Το Φεστιβάλ Μπαϊρόιτ επέστρεψε δυναμικά. Με βαγκνερικές όπερες και πολλές γυναικείες παρουσίες.

DW

Βάνγκερ εν καιρώ πανδημίας

Μετά από 32 μέρες γεμάτου προγράμματος και 25 παραστάσεις το φετινό, ιστορικό Φεστιβάλ Μπαϊρόιτ έφτασε στο τέλος του υπό την διεύθυνση του Άντρις Νέλσον. Αν και μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τα βαγκνερικά έργα λιγότεροι θεατές εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων για την πανδημία, εντούτοις στέφθηκε με επιτυχία. Η όπερα και το Φεστιβάλ Μπαϊρόιτ είναι ξανά εδώ!

Καταρίνα Βάγκνερ, η απόγονος

Από το 2014 τη διεύθυνση του Φεστιβάλ Μπαϊρόιτ έχει αναλάβει η τραγουδίστρια όπερας και δισέγγονη του Ρίχαρντ Βάγκνερ, Καταρίνα Βάγκνερ. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η Καταρίνα Βάγκνερ πέρασε μια βαριά ασθένεια και έμεινε για περισσότερους μήνες σε κώμα. Επέστρεψε όμως δυναμικά το 2020 και μέσα σε λίγους μήνες ανέκαμψε.

 

Οξάνα Λυνίβ

Στο επίκεντρο του φετινού Φεστιβάλ Μπαϊρόιτ βρέθηκε αναμφίβολα η Οξάνα Λυνίβ. Η νεαρή Ουκρανή διευθύντρια ορχήστρας ήταν η πρώτη γυναίκα που διηύθυνε βαγκνερική όπερα (τον Ιπτάμενο Ολλανδό) στο ιστορικό Φεστιβάλ. Με ακρίβεια και πραγματική μαεστρία, παρά τα τεχνικά προβλήματα και την κακή ακουστική.

Ασμίκ Γκριγκοριάν, η σοπράνο

Στο φετινό φεστιβάλ ξεχώρισε όμως και η Λιθουανή σοπράνο με αρμενικές ρίζες Ασμίκ Γκριγκοριάν για την ερμηνεία της στον Ιπτάμενο Ολλανδό. Κι αυτό παρά την αμφιλεγόμενη σκηνοθεσία του Ρώσου Ντμίτρι Τσερνιάκοφ.


Άγκελα Μέρκελ, «η καγκελάριος του Μπαϊρόιτ»
Στο Φεστιβάλ Μπαϊρόιτ 2021 ήταν και μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις της καγκελαρίου Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος τιμούσε κάθε χρόνο με την παρουσία της το ιστορικό Φεστιβάλ. Φέτος, μετά την πρεμιέρα του Ιπτάμενου Ολλανδού, συναντήθηκε με μουσικούς ανενεώνοντας το ραντεβού για του χρόνου, όταν πλέον δεν θα είναι καγκελάριος.