Ξενοφών Βεργίνης “Πέρα απ’ τον ορίζοντα”/ Το νέο βιβλίο της Ιουστίνης Φραγκούλη – Αργύρη

Γράφει η δημοσιογράφος Ρίτσα Μασούρα 

Οξυδερκής, ευγενής, μάχιμος ως την τελευταία ρανίδα του σώματός του, εκ φύσεως πολιτικός με την αριστοτελική έννοια του όρου, προσηλωμένος στο δικό του ανέγγιχτο αξιακό σύστημα, ιδιαιτέρως ευγενής με έντονα χαρακτηριστικά ενσυναίσθησης και φροντίδας για τον άλλο, ο Ξενοφών Βεργίνης με καταγωγή από τη Λευκάδα, κοιτάζει διαρκώς πέρα απ’ τον ορίζοντα, θεωρώντας ότι οι δυνάμεις του ανθρώπου δεν είναι πεπερασμένες: είχαν και έχουν τεράστια περιθώρια ταλάντευσης. Αρκεί να βρει κανείς το σθένος να χαράξει διαδρομές.

Αυτό το γεμάτο οξείες γωνίες και βαθιά συναισθηματικά ρήγματα περίβλημα του ανθρώπου σε συνδυασμό με την άριστη πολιτική διαδρομή που αναδύεται μέσα από το μεταπολεμικό και μεταπολιτευτικό φάσμα της Ελλάδας, η διεθνώς καταξιωμένη δημοσιογράφος και συγγραφέας Ιουστίνη Φραγκούλη – Αργύρη, με καταγωγή επίσης από τη Λευκάδα, αναλαμβάνει να περιγράψει μέσα από τη βιογραφία του Ξενοφώντα Βεργίνη, καθιστώντας όλους εμάς τους δυνάμει αναγνώστες της, κοινωνούς μιας πληθωρικής ζωής που αξίζει να μελετηθεί.

Η Ιουστίνη Φραγκούλη – Αργύρη, μαέστρος του γραπτού λόγου, πάσχισε ένα ολόκληρο καλοκαίρι μέσα από ατελείωτες συζητήσεις στη Λευκάδα και ατέλειωτες διαδρομές σε χωριά και τόπους με τους οποίους συνδέεται ο Ξενοφών Βεργίνης στο νησί, να καταγράψει όχι μόνο τη ζωή εκείνου του φτωχόπαιδου από τους Τσουκαλάδες, όχι μόνον τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε η πολυμελής οικογένειά του και ο ίδιος στην Κατοχή, όχι μόνον την αξιοπρεπή προσέγγιση εκ μέρους του εκείνου του ασύλληπτου εμφύλιου σπαραγμού, αλλά και την εντυπωσιακή αναρρίχησή του στα ανώτατα πανεπιστημιακά και πολιτικά μετερίζια της χώρας, απ’ όπου ο Λευκαδίτης πολιτικός υπηρέτησε την γενέτειρα του και την πατρίδα του. Τίτλος του βιβλίου «ΞΕΝΟΦΩΝ ΒΕΡΓΙΝΗΣ – Πέρα απ’ τον ορίζοντα». ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΛΙΟΣ-ΩΚΕΑΝΟΣ.

Διαβάζοντας το βιβλίο ομολογώ ότι στάθηκα αρκετά σ ’εκείνα τα πέτρινα παιδικά χρόνια, τότε που οι μαθητές περπατούσαν 6 και 8 χλμ. προκειμένου να φτάσουν στο σχολείο τους κι άλλα τόσα να γυρίσουν στο φτωχικό τους.

Στάθηκα στις τρυφερές στιγμές που ο Ξενοφών πλησίαζε την ελαφρώς φουσκωμένη τσέπη της μάνας, ελπίζοντας να του χαριστεί μια ελιά, ένα αμύγδαλο ίσως, κάτι σαν προνομιακή μεταχείριση που σπάνια η μάνα την επέτρεπε. Τα στόματα ήταν πολλά και η σοδειά λιγοστή.

Στάθηκα στις διαφορές ανάμεσα στα παιδιά που ζούσαν στα χωριά κι εκείνα που ζούσαν στη Χώρα. Στα φθαρμένα παπούτσια τους που συχνά γέμιζαν με κόκκινες λάσπες που έγιναν αφορμή οι συμμαθητές τους να τους αποκαλούν «κοκκινόπλιδες». Στους πρώτους πλατωνικούς έρωτες που ο ρομαντισμός τους ακολουθεί τον Ξενοφώντα ως τις μέρες μας.

Στάθηκα στις προσπάθειες εκείνου του εφήβου που πάλευε με κάθε τρόπο να βγει από τα αδιέξοδα του χωριού, του νησιού, της οικογένειας και να βαδίσει σε ανοικτές φωτισμένες λεωφόρους. Κι ήταν αυτή η προσμονή, αυτή η προσδοκία που τον έτρεφε νυχθημερόν.

Όλα τελικά ακολούθησαν το δρόμο τους και ο Ξενοφών Βεργίνης σπούδασε, έγινε ακαδημαϊκός, πολιτικός, επιχειρηματίας και σήμερα εν καιρώ πανδημίας παραμένει σε δράση, παλεύοντας για όσα πολλοί από μας θεωρούν αυτονόητα. Όμως για τον Ξενοφώντα Βεργίνη τα πάντα είναι αγώνας και δρόμος. Κι αν ένα μήνυμα ξεπετιέται μέσα από το βιβλίο της Ιουστίνης Φραγκούλη είναι ακριβώς αυτό: η ζωή παραμένει ένας αγώνας δρόμου όπου ο άνθρωπος μπορεί και πρέπει να θωρεί πέρα από τους ορίζοντες, αν θέλει το αποτύπωμά του, φεύγοντας, να έχει ουσιαστική αξία.

Η πορεία του Ξενοφώντα Βεργίνη είναι εντυπωσιακή. Σπούδασε στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, διορίστηκε καθηγητής στο Κολλέγιο Αθηνών, είναι πτυχιούχος του Οικονομικού της Νομικής, έφυγε με υποτροφία στο Ηνωμένο Βασίλειο, σπουδάζοντας στο πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ…Κι ύστερα γύρισε στην πατρίδα για να την υπηρετήσει, όπως του αρέσει να λέει. Εκτός από βουλευτής στη Λευκάδα, τέθηκε επικεφαλής των ΔΕΚΟ, του ΟΠΕΚΕΠΕ, τοποθετήθηκε πρόεδρος της «Δωδώνης» και της αναπτυξιακής «Ήπειρος», ιδρυτής και πρόεδρος της EUROFOOD ΠΟΙΟΤΗΤΑ Α.Ε, διορίστηκε μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ, αναδείχθηκε στη θέση του διοικητή του ΟΓΑ και γενικά υπηρέτησε τη χώρα μέσα από πολλές δημόσιες θέσεις…

Μα το πλέον σημαντικό επίτευγμα – το βαθύ πολιτικό αποτύπωμα – είναι ότι όντας γνώστης της Αγροτικής Οικονομίας υπήρξε εκ των βασικών διαπραγματευτών της ομάδας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας μας με την ΕΟΚ επί Κωνσταντίνου Καραμανλή. Δεν θα ήταν υπερβολή να γραφτεί ότι ο Ξενοφών Βεργίνης μπορεί άξια να διεκδικήσει τον τίτλο του αρχιτέκτονα της Ελληνικής Αγροτικής Πολιτικής μέσα στην ΕΕ.  Υπήρξε ισότιμος συνομιλητής του Ανδρέα Παπανδρέου, του Γεωργίου Ράλλη, του Κ. Μητσοτάκη, του Κώστα Καραμανλή, του Σαμαρά και του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του Χαρίλαου Φλωράκη, όπως και όλων των ηγετών που έγραψαν την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, αλλά και των ηγετών των χωρών της μετέπειτα ΕΕ.

Μέσα από τις σελίδες της επίσημης βιογραφίας του Ξενοφώντα Βεργίνη, αυτής της βιωματικής αφήγησης στην Ιουστίνη Φραγκούλη περνάει ατόφιος ο άνθρωπος πίσω από τον πολιτικό, τον ακαδημαϊκό, τον επιχειρηματία, προβάλλοντας ένα μοναδικό και σπάνιο ανάστημα σε εποχές που δεν φημίζονται για την ηθική ευστοχία τους.  Κι όσο αν ηχεί υπερβολή, ο λόγος αυτού του ανήσυχου παιδιού από τους Τσουκαλάδες της Λευκάδας μας οδηγεί στις ατραπούς της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, από τη χούντα ως τη μεταπολίτευση, ως τον Ανδρέα Παπανδρέου και την αναδιανομή του πλούτου, ως τον Σημίτη και την λανθασμένη ισοτιμία της δραχμής – ευρώ, ως τον Αλογοσκούφη και τη δανειακή ασυδοσία των τραπεζών, ως τον Κώστα Καραμανλή και τη χαλαρότητα της εποχής, ως τον Γιώργο Παπανδρέου και το…λεφτά υπάρχουν, ως τα σκληρά μνημόνια και το εξουθενωτικό PSI , ως το brain drain των νέων μας, ως τον Αλέξη Τσίπρα και τα παιγνίδια της Γερμανίας, ως τις μέρες της πανδημίας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ένα εντυπωσιακό σε γραφή, ύφος και περιεχόμενο βιβλίο που διαβάζεται απνευστί και που αποτελεί υλικό για τον ιστορικό του μέλλοντος, ενώ παράλληλα μέσα από τις προσωπικές μαρτυρίες και επιστολές του Βεργίνη αναδεικνύεται η αδήριτη ανάγκη να προστατεύσουμε τον πρωτογενή τομέα  της ελληνικής οικονομίας. Κάτι που οι κυβερνήσεις το παλεύουν, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος.

 

Από το οπισθόφυλλο

“Ο Ξενοφών Βεργίνης αποτελεί κεφάλαιο της σύγχρονης ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας, καθώς υπήρξε ο μοχλός στον εξευρωπαϊσμό της αγροτικής πολιτικής της χώρας, με συνειδητή υποστήριξη προς τους έλληνες αγρότες, κτηνοτρόφους, ψαράδες κι όλους εκείνους που δουλεύουν στην πρωτογενή οικονομία”