Η Ζοζεφίν Μπέικερ γίνεται η πρώτη μαύρη γυναίκα που μπαίνει στο Πάνθεον των Παρισίων.

Τα λείψανα της Ζοζεφίν Μπέικερ, της διάσημης Γαλλοαμερικανίδας χορεύτριας, ηθοποιού και τραγουδίστριας που αγωνίστηκε στις τάξεις της γαλλικής αντίστασης κατά τον β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναμένεται να μεταφερθούν στο γαλλικό Πάνθεον, με εντολή του Εμανουέλ Μακρόν.

Η τελετή θα λάβει χώρα στις 30 Νοεμβρίου, καθιστώντας τη Μπέικερ την πρώτη μαύρη γυναίκα που μπαίνει στο γαλλικό Πάνθεον, εκεί όπου βρίσκονται τα λείψανα της πρωτοπόρου επιστήμονα Μαρί Κιουρί και της Γαλλίας πολιτικού, Σιμόν Βέιλ.

Η χορεύτρια από το Μιζούρι

Η Ζοζεφίν Μπέικερ γεννήθηκε στο Μιζούρι των ΗΠΑ, το 1906, άφησε όμως την τελευταία της πνοή στο Μονακό, όπου και κηδεύτηκε το 1975. Μια ομάδα με στόχο της είσοδο της εμβληματικής προσωπικότητας στο γαλλικό Πάνθεον, στην οποία συμμετείχε και ο γιος της Μπέικερ, συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο για το θέμα αυτό στις 21 Ιουλίου.

«Όταν ο πρόεδρος είπε ναι, πήραμε πολύ μεγάλη χαρά» δήλωσε ένα από τα μέλη της ομάδας, η Τζένιφερ Γκουέντσον, σύμφωνα με τον Guardian.

Η προσπάθεια της οικογένειας να εισέλθει η Μπέικερ στο Πάνθεον
Διαβάζουμε πως η οικογένεια της Μπέικερ ζητούσε την μεταφορά των λειψάνων της χορεύτριας στο Πάνθεον από το 2013, ενώ για τον σκοπό αυτό είχαν συγκεντρωθεί 38.000 υπογραφές.

«Ήταν ένας καλλιτέχνης, η πρώτη μαύρη διεθνής σταρ, μια μούσα του κυβισμού, μια αγωνίστρια της αντίστασης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με τον γαλλικό στρατό, ενεργή στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στη μάχη για κοινωνικά δικαιώματα» σημείωνε το κάλεσμα για υπογραφές.

Η τελετή έχει οριστεί για την 30η Νοεμβρίου, ημερομηνία που η Ζοζεφίν Μπέικερ παντρεύτηκε τον Ζαν Λιόν, έναν γάμο που της επέτρεψε να αποκτήσει τη γαλλική ιθαγένεια.

Ο σαγηνευτικός χορός της Ζοζεφίν Μπέικερ

Η Μπεικερ τραγουδίστρια και ηθοποιός υπήρξε ένα από τα πιο λαμπερά αστέρια του κινηματογράφου, ενώ στην ιστορία έχουν μείνει και οι σαγηνευτικοί της χοροί στο βαριετέ.

Οι αφηγήσεις για την προσωπική της ζωή, τους εκατοντάδες εραστές που είχε κατά καιρούς -πολλές φορές παράλληλα με τους τέσσερις συζύγους της – αποτελούν ως και σήμερα ένα μυστήριο γύρω από το πρόσωπό της.

Έτσι, η χορεύτρια αποφάσισε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της εγκαταλείποντας τις ΗΠΑ με προορισμό την πόλη του φωτός, το Παρίσι. Εκεί, έγινε εθελόντρια πιλότος του Ερυθρού Σταυρού και δραστηριοποιήθηκε ως μυστικός πράκτορας για χάρη της γαλλικής αντίστασης εναντίον των Ναζί.

Το θρυλικό γαλλικό Πάνθεον

Το Πάνθεον στέκει στο πέμπτο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας από τα τέλη του 18ου αιώνα, όταν και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του. Αρχικά λειτουργούσε ως ναός της Αγίας Ζηνοβίας, ωστόσο μετά τη γαλλική επανάσταση, αποφασίστηκε να μετατραπεί σε Πάνθεον, στα πρότυπα του αντίστοιχου κτιρίου στο κέντρο της Ρώμης.

Ο πρώτος άνδρας που τοποθετήθηκε εκεί ήταν ο κόμης του Μιραμπό, Ονορέ Γκαμπριέλ Ρικετί, ωστόσο τα λείψανά του απομακρύνθηκαν από το κτίριο κάποια χρόνια αργότερα. Σε κρύπτη του τοποθετήθηκαν επίσης, το 1885 τα λείψανα του συγγραφέα Βικτόρ Ουγκώ.

Η Ζοζεφίν Μπέικερ πλάι στις Μαρί Κιουρί και Σιμόν Βέιλ


Η πρώτη γυναίκα που ενταφιάστηκε στο Πάνθεον, ήταν η Σοφί Μπερτελό, έπειτα από απαίτηση του συζύγου της, διακεκριμένου χημικού και πολιτικού Μαρσελάν Μπερτελό, το 1907.

Ακολούθησε η Μαρί Κιουρί, το 1995, η οποία είναι στην πραγματικότητα η πρώτη γυναικεία προσωπικότητα που καταλαμβάνει μια θέση στο γαλλικό Πάνθεον για τη δική της συνεισφορά στην ανθρωπότητα.

iefimerida.gr”