Εμβολιασμοί: το 54% του γενικού πληθυσμού έχει κάνει την α’ δόση

Αγώνας δρόμου για την επίτευξη της ανοσίας στην κοινότητα. Καθημερινά όλο και περισσότεροι πολίτες κλείνουν ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστούν, καθώς εδραιώνεται πλέον η επιστημονική θέση ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι ακόμη κι αν νοσήσουν, δεν θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ και δεν θα καταλήξουν. Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας δηλώνουν ότι τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται μια εγρήγορση στον πληθυσμό,γεγονός που δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Ωστόσο εκφράζεται ανησυχία για όσους , νέους κυρίως, βρίσκονται σε διακοπές και επιστρέφοντας σπίτια τους υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μεταδώσουν τον ιό σε μεγαλύτερα συγγενικά πρόσωπα και όχι μόνο. Γι αυτό άλλωστε καλούνται οι άνω των εξήντα ετών πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν

Επίσημα στοιχεία

Από την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας έχουν χορηγηθεί συνολικά 10.540.000 δόσεις. Με αυτές, έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση 5.705.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 54,3% του γενικού πληθυσμού και στο 63,7% του ενήλικου πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή, 5.170.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και σε ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 49% του γενικού πληθυσμού και σε 58% του ενήλικου πληθυσμού.

Γι’ αυτήν την εβδομάδα, τα ραντεβού ανέρχονται κατά μέσο όρο σε περισσότερα από 40.000 ανά ημέρα.

Ραντεβού

Παράλληλα, έχουν κλείσει τις τελευταίες ημέρες ακόμη 140.000 πολίτες ραντεβού για την πρώτη δόση.

Στις ηλικίες από 15 μέχρι 17 ετών έχουν κλείσει ραντεβού 33.000 άτομα.

Στις ηλικίες από 12 μέχρι 14 ετών, οι γονείς έχουν κλείσει ραντεβού για 5.300 παιδιά.

Με τον εμβολιασμό κατ’ οίκον, από τις 20 Ιουλίου, 3.200 πολίτες έχουν κάνει αίτηση.

«Σήμερα εμβολιάστηκαν 300 πολίτες στα σπίτια τους», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Παράλληλα, περισσότεροι από 6.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για το εμβόλιο με τα κινητά συνεργεία που αναπτύσσονται σε αποκριμένες περιοχές της χώρας.

Τρίτη δόση

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα για την τρίτη δόση εμβολίου από τον Σεπτέμβριο, αν αυτό αποφασιστεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Ωστόσο, τόνισε πως μέχρι στιγμής απόφαση για χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου για το κορονοϊό δεν έχει ληφθεί σε καμία χώρα της ΕΕ.