Φωτιά στην Αχαϊα: Οι αρχές παραμένουν σε ετοιμότητα, το έργο της κατάσβεσης συνεχίζεται. 16 πολίτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, οι 15 με αναπνευστικά προβλήματα, και ένας με εγκαύματα στο χέρι. Οκτώ εξ αυτών, μεταξύ τους και ο τελευταίος, χρειάστηκε να νοσηλευτούν, ωστόσο η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία. Ενας πρώτος απολογισμός: είκοσι σπίτια κάηκαν στη Ζήρια. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έκανε λόγο για πολυ βελτιωμένη εικόνα. Όπως τόνισε, «η σημερινή πολύ βελτιωμένη εικόνα είναι αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης προσπάθειας της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και όλων των δυνάμεων. Κατορθώσαμε να μη λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Την περιορίσαμε στις χθεσινές της διαστάσεις και είμαστε βέβαιοι ότι με τη μάχη που δίδεται ότι θα περιοριστεί περαιτέρω”

Παράλληλα ενημέρωσε πως στην περιοχή βρίσκεται κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπου σε συνεργασία με την Ασφάλεια της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποιείται επισταμένη έρευνα για να βρεθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Εξήγησε ότι τα εναέρια μέσα ήταν άμεσα παρόντα παρά το γεγονός ότι είχαν ξεσπάσει και άλλες φωτιές σε άλλα σημεία της χώρας, ενώ εστάλησαν 2 μηνύματα από το 112 προκειμένου να ειδοποιηθούν οι κάτοικοι.

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε στις απομακρύνσεις πολιτών από οικισμούς, στεγανοποίησε την παλαιά και τη νέα εθνική οδό ώστε να μην υπάρξει κυκλοφοριακό πρόβλημα. Επίσης, το λιμενικό απεγκλώβισε δεκάδες πολίτες δια θαλάσσης.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι στην περιοχή έφτασαν 30 πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη, άτσαλη κινητή μονάδα από το ΕΚΑΒ, τεθήκαν σε άμεση επιφυλακή υγειονομικές μονάδες της περιοχής, ενώ κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δήμοι και οι περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Παράλληλα ενημέρωσε πως στην περιοχή βρίσκεται κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπου σε συνεργασία με την Ασφάλεια της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποιείται επισταμένη έρευνα για να βρεθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Συνεχίζεται η μάχη

Οι αρχές, πάντως, παραμένουν σε πλήρη συναγερμό, ενώ η επιχείρηση κατάσβεσης συνεχίζεται.

Τη νύχτα υπήρξαν αναζωπυρώσεις, ενώ η πυρκαγιά μαίνεται ακόμη σε διάσπαρτες εστίες, κυρίως σε δασική έκταση.

Στο σημείο επιχειρούν 294 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρου και 77 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Παράλληλα, συνεχίζονται οι ρίψεις νερού από αέρος, από επτά ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη.

fotia-stin-acha-a-veltiomeni-i-eikona-sto-pyrino-metopo-o-protos-apologismos2

Ο πρώτος απολογισμός

Την ίδια ώρα, ωστόσο, το αποτύπωμα της πυρκαγιάς στην περιοχή παραμένει ιδιαίτερα ισχυρό. Εκτός των καμμένων δασικών και αγροτικών εκτάσεων, στάχτη έγιναν και τουλάχιστον 20 σπίτια, κυρίως στη Ζήρια.

fotia-stin-acha-a-veltiomeni-i-eikona-sto-pyrino-metopo-o-protos-apologismos4

Επιπλέον, 16 πολίτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, οι 15 με αναπνευστικά προβλήματα, και ένας με εγκαύματα στο χέρι. Οκτώ εξ αυτών, μεταξύ τους και ο τελευταίος, χρειάστηκε να νοσηλευτούν, ωστόσο η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία.