Σε δημοπρασία πολλά προσωπικά αντικείμενα του διάσημου γκάνγκστερ Αλ Καπόνε.

Οι εγγονές του  διάσημου γκάνγκστερ Αλ Καπόνε ζουν στo Auburn της Καλιφόρνιας, εδώ και δεκαετίες. Το ενδιαφέρον στοιχείο που τις φέρνει στην επικαιρότητα είναι ότι 74 χρόνια μετά το θάνατο του παππού τους ετοιμάζονται να πουλήσουν σε δημοπρασία πολλά από τα προσωπικά αντικείμενα του.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το αγαπημένο πιστόλι του – ενα 45αρι –  φωτογραφίες με την οικογένεια, μια επιστολή που ο αλ Καπόνε έστειλε από το Αλκατράζ στο μοναχοπαίδι του Σόνι (1938) ένα ρολόι τσέπης που έχει σχηματισμένο το μονόγραμμά του με 90 διαμάντια… Συνολικά θα δημοπρατηθούν 140 αντικείμενα και οι εγγονές αναμένεται να αποκομίσουν το ποσό των 700.000 δολαρίων.

Το 2017, ένα διαμαντένιο ρολόι του πουλήθηκε αντί 84.375 δολαρίων, δηλαδή σε τιμή υπερτριπλάσια της αρχικής εκτίμησης του οίκου. Και το 2014, ο οίκος Sotheby’s πούλησε ένα επάργυρο σέικερ για κοκτέιλ που ανήκε στον Καπόνε αντί 68.500 δολαρίων.

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου στο Σακραμέντο.

Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα της WSJ, η δημοπρασία πραγματοποείται σε μία εποχή όπου έχει ανοίξει η συζήτηση για την πολιτιστική και χρηματική αξία αντικειμένων που έχουν μενκάποια ιστορική σημασία, αλλά και σαφέστατα αρνητικό ηθικό φορτίο. «Κάποιοι άνθρωποι αγοράζουν αντικείμενα που έχουν σχέση με τους Ναζί με σκοπό να τα βγάλουν από την αγορά», λέει στη WSJ η Έριν Τόμσον, καθηγήτρια τέχνης του εγκλήματος στο John Jay College of Criminal Justice. «Θα ένιωθα άβολα να βάλω προς πώληση κάτι που δεν ωφελεί τα θύματα. Αλλά για αυτή η συλλογή του Καπόνε υπάρχει ένα μεγαλύτερο ερώτημα για τους αγοραστές και τους curators: Πώς τιμούμε την αμερικανική ιστορία; Ποιες ζωές ενδιαφέρουν; Ποιων τα αντικείμενα ενδιαφέρουν;», εξηγεί.

O Αλ Καπόνε αποτελεί μορφή του υποκόσμου, η οποία έχει απεικονιστεί πολλές φορές στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, όπως στην ταινία “Οι Αδιάφθοροι”, στην βιογραφική ταινία Καπόνε και στην πολυβραβευμένη σειρά “Boardwalk Empire”, καθώς και στον τέταρτο κύκλο της δημοφιλούς σειράς “Peaky Blinders”.

Ο θρυλικός γκάνγκστερ που πολλές φοβερές ιστορίες ειπώθηκαν γύρω από το όνομα του, με κορυφαία αυτή της σφαγής του Αγίου Βαλεντίνου είχε εμπλακεί σε άγριες δολοφονίες, πορνεία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.