Τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ. Φόβοι για εκατόμβη νεκρών

Σκηνές χάους επικράτησαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την διπλή έκρηξη που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης. Τουλάχιστον  42 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ήταν και παιδιά, σκοτώθηκαν ενώ  τραυματίστηκαν  εκατό άνθρωποι. Αμερικανικός αξιωματούχος έκανε λόγο για επίθεση αυτοκτονίας.

«Μεταφέραμε τους τραυματίες πάνω σε φορεία. Τα ρούχα μας γέμισαν αίματα», είπε στο Reuters αυτόπτης μάρτυρας. Τόνισε ότι εκείνη την στιγμή στο σημείο βρίσκονταν «τουλάχιστον 400 με 500 άτομα».

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους για νέες επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Το ISIS πίσω από την επίθεση

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K) ευθύνεται για την επίθεση, σύμφωνα με πηγή η οποία έχει γνώση της ενημέρωσης που λαμβάνουν μέλη του Κογκρέσου.

Μια δεύτερη, αμερικανική κυβερνητική πηγή, που γνωρίζει τις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών, είπε ότι μολονότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ερευνά ακόμη το θέμα, η επίθεση αυτή φέρει «τη σφραγίδα» της δράσης του ISIS-K.

Λίγο νωρίτερα, το Politico, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο και ένα άλλο πρόσωπο με γνώση της κατάστασης, έγραψε ότι βομβιστής αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους ευθύνεται για την έκρηξη που σημειώθηκε έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Πώς έγινε η επίθεση

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην Πύλη Άμπεϊ, τη μία από τις τρεις προσβάσεις στο αεροδρόμιο, όπου τις τελευταίες ημέρες συνωστίζονται χιλιάδες Αφγανοί.

Το βρετανικό Sky News μετέδωσε, επικαλούμενο το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, πως η δεύτερη έκρηξη έξω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα μιας «σύνθετης επίθεσης» που προκάλεσε αρκετά θύματα. Ο ίδιος γνωστόποίησε ότι σημειώθηκε μια ακόμα έκρηξη κοντά στο ξενοδοχείο Μπάρον.

Το Fox μετέδωσε ότι στο ξενοδοχείο αυτό συγκεντρώνονταν οι Αμερικανοί πολίτες που ανέμεναν τη σειρά τους για να απεγκλωβιστούν από το Αφγανιστάν. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, παρέμεναν και πολλοί Βρετανοί που ανέμεναν να αποχωρήσουν από την Καμπούλ.

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στην Καμπούλ έκανε λόγο για χαοτικές σκηνές μετά την έκρηξη, με τους Ταλιμπάν να ανοίγουν πυρ στον αέρα και να χτυπάνε τους πάντες, ακόμα και τους δημοσιογράφους, προκειμένου να απομακρύνουν τον πλήθος.

Ανταποκριτής του BBC τόνισε ότι επρόκειτο για συνδυασμό εκρήξεων και πυρών, κάτι που -όπως λέει- είναι η κλασική τακτική ανταρτοπόλεμου και έχει συμβεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια σε αστικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

Τί είναι το Ισλαμικό Κράτος;

Πώς δημιουργήθηκε και ποιες είναι οι προθέσεις του; Η απλότητα των ερωτήσεων αυτών μπορεί να σας ξεγελάσει, και λίγοι ηγέτες της Δύσης φαίνεται να έχουν τις απαντήσεις σε αυτές. Τον Δεκέμβριο, η εφημερίδα Τhe New York Times δημοσίευσε εμπιστευτικά σχόλια του αντιστράτηγου Μάικλ Κ. Ναγκάτα, διοικητή των Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ο οποίος παραδέχθηκε ότι μόλις είχε αρχίσει να κατανοεί τα αιτήματα του Ισλαμικού Κράτους. «Δεν έχουμε καταπολεμήσει την ιδέα», ανέφερε. «Δεν καταλαβαίνουμε καν την ιδέα». Πέρυσι, ο Πρόεδρος Ομπάμα χαρακτήρισε ποικιλοτρόπως το Ισλαμικό Κράτος, ως «μη Ισλαμικό» και ως την «παιδική σχολική αθλητική ομάδα» της Αλ Κάιντα, ισχυρισμοί που δημιούργησαν σύγχυση σχετικά με την οργάνωση και ίσως συνέβαλαν σε σημαντικά στρατηγικά λάθη.

Η οργάνωση κατέλαβε τον Ιούνιο του 2014 τη Μοσούλη, το Ιράκ, και ήδη κατέχει μια περιοχή μεγαλύτερη του Ηνωμένου Βασιλείου. Επικεφαλής της είναι ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι από τον Μάιο του 2010, αλλά μέχρι το καλοκαίρι του 2014 η πιο πρόσφατη γνωστή του εμφάνιση σε φιλμ ήταν μια κοκκώδης φωτογραφία σήμανσης όσο ήταν αιχμάλωτος στο στρατόπεδο των ΗΠΑ Μπούκα κατά τη διάρκεια της κατοχής του Ιράκ. Έπειτα, στις 5 Ιουλίου του περασμένου χρόνου μπήκε στον άμβωνα στο Μεγάλο Τζαμί του Αλ Νούρη στη Μοσούλη προκειμένου να κάνει κήρυγμα ως ο πρώτος χαλίφης μετά από γενιές – αναβαθμίζοντας την ανάλυσή του από κοκκώδη σε υψηλή ανάλυση, και τη θέση του από κυνηγημένο αντάρτη σε ηγέτη όλων των Μουσουλμάνων. Η εισροή των τζιχαντιστών, που ακολούθησε από όλον τον κόσμο ήταν άνευ προηγουμένου σε ρυθμό και σε ποσότητα, και συνεχίζεται.

 

η συνέχεια για την οργάνωση εδώ