`Ιρις Κρητικού/ HORTUS CONCLUSUS – Στο Εϋνάρδειο της Αίγινας, στις 18 Αυγούστου.

Τριάντα έξι ιστορίες ξανακερδισμένης άνοιξης

Με τριάντα έξι ζωγραφιές του Νεκτάριου Αποσπόρη

Πώς νιώθει, άραγε, ένας άνθρωπος που ενώ όλη του τη ζωή γράφει “σεντόνια”, αποφασίζει μια μέρα που απλά δεν αντέχει να κάνει αλλιώς, να γράψει πράγματα διαφορετικά;

Να γράψει για τις μικρές μπαλάντες της εσωστρεφούς καθημερινότητας και για τις συνειρμικές μνήμες που τον κράτησαν όρθιο, αυτοτελή και παράδοξα ευτυχή κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού;

Ο λατινικός όρος Hortus Conclusus που δίνει το όνομά του στον τίτλο του βιβλίου, σηματοδοτεί τόσο κυριολεκτικά όσο και συμβολικά τον περίκλειστο κήπο, που σε πολύ πρώιμη ήδη εποχή, τόσο στο Άσμα Ασμάτων όσο και στη μετέπειτα βυζαντινή περίοδο όπου και συνδέεται με την ίδια την Παναγία, ταυτίζεται με το απαγορευμένο και μη προσπελάσιμο αλλά και με την εύθραυστη θηλυκότητα, την εσωστρέφεια της γυναικείας φύσης, ενώ, κατά τη μεσαιωνική εποχή και την πρώιμη αναγέννηση, ο ίδιος όρος συνδέεται επίσης με την απόλαυση, την πληρότητα και τη θεραπεία.

Οι 36 μικρές ιστορίες του βιβλίου, γραμμένες στο σύνολό τους κατά την πρώτη περίοδο της καραντίνας και καλύπτοντας έναν διάστημα δύο ακριβώς μηνών (14.3 έως 14.5.20), υπήρξαν το καθημερινό θεραπευτικό καταφύγιο της συγγραφέως. Ακολουθώντας μια νοερή χρονική διαδρομή που σηματοδοτεί μεταξύ άλλων το κινητό ημερολόγιο του φετινού αλλόκοτου Πάσχα, οι ιστορίες αυτές διαδραματίζονται με επίκεντρο τον αστικό πυρήνα της πόλης, και, αν και δεν διανύουν παρά την πολύ μικρή προβλεπόμενη ακτίνα δράσης, διασώζουν εντατικά και αλλεπάλληλα οπτικά ερεθίσματα που συνομιλούν με τον διεσταλμένο χρόνο και τις οξυμένες αισθήσεις, ενώ ενεργοποιούν καταλυτικά τη συνειρμική μνήμη. Αναπάντεχες συναντήσεις με οπωρικά και λουλούδια, πεταλούδες και σαλιγκάρια στη βεράντα και τα μπαλκόνια του σπιτιού και νοερές μεταβάσεις στον απροσπέλαστο κατά το διάστημα εκείνο κήπο της Αίγινας, άσκοπες βόλτες με τον σκύλο στον Λυκαβηττό και στο χέρσο δίπλα στο εργοτάξιο της Αμερικανικής Πρεσβείας, περίπατοι στην Πλάκα και το ιστορικό κέντρο ή ανακουφιστικές «εκδρομές» στη σαββατιάτικη λαϊκή της Καλλιδρομίου, τρέπονται σε πολύχρωμες μπαλάντες της τελούσας υπό περιορισμό καθημερινότητας, ενώ συστηματικά αν και υπαινικτικά, συνδιαλέγονται με την τέχνη, την ιστορία, τη λογοτεχνία, την ποίηση.

Με αφορμή το βιβλίο και τις ιστορίες του, δημιουργήθηκαν ισάριθμα μικρά ζωγραφικά έργα από τον Νεκτάριο Αποσπόρη, σταθερό συνομιλητή της συγγραφέως από την αρχή αυτής της απόπειρας, τα οποία συμπεριλαμβάνονται επίσης στην έκδοση.

Το βιβλίο σχεδιάστηκε από τον Ανδρέα Γεωργιάδη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έλιξ σε επιμέλεια του Γιώργου Φλωράκη.

———-

Η Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας διοργανώνει για πρώτη φορά κύκλο εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο «Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα Βιβλίο». Πέντε Αυγουστιάτικες βραδυές για το βιβλίο και την Αίγινα, από 4/8 έως 1/9, στις 9 το βράδυ, στον κήπο του ιστορικού αυτού κτιρίου, που βρίσκεται δίπλα στην Μητροπόλη της Αίγινας και που μετά από την επικείμενη αναστήλωσή του θα αποτελέσει την έδρα της βιβλιοθήκης. Στόχος των εκδηλώσεων είναι τόσο η προώθηση του βιβλίου και της Αίγινας, ενός νησιού με πλούσια ιστορία και πολιτισμό, όσο και να ξαναζωντανέψει το σημαντικό αυτό καποδιστριακό μνημείο που κτίστηκε το 1830 με δωρεά του Ελβετού φιλέλληνα, Ιωάννη-Γαβριήλ Εϋνάρδου.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν πέντε παρουσιάσεις βιβλίων και μια διάλεξη που αφορούν την Αίγινα και όχι μόνο. Βασικοί συντελεστές, σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, συγγραφείς, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες, που αγαπούν το νησί, ζουν μόνιμα εκεί ή το επισκέπτονται συχνά και εμπνέονται από αυτό.

Αυτήν την Τετάρτη 18 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στον κήπο του ιστορικού κτιρίου, η Ιστορικός τέχνης και συγγραφέας του βιβλίου Ίρις Κρητικού και η μεσόφωνος Έλενα Μαραγκού θα διαβάσουν αποσπάσματα του βιβλίου, ενώ οι Χαράλαμπος Πέννας, Δρ. Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Οξφόρδης & Επίτιμος Διευθυντής Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αργοσαρωνικού–Κυκλάδων, Διονύσης Καλαμάκης, Φιλόλογος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Μαριλένα Γιαννούλη, Δημοσιογράφος, θα το παρουσιάσουν. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.