χρήματα στην τσέπη εκείνοι εγκαταστάθηκαν σε ένα φτωχικό διαμέρισμα στον 135ο δρόμο στο Χάρλεμ. Ενώ ο πατέρας του Ανδρέας δούλευε ατέλειωτες ώρες σαν σερβιτόρος η μάννα του Δέσποινα έμεινε στο σπίτι να αναθρέψει το μοναχογιό τους. Ο Κατσιματίδης μεγάλωσε φοιτώντας στο αμερικάνικο δημόσιο σχολείο αλλά και στο ενοριακό σχολείο της γειτονιάς του για να μαθαίνει ελληνικά. Γοητευόταν με τη μηχανική από παιδί γι’ αυτό επέλεξε να παρακολουθήσει το Τεχνικό Λύκειο Brooklyn Tech. Αργότερα μπήκε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο τμήμα μηχανικών. Ενώ σπούδαζε δούλευε σε ένα μικρό σουπερ μάρκετ μιας φιλικής οικογένειας στους 137 δρόμους και Broadway. Αυτό του έδωσε την ιδέα να ανοίξει ένα μικρό μπακάλικο στους 99 δρόμους στο Μανχάταν. Αυτό το μικρό μπακάλικο είχε τεράστια επιτυχία και αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο της εταρείας Red Apple, που αγόρασε όλα τα σουπερμάρκετ Gristedes του Μανχάτταν το 1986. Μυρίζοντας τις ευκαιρίες ο Τζόν επένδυσε παράλληλα σε άλλες επιχειρήσεις όπως διϋλιστήρια πετρελαίου, μια εταιρεία που νοίκιαζε 440 αεροπλάνα τζέτ, 400 ψιλικατζίδικα στη Νέα Υόρκη, την Πενσυλβάνια και το Οχάιο, την εφημερίδα Hellenic Times και ακίνητα στη Νέα Υόρκη, το Νιού Τζέρσεϊ και τη Φλόριντα. Τις τελευταίες 4 δεκαετίες από ένα μικρό σουπερμάρκετ στο Upper Westside του Μανχάτταν η εταιρεία του έχει αναπτυχθεί σε υπερεπιχείρηση που έχει τζίρο 3 δισεκατομμύρια το χρόνο και 8000 υπαλλήλους.

 

 

Ο Τζόν παράλληλα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες ασχολείται και με φιλανθρωπικό έργο. Έχει συνεισφέρει γενναία στους Προσκόπους της Αμερικής, στην Ελληνική Ορθόδοξο Αρχιεπισκοπή Αμερικής, στην Εταιρεία Έρευνας για τον Παιδικό Διαβήτη και στη Sinergie and the Police Athletic League. Κάθε χρόνο μαζί με τη σύζυγό του Μάργκο χορηγούν το PAL, ένα τεράστιο γιορτινό πάρτι που προσφέρει βοήθεια σε φτωχά παιδιά. Είναι, επίσης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Federal Law Enforcement Foundation. Ως μέλη του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Westside Chamber, από τη δεκαετία του 1980 ο Τζόν και η σύζυγός του Μάργκο δούλεψαν για να μετατρέψουν ένα πάρτι της γειτονιάς στο ετήσιο μεγαφεστιβάλ Columbus Avenue Festival, στο οποίο συρρέουν χιλιάδες Νεοϋορκέζοι απ’ όλα τα μέρη της πόλης. Γνωρίζοντας πως η ποιοτική μόρφωση ενδυναμώνει τα άτομα και τους δίνει τα εφόδια για να αξιοποιήσουν άριστα τις δυνατότητές τους, ο Τζόν ίδρυσε και προεδρεύει του Προικοδοτήματος του Brooklyn Tech, επιβλέπει το Ίδρυμα Υποτροφιών Κατσιματίδη της Σχολής Επιχειρήσεων Stern του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, είναι μέλος της Επιτροπής του New School’s Milano School for Management and Urban Policy και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Columbia University Medical Center Board of Visitors. Η σύζυγος του Τζόν, Μάργκο Κατσιματίδη επίσης έχει ενεργή δράση στις φιλανθρωπίες, όπως στα Alzheimer’s Foundation, Parkinson’s Foundation, the Tolstoy Foundation και ετοιμάζει το ετήσιο πάρτι της Police Athletic League Holiday Party. Ο Τζόν και η Μάργκο έχουν δύο παιδιά, την Αντρέα και τον Γιάννη. Η Αντρέα αποφοίτησε από το τμήμα Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Ο Γιάννης είναι φοιτητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Κατοικούν στο Upper East Side του Μανχάταν αλλά υποστηρίζουν την Ελληνική τους ταυτότητα με κάθε δυνατό τρόπο.

πηγη Fractal.art.gr