Home Περιβαλλον Το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης νερού σε πολιτείες των ΗΠΑ

Το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης νερού σε πολιτείες των ΗΠΑ

by bot

Το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης νερού σε πολιτείες των ΗΠΑ

Για πρώτη φορά υπάρχει επίσημη έλλειψη νερού στη μεγαλύτερη δεξαμενή νερού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Προχθές, το αμερικανικό γραφείο αποκατάστασης ανακοίνωσε έλλειψη νερού στη λίμνη Μιντ του φράγματος Χούβερ, από την οποία εξαρτώνται 25 εκατομμύρια άνθρωποι στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια δήλωση στον ποταμό Κολοράντο, την κύρια πηγή νερού για τη λίμνη Μιντ, αναφέρουν τα CNN και E&E News.

Η δήλωση θα προκαλέσει υποχρεωτικές περικοπές στην κατανάλωση νερού που ξεκινούν την 1η Ιανουαρίου 2023. Με βάση τα στοιχεία των αρχών το 2019,  η Αριζόνα χάνει το 18 τοις εκατό της ετήσιας διάθεσης νερού από τη λίμνη Μιντ και η Νεβάδα χάνει το επτά τοις εκατό της ετήσιας κατανομής της. Το Μεξικό, το οποίο λαμβάνει επίσης νερό από τη λεκάνη απορροής, θα χάσει το πέντε τοις εκατό του μεριδίου του. Η Καλιφόρνια δεν αντιμετωπίζει ακόμη περικοπές, καθώς έχει ισχυρότερα δικαιώματα ύδατος στο πλαίσιο σύνθετων συμφωνιών κατανομής του νερού.

Η στάθμη του νερού στη λίμνη Μιντ έφτασε σε ιστορικό χαμηλό τον Ιούνιο, πέφτοντας στα 1.071,57 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μέχρι τον Ιανουάριο, όταν τεθούν σε ισχύ οι υποχρεωτικές περικοπές, το νερό στη δεξαμενή αναμένεται να φτάσει μόλις τα 1.065,85 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

 Τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον  κλιματολόγο στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Λίνκολν Μπράιαν Φουκς,  που δημιούργησε χάρτες για το αμερικανικό μόνιτορ ξηρασίας, ήταν «η πιο δραματική ξηρασία που έχουμε δείξει ποτέ στον χάρτη στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες». Η ξηρασία έχει επιδεινωθεί έκτοτε .

Η είδηση ​​ακολουθείται από σημαντική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα που διαπίστωσε ότι η κλιματική αλλαγή υπερφορτώνει τον κύκλο του νερού, οδηγώντας σε πιο έντονες ξηρασίες και ακραίες καιρικές συνθήκες.

«Δεν είναι ότι η ξηρασία είναι ένα νέο φαινόμενο. Υπάρχουν μέρη του κόσμου που βιώνουν αυτές τις συνθήκες κάθε μέρα του χρόνου. Αυτό που βλέπουμε, ωστόσο, είναι ότι οι αναμενόμενες συνθήκες γενικά ανοίγουν νέο έδαφος », δήλωσε ο Alex Ruane, ένας από τους συγγραφείς της νέας έκθεσης και ερευνητής φυσικός στο Ινστιτούτο Goddard της NASA για Διαστημικές Μελέτες Η άκρη Την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην Καλιφόρνια επενδυτές βομβαρδίζουν με προσφορές καλλιεργητές για να αγοράσουν τη γη τους. Ενδιαφέρονται κυρίως για το νερό.

Ο υδροφόρος ορίζοντας

To νερό στο αγρόκτημα του Μας Μασουμότο στην Καλιφόρνια ρέει ακόμα. Τα τελευταία 25 χρόνια ωστόσο ο υδροφόρος ορίζοντας έχει υποχωρήσει κατά 10 μέτρα.

Επειδή όμως τα αποθέματα νερού δεν αρκούν ο αμερικανός αγρότης σταμάτησε αναγκαστικά να καλλιεργεί το 25% των καλλιεργήσιμων εκτάσεών του.

«Φύτεψα αυτόν τον αμπελώνα με τον πατέρα μου», λέει ο Μας Μασουμότο. «Είναι λυπηρό να τον βλέπω τώρα. Ετσι θα είναι η ζωή εδώ χωρίς νερό», προσθέτει.

Το αγρόκτημα του Μας Μασουμότο βρίσκεται στην Κεντρική Κοιλάδα της Καλιφόρνιας, τον οπωρώνα των ΗΠΑ. Το 80% όλων των φρούτων που πωλούνται στις ΗΠΑ προέρχονται από αυτήν την περιοχή.

Οπως όμως και σε όλες τις δυτικές πολιτείες έτσι και στην Κεντρική Κοιλάδα επικρατεί η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 20 ετών. Το νερό γίνεται ολοένα πιο πολύτιμο αγαθό.

Με μοναδικό κίνητρο το κέρδος

Οι υδάτινοι πόροι λιγοστεύουν επικίνδυνα στην Καλιφόρνια

Κάθε μέρα ο αμερικανός αγρότης λαμβάνει ταχυδρομικά προσφορές από επενδυτές που θέλουν να αγοράσουν τη γη του:

«Με βομβαρδίζουν με προσφορές. Δίνουν 42.000 δολάρια για κάθε τέσσερα στρέμματα. Οταν ο πατέρας μου αγόρασε το αγρόκτημα πλήρωσε λιγότερα από 5.000 δολάρια για μια τέτοια έκταση. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το νερό. Οι επενδυτές δεν είναι ντόπιοι. Θέλουν να διασφαλίσουν δικαιώματα αξιοποίησης των υδάτινων πόρων του αγροκτήματος».

Στις δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ επενδυτές αγοράζουν το τελευταίο διάστημα συστηματικά εκτάσεις για καλλιέργεια. Παράλληλα ωστόσο αποκτούν πρόσβαση στο νερό, το οποίο θα μπορούσαν να πωλούν στις γύρω αναπτυσσόμενες πόλεις.

«Θέλουν να εξορύξουν νερό όπως κάνουν με το πετρέλαιο. Ενδιαφέρονται μόνο να πουλήσουν το νερό», τονίζει ο Μας Μασουμότο: «Δεν βλέπουν την ξηρασία και τα φυτά που πεθαίνουν, βλέπουν μόνο το κέρδος».

Θα είναι πολύ αργά

Ο αμερικανός αγρότης ελπίζει ότι οι κυβερνώντες θα θεσπίσουν αυστηρότερους κανόνες έτσι ώστε να σταματήσει το εμπόριο νερού.

Ανησυχεί ωστόσο ότι όταν η κυβέρνηση αντιδράσει θα είναι πλέον πολύ αργά για τους υδάτινους πόρους στην Καλιφόρνια.

Πηγή: Deutche Welle

You may also like

artpointview.gr @ 2024