Η πικρή γεύση των πυρκαγιών και ο τραυματισμένος Κ. Μητσοτάκης

Γράφει ο Αντώνης Καρακούσης 

Οι ανελέητες πυρκαγιές του Αυγούστου που σά-ρωσαν τα πευκοδάση της Εύβοιας, της Αττικής και πλήγωσαν μεγάλες εκτάσεις στην Ηλεία, στην Αρκαδία, στη Μεσσηνία και στην Ανατο-λική Μάνη άφησαν πικρή γεύση σε όλους τους Ελληνες και μαζί θόλωσαν την εικόνα της «αποτελεσματικής» νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης, φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον αλώβητο μέχρι πρότινος Πρωθυπουργό.

Κύματα οργής και αγανάκτησης ξεπήδησαν από τα καμένα, οι κάτοικοι, όπως συνήθως συμβαίνει στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, μέσα στην απόγνωσή τους αναζητούσαν υπευθύνους για το κακό που τους βρήκε, για τα σπίτια που κάηκαν και τις περιουσίες που χάθηκαν.

Οι επικρίσεις περίσσεψαν τις προηγούμενες ημέρες, ιδιαιτέρως για τα ανεπαρκή και ασυντόνιστα εναέρια μέσα, για τις λειψές πυροσβεστικές δυνάμεις, ακόμη και για τα εφαρμοσθέντα σχέδια εκκένωσης προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Ηταν η πρώτη φορά στους 26 μήνες της πρωθυπουργικής του θητείας που ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε απολογούμενος, να αποδέχεται λάθη και να ζητεί συγγνώμη από τους πολίτες. Το πλήγμα ήταν μέγα, ο κλονισμός της εμπιστοσύνης σημαντικός και η φθορά βεβαία. Μένει βεβαίως να μετρηθεί το βάρος της, αλλά ήδη ο Πρωθυπουργός νιώθει την πίεση της κοινωνίας, αντιλαμβάνεται τη ρωγμή που επήλθε στη σχέση του με την κοινή γνώμη.

Οι αντίπαλοί του έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τον κλονισμό, του επιτέθηκαν με σφοδρότητα στη Βουλή και εκείνος απάντησε αναλόγως, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις.

Το δυστύχημα για τον Πρωθυπουργό είναι ότι επανέρχεται με ορμή η υγειονομική κρίση και φαντάζει ικανή να προσθέσει βάρη πάνω σε εκείνα που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι κατά πόσο η κυβέρνηση θα αναγεννηθεί ώστε ανανεούμενη να μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση εμπιστοσύνης που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές, όπως και την ατμόσφαιρα ανασφάλειας που μετέφεραν στους πολίτες.

Οι κυβερνώντες αναγνωρίζουν τη φθορά των πυρκαγιών, αλλά τη θεωρούν διαχειρίσιμη και πιστεύουν ότι με τις πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν προσεχώς, με τις αποζημιώσεις και τα μέτρα αναγέννησης των πληγεισών περιοχών θα ανακτηθεί το χαμένο έδαφος.

Στην παρούσα φάση όλη η προσοχή τους θα μεταφερθεί στον έλεγχο του τέταρτου πανδημικού κύματος ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη αναγέννηση της οικονομίας, από την οποία ο Πρωθυπουργός αναμένει οφέλη διαρκείας για τη χώρα και τους πολίτες.

Για να το επιτύχει αυτό, θα πρέπει να αναμετρηθεί με τα ισχυρά πια υπόγεια ρεύματα του ανορθολογισμού που αμφισβητούν και κατά βάση εμποδίζουν τη χρήση των εμβολίων, του μόνου δοκιμασμένου και αποτελεσματικού επιστημονικού εργαλείου απέναντι στο απειλητικό πανδημικό φαινόμενο. Τα οποία χωρίς αμφιβολία εκκινούν από τα βάθη της παράταξης που αντιπροσωπεύει ο κ. Μητσοτάκης. Χωρίς αμφιβολία, θα χρειαστεί πολύς κόπος και απαραιτήτως αποφασιστική στάση απέναντι στον ευρύ εν τέλει κύκλο των αντιεμβολιαστών και όσων τους υποθάλπτουν για να μη διαμορφωθεί επιπρόσθετος κύκλος αμφισβήτησης, ικανός να καθυστερήσει ή να υπονομεύσει την πολυσήμαντη προσπάθεια οικονομικής αναγέννησης.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για τη συνέχεια. Τώρα θα κριθεί πραγματικά αν ο Πρωθυπουργός και η ομάδα που τον συνοδεύει, διαθέτουν τις αντοχές και τις δυνάμεις να αντιπαρέλθουν το πλήθος των εμποδίων που ορθώνονται μπροστά τους, να επουλώσουν το τραύμα και να κλείσουν το ρήγμα που άνοιξε ο καταστροφικός Αύγουστος.

Πηγη, ΤΟ ΒΗΜΑ