Το σκάνδαλο Theranos, η Ελίζαμπεθ Χολμς και η αναμενόμενη πολύκροτη δίκη

Ως το θύμα μίας κακοποιητικής σχέσης θα επιχειρήσει να παρουσιάσει τον εαυτό της η Ελίζαμπεθ Χολμς, πρώην CEO της Theranos, στη δίκη για ένα από τα πιο πολύκροτα επιχειρηματικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών.

Η Χολς κατηγορείται για μία απάτη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε βάρος των επενδυτών που από το 2010 έως το 2015 πίστεψαν ότι η Theranos είχε βρει μία επαναστατική τεχνολογία που επιτρέπει τη διενέργεια μίας ολόκληρης σειράς από διαγνωστικές εξετάσεις με μία μόνο σταγόνα αίματος. Επίσης, κατηγορείται για την εξαπάτηση των γιατρών και των ασθενών που πλήρωσαν για τις διαγνωστικές υπηρεσίες της εταιρείας από το 2013 έως το 2016. Όπως αποδείχθηκε, η τεχνολογία αυτή ήταν ένα ψέμα.

Τώρα, η Χολμς αλλά και ο πρώην σύντροφός της και COO της Theranos, Σάνι Μπαλουάνι, αντιμετωπίζουν έως και 20 χρόνια φυλάκισης και μεγάλα πρόστιμα. Η δίκη ξεκινά σε μερικές ημέρες, ενώ και οι δύο έχουν δηλώσει αθώοι.

Όπως αποκαλύπτει το CNN, η Χολμς θα υπερασπιστεί τον εαυτό της λέγοντας ότι ήταν το θύμα μίας κακοποιητικής σχέσης.

Συγκεκριμένα, θα καταθέσει ότι ο Μπαλουάνι την κακοποιούσε ψυχολογικά, συναισθηματικά και σεξουαλικά, ενώ χρησιμοποιούσε αυτές τις κακοποιητικές συμπεριφορές για να ασκεί έλεγχο πάνω της.

Ο Μπαλουάνι την απαξίωνε λεκτικά, ήλεγχε τι έτρωγε, πώς ντυνόταν και με ποιους είχε σχέσεις. Η Χολμς θα ισχυριστεί ότι «πρακτικά, κυριαρχούσε πάνω της και ‘έσβηνε’ κάθε δυνατότητα λήψης αποφάσεων», όπως αναφέρουν έγγραφα τα οποία κατέθεσαν οι δικηγόροι.

Η πλευρά του Μπαλουάνι χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς «βαθιά προσβλητικούς», με τον ίδιο να δηλώνει συντετριμμένος. Οι εντάσεις αυτές οδήγησαν τελικά στον χωρισμό του ζευγαριού, με αποτέλεσμα και οι δύο πλευρές να ζητούν σήμερα να μην δικαστούν από κοινού, αλλά ο καθένας χωριστά.

Η ιστορία της Χολμς

Η Ελίζαμπεθ Χολμς ήταν 19 ετών όταν το 2003 παράτησε το Stanford University για να ιδρύσει την Theranos, μία εταιρεία που είχε στόχο να φέρει την επανάσταση στις εξετάσεις αίματος. Με κίνητρο τη δική της φοβία για τις βελόνες, η Χολμς υποσχόταν στους ασθενείς τη διάγνωση αρρωστιών όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης με ελάχιστες σταγόνες αίματος.

Η Theranos, που κάποτε έφτασε να αποτιμάται στα 9 δισ. δολάρια, είχε εμπορική συμφωνία με την αμερικανική αλυσίδα φαρμακείων Walgreens αλλά και επιφανείς προσωπικότητες στο διοικητικό της συμβούλιο.

Όλα κατέρρευσαν όταν έρευνα της Wall Street Journal, τον Οκτώβριο του 2015, ξεσκέπασε το μεγάλο ψέμα. Η Theranos μηνύθηκε από τους επενδυτές της για απάτη και η άδεια διενέργειας εξετάσεων αίματος  που είχε λάβει στις ΗΠΑ ανακλήθηκε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN