Κ. Μίχαλος: Η διαδρομή ενός επιχειρηματία που έβαλε τη δική του σφραγίδα στην οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου.

Η αφόρητη ψυχολογική πίεση από το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς, που απειλούσε να κάνει στάχτη τις επιχειρήσεις του στο Κρυονέρι, «λύγισε» τον επί μακρόν πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας του, της SWAN A.E., μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής μπαλονιών της Ευρώπης, αγωνιώντας για την πορεία του πύρινου μετώπου. Η έκδηλη ανησυχία στο πρόσωπό του φανέρωνε την ψυχολογική επιβάρυνση ενός ανθρώπου, που έβλεπε όχι μόνο τους κόπους του να κινδυνεύουν από τις φλόγες, αλλά και έναν χώρο, που συνδέθηκε με την διαδρομή της οικογένειάς του μετά τον πόλεμο. Μια εταιρεία, που καλημέριζε έναν-έναν τους εργαζόμενους της κάθε πρωί, ρωτώντας τον καθένα ξεχωριστά τι κάνει. Η καρδιά του δεν άντεξε.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πυροσβέστες και στους εθελοντές που δίνουν έναν άνισο αγώνα με την πύρινη λαίλαπα! Μακάρι οι ζημιές να περιοριστούν μόνο σε υλικές και να μην έχουμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και σε ζωάκια. Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες και πολλά λάθη και θα πρέπει επιτέλους σε αυτή τη χώρα να υπάρξει ανάληψη ευθύνης με συγκεκριμένες συνέπειες! Δεν νοείται και αυτή η καταστροφή να περάσει έτσι!».

Αυτή ήταν η τελευταία ανάρτηση του Κωνσταντίνου Μίχαλου, συνοδευόμενη από μία φωτογραφία του κατά το συντονισμό της προσπάθειας κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Κρυονέρι, λίγες ώρες πριν βρεθεί νεκρός στο γραφείο του από τη σύζυγό του.

Πρόεδρος του ΕΒΕΑ και των Επιμελητηρίων με πολιτική διαδρομή

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος γεννήθηκε το 1960 και σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο πανεπιστήμιο του Essex της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics σε θέματα οικονομικών εφαρμογών.

Εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών το 2006, εκπροσωπώντας περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις, έχοντας προηγουμένως διατελέσει εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του από το 1993. Από το Μάρτιο του 2012 ήταν πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που εκπροσωπεί πάνω από 800.000 επιχειρήσεις.

Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, με τον ίδιο να δηλώνει, «οπαδός του κοινωνικού φιλελευθερισμού», διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Ανάπτυξης επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή και την περίοδο 2005-2006 τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας στο τότε υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Τον Ιούνιο του 2018 η Κεντρική Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας έθεσε τον Κωνσταντίνο Μίχαλο εκτός κόμματος, με τον ίδιο να κάνει λόγο για «αψυχολόγητη και αντιδημοκρατική απόφαση». Παράλληλα με το θεσμικό του ρόλο διετέλεσε μέλος των διοικητικών συμβουλίων της ΔΕΗ (2007), του ΟΤΕ (2009) και των ανωνύμων εταιρειών ASTIR PALACE και Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (2012).

Η εταιρεία μπαλονιών με εξαγωγές σε 28 χώρες

Ηταν το 1988 όταν ο 28χρονος τότε Κωνσταντίνος Μίχαλος αναλαμβάνει από τον πατέρα του Χρήστο Μίχαλο τα ηνία της οικογενειακής βιομηχανικής-εξαγωγικής εταιρείας SWAN A.E. Ο Χρήστος Μίχαλος, βιομήχανος και πολιτικός, είχε ιδρύσει στα τέλη της δεκαετίας του ’40 εταιρεία πλαστικών και ελαστικών δίπλα στη Σιβιτανίδειο Σχολή στην Καλλιθέα, ενώ το 1960 εκλέχτηκε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος θα δώσει νέα δυναμική στην εταιρεία, που είναι μέλος του European Balloon Council, οδηγώντας τη στην κορυφή του κλάδου. Με εγκαταστάσεις 10.000 τ.μ., σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και πλήρως αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής, εκτύπωσης και συσκευασίας, η SWAN Α.Ε. έφτασε στο σημείο να ανταγωνίζεται σε τιμές ακόμα και εταιρείες της Άπω Ανατολής.

Πηγή: Eurikinissi

Οι 92 κωδικοί προϊόντων, έχοντας την ευρωπαϊκή πιστοποίηση ποιότητας, διεύρυναν το πελατολόγιο της επιχείρησης φτάνοντας τις 5.000 εγγραφές, επιτυγχάνοντας παράλληλα σύντομες παραδόσεις. Εχοντας ξεκινήσει την εξαγωγική της δραστηριότητα το 1984, η SWAN Α.Ε. έφτασε να εξάγει τα προϊόντα της σε 28 χώρες παγκοσμίως, με τα μπαλόνια της να βρίσκονται στα ράφια μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων παιχνιδιών και super market.

Οι στόχοι που είχε θέσει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος για την εταιρεία του την επόμενη πενταετία, αφορούσαν στην αύξηση της παραγωγής κατά 28%, στην ανάπτυξη δικτύου σε 35 χώρες και στην μείωση του κόστους παραγωγής κατά 15%.

Η επιτυχημένη είσοδος στον κλάδο των τροφίμων και οι νέες εταιρείες

To 2010 η μακρόχρονη φιλία του Κωνσταντίνου Μίχαλου με τα αδέρφια Γιώργο και Χρήστο Μπίκα εξελίσσεται σε μία ισχυρή επιχειρηματική συμμαχία, ιδρύοντας την M TRADING GROUP με πολλαπλές δραστηριότητες εντός και εκτός Ελλάδας, έχοντας την ίδια έδρα με την SWAN Α.Ε. στο Κρυονέρι.

Στα τέλη του 2011 και μετά από μία διαρκή και ενδελεχή έρευνα στο χώρο των προμηθειών του λιανικού εμπορίου και της εστίασης, οι τρεις φίλοι συναποφασίζουν τη δημιουργία ενός πρότυπου εμπορευματικού κέντρου αποθήκευσης και διανομών στην Αθήνα, με το εμπορικό σήμα «thefoodballer» και σκοπό τις απευθείας πωλήσεις στην εγχώρια αγορά των προϊόντων και των σημάτων, που διαχειρίζεται και παράγει ο όμιλος Μπίκα, καθώς και την ανάδειξη ποιοτικών προϊόντων των Ελλήνων παραγωγών σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: Eurokinissi

Ο όμιλος αποτελείται από εφτά εταιρείες στην Ελλάδα, με τέσσερις παραγωγικές μονάδες και πέντε εμπορευματικούς σταθμούς, καθώς και δύο εταιρείες στην υπόλοιπη Ευρώπη, με μία παραγωγική μονάδα και δύο εμπορευματικούς σταθμούς.

Ο ετήσιος κύκλος εργασιών των εταιρειών του ομίλου ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ, έχοντας 8.500 διαφορετικούς κωδικούς προϊόντων και διακινώντας 7.000 τόνους κρέατος και 9.000 τόνους διαφόρων τροφίμων.

Τα τελευταία χρόνια ο όμιλος στράφηκε στη δημιουργία, τη διακίνηση και την τυποποίηση προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, διακινώντας στην ελληνική και διεθνή αγορά ένα σημαντικό αριθμό τέτοιων προϊόντων, τα οποία προέρχονται από επιλεγμένους συνεργαζόμενους παραγωγούς εντός κι εκτός Ελλάδας.

πηγη